Rekomenduojame: 14 filmų, kuriuos verta pažiūrėti Kalėdų laikotarpiu

Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams, norisi stebuklo ir pasakos. Sukurti tokią nuotaiką gali geras kinas.  Nors televizijos kanalai pasirūpina, kad nė vieni metai nesibaigtų be „Vieno namuose“ arba „Likimo ironijos...“, kino teatrai irgi kartais skelbia kalėdines premjeras, siūlome sąrašą filmų apie Naujuosius metus ir Kalėdas, kurių galbūt dar nematėte. 

Kadras iš filmo „Milijonas šventinių lempučių“.
Kadras iš filmo „Milijonas šventinių lempučių“.
Kadras iš filmo „8 moterys“.
Kadras iš filmo „8 moterys“.
Kadras iš filmo „Nuostabus gyvenimas“.
Kadras iš filmo „Nuostabus gyvenimas“.
Kadras iš filmo „Linksmų Kalėdų“.
Kadras iš filmo „Linksmų Kalėdų“.
Kadras iš filmo „Kalėdų pasaka“.
Kadras iš filmo „Kalėdų pasaka“.
Kadras iš filmo „Kalėdų pasaka“.
Kadras iš filmo „Kalėdų pasaka“.
Kadras iš filmo „Atostogos“.
Kadras iš filmo „Atostogos“.
Kadras iš filmo „Lemtingas atsitiktinumas“.
Kadras iš filmo „Lemtingas atsitiktinumas“.
Kadras iš filmo „Mažosios moterys“.
Kadras iš filmo „Mažosios moterys“.
Kadras iš filmo „Pastoriaus žmona“.
Kadras iš filmo „Pastoriaus žmona“.
Kadras iš filmo „Namas prie jūros“.
Kadras iš filmo „Namas prie jūros“.
Kadras iš filmo „Kalėdų namelis“.
Kadras iš filmo „Kalėdų namelis“.
„Tegyvuoja meilė“.
„Tegyvuoja meilė“.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Dec 21, 2017, 7:30 AM, atnaujinta Dec 21, 2017, 12:53 PM

Tai įvairių žanrų, metų ir šalių filmai, tačiau kiekvienas jų – apie meilę, norų išsipildymą, susitikimus ir stebuklą. Kaip tik tai, ko visi laukia iš gražiausios metų šventės. 

„Nuostabus gyvenimas“ („It's a Wonderful Life“) 

Žanras: romantinė drama 

Režisierius: Frankas Capra 

Šalis: JAV 

Metai: 1946 

Siužetas: Džordžą (akt. Jamesas Stewartas), kredito kompanijos Bedfordo miestelyje vadovą, sąžiningą, nuoširdų, mylintį vyrą ir tėvą, slegia užgriuvusios nelaimės ir jis vis dažniau galvoja apie savižudybę. Akivaizdu, kad žmogui, atsisakančiam didžiausios Dievo dovanos – gyvenimo – reikia angelo sargo pagalbos. 

Dangus pasiunčia jam į pagalbą Klarensą, vienintelį tuo metu laisvą  antros klasės angelą, mielą, gerą, bet nepatyrusį ir dar neužsitarnavusį sparnų. Jeigu jis gerai atliks savo darbą ir sugebės atkalbėti Džordžą nuo mirtinos nuodėmės, jis gaus sparnus. O laiko beveik nebeliko... 

Klarensui šauna į galvą mintis – parodyti Džordžui pasaulį, kuriame jis neegzistuoja. 

„Nuostabus gyvenimas“ – sentimentali, jautri ir paguodžianti pasaka suaugusiems, mokanti, kad net juodžiausiomis akimirkomis neverta nusiminti ir bandyti nutraukti gyvybę. Apsidairykite, nes šalia visuomet yra rūpestingas žmogus, kuris, jeigu neištaisys jūsų klaidos, tai bent parems patarimu ir palaikymu sunkią akimirką. 

