Rusija kyla į naują raganų medžioklę, šįkart – prieš juodąją komediją „Stalino mirtis“

Kultūrininkai nori duoti atkirtį draudimais 

Kadras iš filmo „Stalino mirtis“.  Maršalas G.Žukovas - J.Isaacsas.
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“.  Maršalas G.Žukovas - J.Isaacsas.
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“. 
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“. 
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“. 
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“. 
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“. 
Kadras iš filmo „Stalino mirtis“. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 23, 2018, 5:40 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 7:49 PM

Kultūrininkai nori duoti atkirtį draudimais 

Rusijos kultūros ministerijos visuomeninė taryba kreipėsi į ministrą Vladimirą Medinskį laišku, kuriame paprašė pristabdyti filmo „Stalino mirtis“ platinimą. Pirmadienį ministerijoje įvyko išankstinė filmo peržiūra. Prieš jo rodymą pasisakė visuomeninės tarybos nariai, tarp jų – pirmininkas rašytojas Jurijus Poliakovas, režisieriai Nikita Michalkovas ir Sergejus Mirošničenka, prodiuseris Leonidas Vereščiaginas, Valstybės Dūmos deputatė aktorė Jelena Drapenko.

Tarybos atstovai baiminasi, kad filmo rodymas gali sutapti su Stalingrado mūšio jubiliejumi, kuris bus minimas vasario 2-ąją, ir siūlo premjerą perkelti į vasarą.  Be to, tokio filmo pasirodymas ekranuose nepageidautinas ir prezidento rinkimų išvakarėse.

„Stalino mirties“ platinimas Rusijoje turėtų prasidėti sausio 25-ąją.

„Visi laikėsi tos pačios nuomonės, nė vienas žmogus nepritarė filmui… Faktiškai tai ideologinė kova prieš mūsų šalį. Pradėjome galvoti, kaip iki minimumo sumažinti šio filmo efektą. Kiek žinau, rengiamas laiškas Kultūros ministerijai, kuriame prašoma pristabdyti platinimo leidimą. Manau, kad vėliau bus kreipiamasi į teismą“, – agentūra RIA „Novosti“ citavo visuomeninės tarybos pirmininko J.Poliakovo žodžius. 

Po peržiūros, rašoma pareiškime, „susidarė įspūdis, kad tai ne tik kūrinys, kuriame labai prastai vaidina aktoriai, atsainios ir tiesos neatitinkančios dekoracijos, bet ir paskvilis apie mūsų šalies istoriją, pikta ir visiškai nevykusi neva „komedija“, juodinanti mūsų piliečių, nugalėjusių fašizmą, atminimą“.

Nepatinka, kaip parodyta 6-ojo dešimtmečio sovietinė tikrovė

J.Poliakovo nuomone, reikia patikrinti, ar filmas atitinka Rusijos įstatymus. Kaip galima spręsti, to imsis Kultūros ministerijos teisininkai, kurie kreipėsi į V.Medinskį su analogišku prašymu, pranešė agentūra TASS. Teisininkai nurodo ekstremizmo apraiškas, prievartos ir nacionalinių jausmų įžeidimo scenas, kurių aptiko filme.

„G.Žukovas vaizduojamas tiesiog kaip karingas klounas, o tai, tarp kitko, puikus karvedys, talentingas strategas, Sovietų Sąjungos maršalas, kurio vadovavimas mūsų armijai didele dalimi lėmė pergalę Didžiajame tėvynes kare, jo vardas neatsiejamas nuo Didžiosios Pergalės. Filme nėra jokios pagarbos mūsų istorijai, ankstesnių kartų atminimui.

Mes įsitikinę, jog filmas sukurtas siekiant sudarkyti, iškraipyti mūsų šalies praeitį, kad sovietinių žmonių gyvenimas 6-ajame dešimtmetyje keltų tik siaubą ir pasibjaurėjimą. <…>

Labai prašome jūsų, gerbiamasis Vladimirai Rostislavovičiau, kaip istoriko, o ir tiesiog kaip piliečio, asmeniškai atidžiai peržiūrėti šį filmą ir imtis, mūsų požiūriu, vienintelio teisingo sprendimo – neleisti jo rodyti Rusijoje“, – pabrėžiama teisininkų kreipimesi. 

