Venecijos kino festivalis pradeda varžybas dėl „Aukso liūtų“ ir „Oskarų“

Venecijos kino festivalio, tampančio vis svarbesne varžybų dėl „Oskarų“ starto aikštele, pradžią trečiadienį žymės Alexandero Payne'o mokslinės fantastikos satyra „Susimažinimas“ (Downsizing), pasakojanti apie sunkiai besiverčiančią viduriniosios klasės porą JAV Vidurio Vakaruose. 

Prasideda Venecijos kino festivalis.<br>„Scanpix“ (AFP) nuotr.
Prasideda Venecijos kino festivalis.<br>„Scanpix“ (AFP) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2017, 2:57 PM

Tačiau naujausio keisto A.Payne'o kūrinio, kuriame vaidina Mattas Damonas ir Kristen Wiig, pavadinimas kalba ne apie darbo praradimą ar šeimos namo pardavimą: filmo herojai svarsto, ar pasirašyti naujai radikaliai operacijai, po kurios jie susitrauktų iki labai mažo dydžio ir už kurią jiems žadamas geresnis gyvenimas. 

Scenarijų filmui parašė A.Payne'as, už savo scenarijus jau pelnęs du „Oskarus“, ir Jimas Tayloras. „Susimažinimas“ sieks pakartoti sėkmę, užsitikrintą „Kalifornijos svajų“ (La La Land), „Žmogaus-paukščio“ (Birdman) ir „Gravitacijos“ (Gravity). Visi šie filmai pastaraisiais metais pradėjo Venecijos festivalį, o vėliau susišlavė „Oskarų“ ir kitų apdovanojimų. 

Ar tai pavyks „Susimažinimui“, tikriausiai priklausys nuo kritikų reakcijos į intriguojantį filmo siužetą, kurį žurnalas „Variety“ pavadino taip: „Brangioji, aš sumažinau vaikus su svarbesne socialine žinia.“ 

74-ojo Venecijos festivalio pirmosiomis dienomis taip pat bus pristatyta biografinė juosta „Niko“ (Nico) apie grupės „The Velvet Underground“ dainininkės ir Andy Warholo mūzos gyvenimo pabaigą. Filmas bus parodytas „Horizontų“ programoje, skirtoje naujas tendencijas atspindintiems filmams. 

Susannos Nicchiarelli režisuota „Nico“, kurioje pagrindinį vaidmenį atliko danų aktorė Trine Dryholm, pasakoja apie paskutinius dvejus Niujorko 8-ojo dešimtmečio legendos gyvenimo metus – 1987-uosius ir 1988-uosius. 

Tuomet Nico grūmėsi su potraukiu heroinui, bet taip pat atrado pilnatvę per savo muziką ir santykius su sūnumi. 

Redfordas ir Fonda 

„Susimažinimas“ yra tarp 21 filmo, pretenduojančio į pagrindinį Venecijos apdovanojimą – „Aukso liūtą“. Jis bus įteiktas rugsėjo 9 dieną drauge su kitais apdovanojimais, tarp kurių bus naujas apdovanojimas geriausiam virtualios realybės kūriniui. 

Kaip įprasta, tarptautiniame filmų sąraše yra ir didelio biudžeto Holivudo juostų, tokių kaip George'o Clooney šeštasis režisūrinis darbas „Suburbicon“, ir naujų nepriklausomo kino favoritų Andrew Haigho bei Warwicko Thorntono darbų, ir dokumentinių juostų, pavyzdžiui, kinų menininko Ai Weiwei epinis žvilgsnis į pasaulinę pabėgėlių krizę „Human Flow“. 

Britų režisierius A.Haighas pristatys „Lean on Pete“, savo pirmą filmą po sėkmės sulaukusių „45 metų“ (45 Years), o W.Thorntonas kitą savaitę atvyks į Veneciją reklamuoti vesterno „Sweet Country“. Šio filmo veiksmas vyksta praėjusio amžiaus 3-ame dešimtmetyje Australijoje ir pasakoja apie elgesį su aborigenais. 

Iš viso Venecijoje per 10 dienų bus parodytas 71 naujas ilgo metražo filmas, 16 trumpametražių filmų ir du televizijos serialai. 

Be G.Clooney, raudonuoju kilimu žengs ir kitos ryškios žvaigždės, tarp jų – Robertas Redfordas ir Jane Fonda. Jiedu atsiims apdovanojimus už viso gyvenimo pasiekimus ir reklamuos savo naują filmą „Our Souls at Night“ – televizijos „Netflix“ dramą apie neįprastą dviejų pagyvenusių kaimynų romaną. 

Meilės po tam tikro amžiaus tema taip pat nagrinėjama juostoje „The Leisure Seeker“, kurioje Helen Mirren ir Donaldas Sutherlandas vaidina nepriklausomą, nesuvaržytą porą, susitaikančią su Alzheimerio liga. 

Kraujuojanti širdis 

Ispanų superžvaigždžių duetas Javieras Bardemas (Chavjeras Bardemas) ir Penelope Cruz (Penelopė Krus) vėl dirbo drauge: naujoje dramoje apie Pablo Escobarą (Pablą Eskobarą) „Loving Pablo“ J.Bardemas vaidina šį Kolumbijos narkotikų baroną, o P.Cruz – jo ilgametę meilužę. 

J.Bardemas taip pat vaidina naujame Darreno Aronofsky filme su Jennifer Lawrence  „Mother!“. Tai vienas iš kelių trilerių, pretenduojančių į Venecijos apdovanojimus. 

Filmas, kurio plakate J.Lawrence vaizduojama laikanti savo kruviną širdį, pasakoja apie porą, kurios ramų gyvenimą sudrumsčia nekviesti svečiai. 

Kitame trileryje, Paulo Schraderio „First Reformed“, kuriame vaidina Ethanas Hawke'as, kalbama apie tamsią paslaptį, saugomą vienos bažnyčios narių, netenkančių savo artimųjų. 

Bangų turėtų sukelti ir nekonkursinio filmo „Viktorija ir Abdulas“ (Victoria & Abdul) pasaulinė premjera. Tai per Stepheno Frearso prizmę papasakota tikra pagyvenusios karalienės Victorios ir jos tarno indo draugystės istorija, kurioje karalienę vaidina Judi Dench, o jos tarną – Bolivudo aktorius Ali Fazalas. 

Britų režisierius S.Frearsas sekmadienį, prieš jo naujo darbo parodymą, bus pagerbtas už novatorišką indėlį į kiną.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.