Istorija, verčianti iš naujo apgalvoti savo gyvenimą, iš naujo save pamilti ir imti gyventi taip, tarsi kiekviena diena būtų paskutinė... 

Faktai apie filmą: Juosta buvo nominuota penkiems „Oskarams“, tačiau negavo nė vieno, tad dažnai pavadinama geriausia kino juosta, taip ir nepelniusia „Oskaro“. 

„Nuostabus gyvenimas“ dažnai patenka į geriausių visų laikų filmų sąrašus ir dažnai pavadinama klasikinio kino šedevru. 

Įdomu tai, kad kino ekranus 1946-aisiais pasiekęs filmas tuo laiku nesulaukė didelio populiarumo. Nugrimzdęs užmarštin beveik dviem dešimtmečiams filmas buvo prikeltas vienos JAV televizijos, atsitiktinai nusprendusios parodyti jį per Kalėdas. Būtent nuo tos akimirkos filmas tapo tikru hitu, o kasmet rodomas prieššventiniu laikotarpiu yra tarsi JAV Kalėdų simbolis. 

„Linksmų Kalėdų“ („Joyeux Noel“) 

Žanras: karinė drama 

Režisierius: Christianas Carionas 

Šalis: Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija, Belgija, Rumunija, Norvegija 

Metai: 2005 

Siužetas: 1914 m. gruodį Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos kariuomenių vadai nusprendė laikinai nutraukti mūšį ir Kalėdų naktį praleisti drauge. Vos prieš kelias akimirkas buvę mirtini priešai skirtingų tautų kareiviai susėdo prie bendro Kalėdų vaišių stalo ir labai greitai įsitikino, kad visą laiką jie visi buvo tapę negailestingos karo propagandos įkaitais. 

Mūšio lauke pasigirdo kalėdinių dainų ir melodijų garsai, kareiviai dalijosi nuoširdžiais palinkėjimais ir sveikinimais, o ryte draugiškai žaidė futbolą, laidojo žuvusius draugus ir negalvojo apie galimus padarinius. 

Faktai apie filmą: Istorikų tvirtinimu, atvejų, panašių į rodomus filme, per Pirmąjį pasaulinį karą išties būta: kareiviai dalydavosi produktais, suvenyrais ir alkoholiniais gėrimais. 

Filmo premjera įvyko 2005 m. gegužės 16 d. Kanų kino festivalyje. 

„Kalėdų pasaka“ („A Christmas Story“) 

Žanras: komedija 

Režisierius: Bobas Clarkas 

Šalis: JAV, Kanada 

Metai: 1983 

Siužetas: Humoristinis žvilgsnis į 1940–ųjų Kalėdas. Devynmetis Ralfas svajoja apie idealią kalėdinę dovaną – pneumatinį „Red Rider BB“ šautuvą. Tėvai tokios dovanos savo atžalai pirkti nenori, motyvuodami tuo, kad jų brangus sūnelis „gali pataikyti sau į akį“. 

Tuomet Ralfas nutaria kreiptis pagalbos į patį Kalėdų Senelį. 

“New York Times“ „Kalėdų pasaką“ yra pavadinęs, ko gero, geriausiu kalėdiniu filmu.  

„Kalėdų pasaka“ – filmas, kuris gali tapti labai artimas, nes pasakoja apie šeimą, vaiko džiaugsmą, apie tikėjimą gėriu. Labai jautrus, kartais juokingas, kartais liūdnas filmas – tarsi tyro oro gurkšnis iš pasakų šalies.

„Atostogos“ („The Holiday“) 

Žanras: romantinė komedija 

Režisierė: Nacy Meyers 

Šalis: JAV 

Metai: 2006 

Siužetas: Istorija apie dvi merginas, kurios per atostogas susikeičia namais. Kate Winslet vaidina Airis Simpkins, vestuvių skiltininkę Londono „Daily Telegraph“, gyvenančią žaviame kotedže Anglijos provincijoje. Ji įsimylėjusi vyriškį, kuris myli kitą. 

