„Venecijos kino festivalis 2017“: nuo liliputų iki pabėgėlių. „Sumažėjimas“ negresia

74-ojo Venecijos kino festivalio programa, paskelbta ketvirtadienį, – ko gero, tai jau perviršis, palyginti su kitais festivaliais. Tarp 20 konkursinės programos filmų – naujausi Darreno Aronofsky (siaubo filmas „Mama!“), George’o Clooney (satyrinė komedija „Suburbicon“), Guillermo Del Toro (filmas apie žmogų amfibiją „Vandens forma“), Martino McDonagho (trileris „Trys reklaminiai skydai Ebingo pasienyje, Misuris“) darbai, Kanų kino festivalio laureato Abdellatifo Kechiche’o trijų valandų epas „Metub, mano meile“, garsaus šiuolaikinio menininko Ai Weiwei dokumentinis projektas apie pabėgėlius '"Žmonių tėkmė“, japonų meistro Hirokazu  Koreedos„Trečiasis žudikas“, Amerikos kino klasiko Paulo Schraderio potencialiai skandalingas darbas „Pirmoji reformatų bažnyčia“.

Vienas šiemetinio Venecijos festivalio favoritų G.Clooney su žmona Amal Venecijoje 2014 metais. Šiame mieste jie susituokė. <br>"Reuters" nuotr. 
Vienas šiemetinio Venecijos festivalio favoritų G.Clooney su žmona Amal Venecijoje 2014 metais. Šiame mieste jie susituokė. <br>"Reuters" nuotr. 
Venecijos kino festivalio pagrindinis prizas – Auksinis liūtas. 
Venecijos kino festivalio pagrindinis prizas – Auksinis liūtas. 
D.Aronofsky  Venecijoje parodys siaubo filmą „Mama!“. 
D.Aronofsky  Venecijoje parodys siaubo filmą „Mama!“. 
G.Clooney į Veneciją atveš satyrinę komediję „Suburbicon“. 
G.Clooney į Veneciją atveš satyrinę komediję „Suburbicon“. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-07-28 18:47, atnaujinta 2017-08-14 16:59

Nekonkursinėje programoje – britas Stephenas Frearsas, japonas Takeshi Kitano, argentinietė Lucrecia Martel,  amerikiečiai Errolas Morrisas, Jamesas Tobackas,  Williamas Friedkinas, Abelis Ferrara – visi kino režisierių pirmojo ešelono vardai. 

„Aš labai patenkintas, kad tik du trys filmai, kuriuos norėjome matyti Venecijoje, atiteko kitiems festivaliams. Taigi patenkintas 97 procentais“, – tokiais žodžiais  Venecijos kino festivalio programų direktorius Alberto Barbera apibendrino savo šeštųjų metų darbo šiame poste rezultatus.

Specializuota užsienio spauda jau pranašauja, kad festivalis paleis į pasaulį kelis būsimųjų „Oskaro“ lenktynių favoritus. 

Rugpjūčio 30-ąją festivalis prasidės kultinio amerikiečių režisieriaus Alexanderio Payne’o („Nebraska“, „Apie Šmitą“) konkursiniu filmu „Susimažinimas“ („Downsizing“) – fantastine komedija apie tai, kaip Matto Damono herojus dėl sunkios ekonominės padėties ryžtasi fizinio sumažinimo procedūrai.  

Šis aktorius taip pat vaidins G.Clooney režisuotame filme „Suburbicon“ – juodojoje retro komedijoje, pasakojančioje, kaip ramioje amerikiečių šeimoje viskas verčiasi aukštyn kojomis. 

Scenarijų G.Clooney kūrė su broliais Coenais, be M.Damono, juostoje nusifilmavo brolių favoritai Oscaras Isaacas ir Julianne Moore. 

Jau dabar šnekama, kad didžiausia kova dėl Venecijos laurų gali įsiplieksti tarp G.Clooney juostos ir D.Aronofsky siaubo filmo „Mama!“ – istorijos apie sutuoktinių porą, priverstą priešintis nekviestiems svečiams. Pagrindinius vaidmenis atlieka Edas Harrisas, Jennifer Lawrece, Javieras Bardemas.

G.Del Toro  į festivalį atveš „Vandens formą“ – siužeto apie žmogų amfibiją savąją versiją. Herojaus mylimąja tampa mokslinės laboratorijos valytoja, o veiksmas rutuliojasi „šaltojo karo“ fone. 

„Oskaro“ laureatas P.Schraderis parodys filmą „Pirmoji reformatų bažnyčia“ – apie sūnų praradusį kareivį, gamtosaugininko žmoną ir korupcinį sąmokslą. 

Filmo „Reikalai Briugėje“ autorius M.McDonaghas parodys naują filmą mįslingu pavadinimu  „Trys reklaminiai skydai Ebingo pasienyje, Misuris“ – istoriją moters, skelbiančią karą policijai, kuri atsisakė tirti jos dukters nužudymą. Pagrindinius vaidmenis atlieka Woody Harrelsonas, Abbie Cornish ir Peteris Dinklage’as. 

Dar vienas potencialus festivalio hitas  – Kanų kino festivalio laureato A.Kechiche’o, „Adelės gyvenimo“ autoriaus, naujas darbas „Metub, mano meile“. Apie filmą beveik nieko nežinoma, išskyrus tai, kad, ieškodamas lėšų jam užbaigti, A.Kechiche’as nutarė aukcione parduoti savo Auksinę palmės šakelę.

Nekonkursinė programa taip pat įdomi. Pavyzdžiui, pažadėtas naujas S.Frearso filmas „Viktorija ir Abdulas“ apie karalienės Viktorijos ir jauno indo draugystę, ispanų biografinis filmas „Eskobaras“ apie narkotikų karalių Pablą Escobarą (pagrindinius vaidmenis atlieka J.Bardemas ir Penelope Cruz). 

Be to, bus parodytas į 3D formatą perkeltas Michaelo Jacksono klipas „Thriller“ ir dokumentinis filmas apie jo kūrimą. Pagaliau savo naujus darbus pristatys du režisieriai, Amerikoje turintys klasikų  statusą: J.Tobackas („Pirštai“, 
„Taisonas“) atveš vaidybinę juostą „Šiuolaikinės moters asmeninis gyvenimas“, o A.Ferrara – dokumentinį „Piazza Vittorio“ apie didžiausią Romos aikštę ir jos istoriją. 

74-ąjį Venecijos festivalį užbaigs Takeshi Kitano gangsterių epo paskutinė dalis „Outrage Coda“. 

Žiuri šiais metais vadovaus amerikiečių aktorė Annette Bening (pirmoji moteris – festivalio žiuri pirmininkė – buvo Catherine Deneuve 2006 m.). Jai kompaniją palaikys vengrų režisierė Ildiko Enyedi,  britų režisierius Edgaras Wrightas, prancūzų aktorė Anna Mouglalis, italų aktorė Jasmine Trinca, kinų režisierius Yonfanas.

Festivalis vyks nuo rugpjūčio 30 d. iki rugsėjo 9-osios.  

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.