Toli nuo jos, Kalifornijoje, gyvena Amanda Vuds (akt. Cameron Diaz), klestinčios reklamos firmos savininkė, kuri staiga sužino, kad jos mylimasis neištikimas. 

Dvi nepažįstamos moterys, gyvenančios 10 000 kilometrų atstumu, patenka į panašią padėtį. Ir jos suranda viena kitą – pasikeitimo būstu per atostogas interneto svetainėje. 

Prieš Kalėdas jos nutaria pailsėti nuo savo problemų ir pasikeičia namais. O susiklosto taip, kad sėkmingai apsikeičia ir gyvenimais. 

„Šio filmo kalėdinis efektas beveik toks pat teigiamas, kaip Kalėdų Senelio atvykimas“, – teigė „Los Angeles Times“ kino kritikė Carina Chocano. 

„Kadangi abi herojės yra geros mergaitės, jos susipažįsta su sau tinkamais vaikinais. Jei supakuotumėte Jude‘ą Law ir papuoštumėte kaspinu, o Jacką Blacką įdėtumėte į kalėdinę kojinę su kaulu, negalėtumėme nė įsivaizduoti jaukesnės ir kalėdiškesnės dovanos“, – apie „Atostogas“ rašė lietuvių kino apžvalgininkai. 

„Kalėdų pasaka“ („Un conte de Noel“) 

Žanras: komiška drama 

Režisierius: Arnaud Desplechinas 

Šalis: Prancūzija 

Metai: 2008 

Siužetas: Filmas pasakoja apie Vilarų šeimą. Tai ne šiap trijų keturių asmenų šeima, tai – kelių kartų šeima. Joje susiklostę gana sudėtingi santykiai. Vis dėlto jie ryžosi susirinkti draugėn ir kartu sutikti Kalėdas. Per šešerius metus – tiek laiko dėl įvairių priežasčių jie nesimatė vieni su kitais – daug kas įvyko: šeimos galva Junon, balzakiško amžiaus moteris, mirtinai serga ir ją gali išgelbėti tik kaulų čiulpų persodinimas. 

Donorais gali tapti tik du jos šeimos žmonės ir abu nelabai tam tinka. Junon sūnaus Anri gyvenimas klostosi nesėkmingai, dėl ginčo su seserimi ir skolų jis neturėjo rodytis šeimos pobūvyje. Tačiau gyvenimas klostosi pagal savo scenarijų ir po gimtųjų namų stogu susirenka visi giminaičiai, tarp jų ir Anri. 

Filme vaidina pasaulinio garso aktoriai Catherine Deneuve, Jeanas Paulis Roussillonas, Anne Consigny, Mathieu Amalric ir daug kitų. 

Pažiūrėti filmą „Kalėdų pasaka“ verta vien todėl, kad tokią aktorių komandą rasi anaiptol ne kiekvienoje juostoje.

„Lemtingas atsitiktinumas“ („Serendipity“) 

Žanras: komiška melodrama 

Režisierius: Peteris Chelsomas 

Šalis: JAV 

Metai: 2001 

Siužetas:  Vieną neramią žiemos dieną Niujorko minioje Džonatanas sutiko Sarą. Du nepažįstami žmonės naujametės karštligės apimtame mieste pajunta, kad jie vienas kitą traukia. Ir jie nutaria išbandyti likimą: jis užrašo savo telefono numerį ant banknoto, ji – knygoje. 

Kupiūrą iškeičia, o knygą atiduoda bukinistui. Džonatanas ir Sara įsitikinę, kad greitai vėl pasimatys, bet klastingas likimas pasielgia savaip. 

„Mažosios moterys“ („Little Women“) 

Žanras: šeimyninė drama 

Režisierė: Gillian Armstrong  

Šalis: JAV 

Metai: 1994 

Siužetas: Filmas apie seserų Marč, gyvenančių Konkordo mieste Masačusetso valstijoje, brendimą Pilietinio karo metais, apie pirmąją meilę, viltis ir nusivylimus, apie jų gyvenimo pozicijos formavimąsi ir savarankiško gyvenimo pradžią. 

Likusios be tėvo, kuris dalyvauja Pilietiniame kare, keturios seserys drauge su motina sukuria naują pasaulį ir savitas tradicijas. Nenutrūkstamas ryšys, vidinė moteriška stiprybė ir net vyriškas užsispyrimas – jose telpa viskas.  

Pagrindinius vaidmenis sukūrė Winona Ryder, Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Christianas Bele'as ir kiti. 

„8 moterys“ („8 femmes“) 

Žanras: detektyvas, komiška drama, miuziklas 

Režisierius: Francois Ozonas 

Šalis: Prancūzija 

Metai: 2001 

Siužetas: Madingo prancūzų režisieriaus F.Ozono juosta neįprasto žanro – detektyvinis retro miuziklas, kuriame dalyvauja tik moterys. 

1960-ieji, Kalėdų metas, namas kažkur už miesto. Nuotaika pakili ir lengva, kol randamas nudurtas namo šeimininkas Marselis. Nusikaltimo metu name buvo aštuonios moterys, tad viena iš jų turėjo padaryti nusikaltimą. Jauniausioji Katrina labai mylėjo savo tėvą, jai patinka detektyviniai romanai. 

Jos sesuo Suzona studijuoja Anglijoje, tačiau grįžo namo atostogų. Jų motina Gabi visai negedi vyro ir niekada nieko neatskleidžia. Močiutė yra alkoholikė, ji dienas leidžia invalido vežimėlyje, tačiau kartą netyčia atsistoja. Marselio sesuo Pirjeta paslaptingai pasirodo iškart po žmogžudystės. Tarnaitės Luisa ir Šanel nuolat pasakoja skirtingas istorijas. Kuri iš jų yra tikroji nusikaltėlė? 

„Kalėdos“ („Noel“) 

Žanras: drama 

Režisierius: Chazzas Palminteri 

Šalis: JAV, Kanada 

Metai: 2004 

Siužetas: Kalėdų išvakarėse žiburiuose paskendusiame Manhatene keli niujorkiečiai svajoja sulaukti savojo stebuklo, nė neįtardami, kad netikėtumai ir ilgai lauktos permainos jau stovi ant slenksčio. 

Ketvirtą dešimtį perkopusi vieniša leidyklos redaktorė Roza Harison neapkenčia Kalėdų. Ir ne tik todėl, kad vienišiams ypač sunku iškęsti šventes – prieš daugelį metų būtent per Kalėdas mirė vos gimusi jos dukrelė Olivija Mei. 

Vyras jau seniai ją paliko, ir dabar ligoninėje gulinti ir Alzhaimerio liga serganti motina – vienintelis Rozai artimas žmogus. Tačiau mama visiškai nereaguoja į aplinką – dukters žodžiai ir pastangos įveikti tylos sieną, prakalbinti, motinos veide išvysti kokią nors išraišką yra bergždžios. 

Susitikimas su buvusiu kunigu Čarliu Boidu atveria Rozai naujas gyvenimo perspektyvas. 

Tarp filmo aktorių – Penelope Cruz ir Paulas Walkeris, vaidinantys įsimylėjėlių porą. 

„Pastoriaus žmona“ („The Preacher's Wife“) 

Žanras:  romantinė komedija 

Režisierė: Penny Marshall 

Šalis: JAV 

Metai: 1996 

Siužetas:  Kalėdinė melodrama su Whitney Houston ir Denzeliu Washingtonu. Nedidelio miestelio pastoriaus žmonai išties reikia pagalbos – jos santuoka braška, vyrui galvoje tik darbas. Bet tai, ką ji gauna už savo maldas, pasirodė tikras stebuklas. 

Linksmas ir nerūpestingas angelas Dadlis nusileido iš dangaus, kad vėl sujungtų porą. Tačiau praeina šiek tiek laiko, ir jis tampa ne jų problemų sprendėju, o priežastimi. 

Romantiška komedija, švelnaus humoro ir muzikos kupina istorija apie meilę, tikėjimą ir gėrį. Veiksmas vyksta savaitę prieš Kalėdas.  

„Milijonas šventinių lempučių“ („Deck the Halls“) 

Žanras: komedija 

Režisierius: Johnas Whitesellas 

Šalis: JAV 

Metai: 2006 

Siužetas: Ar Kalėdų laukimas jums yra nepaprasčiausias ir stebuklingiausias metas? Jums neabejotinai pritartų Stivas Finčas – akinių specialistas ir neprilygstamas šio šventinio sezono organizatorius. Jau daugybę metų jis skrupulingai puoselėja kalėdines tradicijas, kurias jo šeima – žmona Keli, dukra Medison ir sūnus Karteris – vos gali pakęsti. 

Stivo kalendoriuje užimta kiekviena gruodžio diena, tad jo šeimai nebelieka nieko kito, kaip susitaikyti su beviltiška situacija. Tačiau šiemet kalėdinę Stivo palaimą netikėtai suardo į šalimais esantį namą atsikraustęs Badis Halas. Nors Badis dirba automobilių pardavėju, iš tiesų tai yra didelė asmenybė, puoselėjanti dar didesnes svajones. 

Naujausias Badžio troškimas – namus papuošti tokiomis girliandomis, kad jų šviesa būtų matyti iš kosmoso. Ar galite įsivaizduoti, koks smūgis ištinka Stivą, vieną vakarą pro namų langą pamačiusį fantastišką šviesų spektaklį, prie kurio prisidėjo žirgais kinkytos rogės ir netgi kupranugaris?! Tvarkingai suplanuotas jo gyvenimas – suardytas! Taip puoselėtas vietinio Kalėdų karaliaus įvaizdis – sugriautas! Nuo šiol Stivas turi misiją sukliudyti Bandžiui, o geriausia – jį pralenkti. 

„Milijonas šventinių lempučių“ – dviejų garsių komikų Danny DeVito ir Matthew Brodericko filmas apie neįprastas ir juokingas dviejų kaimynų varžybas, kurios dar niekada nebuvo tokios gražios ir šviesios! 

„Namas prie jūros“ („Siworae“) 

Žanras: romantinė drama 

Režisierius: Hyun-seung Lee 

Šalis: Pietų Korėja 

Metai: 2000 

Siužetas: Filmo veiksmas sukasi apie ežero pakrantėje stūksantį namą, kurį jo savininkas pavadino „Il Mare“. 1999-aisiais išsikrausčiusi iš namelio Kim Eun-ju nusprendžia naujam jo gyventojui parašyti laišką, prašydama persiųsti jai adresuotus laiškus. 

Gyvendamas 1997-aisiais, keistą laišką gavęs Han Sung-hyun merginos prašymą palaiko tiesiog pokštu dėl ant laiško nurodytos datos ir fakto, jog jis yra pirmas ir vienintelis „Il Mare“ gyventojas, tad jokia mergina prieš tai čia negyveno. 

Tačiau netrukus paaiškėja, jog Kim ir Sung-hyun yra du skirtingu laiku gyvenantys žmonės, kurių gyvenimus skiria dveji metai. Nepasaint to, jaunuoliai ima bendrauti per paslaptingąją „Il Mare“ pašto dėžutę, o netrukus suartėja ir tampa vienas kito gyvenimo dalimi. 

Juosta sudurta iš daugybės pagrindinių veikėjų laiškų vienas kitam, kuriuose jaunuoliai dalijasi savo kasdienybe, skaudžiais praeities išgyvenimais ir juos kamuojančiomis mintimis. Nepaisydami juos skiriančių dvejų metų, herojai vis bando susitikti, tačiau ar pavyks Kim sutikti žmogų, kuris jai tapo toks artimas ir kuriam ji tapo tokia brangia? 

Filmas persmelktas švelnumo, laukimo, nostalgijos, vienatvės ir liūdesio, o „Il Mare“ namelis, architekto sukonstruotas mylimam sūnui, yra tarsi dar vienas filmo veikėjas – vienatvės ir meilės simbolis, apie kurį ir sukasi filmo veiksmas. Juosta kupina laukimo, puikios muzikos, o vėjas ir vanduo, pasakojime užimantys ypatingą vietą, suteikia filmui savitą nuotaiką, spalvų, gilumo ir paverčia jį kiek poetizuotu kūriniu. Šis filmas – vienas puikių pavyzdžių, jog azijietiški filmai tarsi turi sielą. 

„Kalėdų namelis“ („Christmas Cottage“) 

Žanras: biografinė drama 

Režisierius: Michaelas Campusas 

Šalis: JAV 

Metai: 2008 

Siužetas: Gražiausi tie Kalėdų stebuklai, kuriuos sukuriame patys. Stebuklinga kalėdinė istorija visai šeimai. Nuostabi vieno garsiausių šiuolaikinių Amerikos dailininkų Thomaso Kinkade'o istorija. 

Pasiekti šlovę jaunam menininkui padėjo... mamos nelaimė. Kad motina galėtų susimokėti už namą, sūnus griebėsi teptuko. Netrukus garsas apie talentingą jaunuolį pasklido po visą miestelį. Žmonės pajuto tikrąją Kalėdų dvasią, o Thomasas sulaukė pirmojo pripažinimo. 

„Tegyvuoja meilė“ („Love Actually“) 

Žanras: drama, melodrama, komedija 

Režisierius: Richardas Curtisas 

Šalis: Didžioji Britanija, JAV, Prancūzija 

Metai: 2003 

Siužetas: Toks įspūdis, kad šio filmo autoriai norėjo sukurti paskutinę romantinę komediją Žemėje.  Su tiek garsių aktorių, su tiek garsių dainų jie lengvai galėjo sukurti dešimt filmų. Tačiau sukūrė tik vieną. Ir ačiū jiems ir Dievui už romantinę komediją „Tegyvuoja meilė“! 

Prie juostos nagus prikišo „Ketverių vestuvių ir vienerių laidotuvių“, „Bridžitos Džouns dienoraščio“ bei „Noting Hilo“ autoriai – vadinasi, tikri romantikos profesionalai.  Kam kitam, jei ne režisieriui R.Curtisui būtų pavykę į filmą sukviesti visas europines kino žvaigždes bei žvaigždeles – Hugh Grantą, be kurio neapsieina nė viena britiška romantinė komedija, šiaip ne komedinį aktorių Liamą Neesoną, talentingąją Emmą Thompson, gražiąją Keirą Knightley, Rowaną Atkinsoną, kuris gali vaidinti bet ką, tačiau vis tiek mums išliks ponu Bynu, gražiąją eksmanekenę Claudią Shiffer ir daugelį kitų – net 22 pagrindinių vaidmenų atlikėjus!  

H.Grantas vaidina nei daugiau, nei mažiau – Didžiosios Britanijos premjerą, o Billy Bobas Thorntonas – Amerikos prezidentą. Neįmanoma atpasakoti visų juostos siužeto peripetijų, bet šis filmas – tikrai apie viską. Apie vyrus, našlius, meilužius, meilužes, sekretores, namų tvarkytojas, politikus, grupinio sekso gerbėjus – ir jau tikrai – apie meilę! 

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.