Tačiau platinimo bendrovė „Volga“ jau gavo iš Kultūros ministerijos leidimą pradėti rodyti filmą Rusijoje nuo sausio 25-osios. Pasak bendrovės atstovo, jokių problemų įforminant leidimą nekilo.

Remiasi faktais, bet nepretenduoja į absoliučią tiesą

Komedija „Stalino mirtis“ pasakoja apie visagalio SSKP generalinio sekretoriaus mirtį 1953 metų kovą ir po to prasidėjusią SSRS aukščiausiosios partinės nomenklatūros kovą dėl valdžios. Nikitą Chruščiovą vaidina charakterinis aktorius Steve’as Buscemi, maršalą G.Žukovą – Jasonas Isaacsas (Liucijus Smirdžius iš „poteriados“),  SSRS ministrų tarybos pirmininką Georgijų Malenkovą – Jeffrey Tamboras,  vado jaunesnįjį sūnų Vasilijų Staliną – Rupertas Friendas.

Olga Kurilenko vaidina pianistę Mariją Judiną, kuri apkaltino Staliną sugriovus šalį, o po to ją ištiko hemoraginis insultas – kraujas išsiliejo į smegenis.

Filmą režisavo A.Iannucci, lietuviams gerai žinomas iš politinės komedijos „Vienoje kilpoje“ (In the Loop), rodytoje Lietuvos festivaliuose ir kino teatruose, sužavėjusioje daugybę žiūrovų.

Duodamas interviu Rusijos žiniasklaidai A.Iannucci pasakojo, kad britai nežino, kaip apibūdinti ir vaizduoti dabartinę Rusiją – kaip naują, demokratinę, ar kaip tos pačios sovietinės „kultūros“ paveldėtoją.

„Ruošdamiesi kurti filmą daug vaikščiojome po Raudonąją aikštę ir Kremlių, kad pajustume 1953 m. atmosferą… Vis dėlto manau, jog mūsų filmo atsiradimą paskatino tai, kad vakariečiai – bent jau dėl Didžiosios Britanijos esu tikras – išties ne taip jau daug žino apie to meto istoriją ir istorinius procesus“, – kalbėjo režisierius.

Kartu jis pabrėžė, kad filmas nepretenduoja į istorinį tikslumą.

„Aparato kova dėl galimybės paleisti traukinius į Maskvą, kad visi norintieji atsisveikintų su Stalinu, – tai tikras istorinis faktas. O štai jį apraizgiusios intrigos ir CK prezidiumo narių dialogai – mūsų fantazijos vaisius“, – užtikrino A.Iannucci ir pridūrė, kad tai tiesiog filmas apie grupės labai įtakingų žmonių kovą dėl valdžios.

„Faktus mes privertėme tarnauti komedijai ir davėme valią savo fantazijai“, – apibendrino režisierius. 

Rusijoje niekas nesijuokia

Filmo „Stalino mirtis“ (bendra kino kompanijų „Title Media“, „Main Journey“, „Free Range Films“, „Quad Productions“ gamyba) premjera įvyko 2017 m. rugsėjo 7 d. Toronto festivalyje, pasaulinė – spalio 20-ąją.

Juodosios komedijos pirmosios recenzijos Didžiojoje Britanijoje buvo palankios. „O Rusijoje niekas nesijuokia“, –  dar prieš pasaulinę premjerą rašė „The Guardian“ Maskvos korespondentas Shaunas Walkeris.

Pirmųjų filmą iš anksto pamačiusių rusų reakciją straipsnio autorius tuomet aiškino tuo, kad Spalio revoliucijos 100-ųjų metinių išvakarėse filmas „rizikuoja atgaivinti karštas diskusijas dėl Stalino vaidmens“. Sh.Walkerio nuomone, valdant Vladimirui Putinui pergalė Antrajame pasauliniame kare tapo šventu įvykiu, Rusijos valstybės kertiniu akmeniu ir – kaip šalutinis efektas – sustiprino pozityvų požiūrį į Staliną.

Pats režisierius A.Iannucci interviu „Observer“ konstatavo, kad Rusijoje „Stalinas sugrįžta“.

„Artėjant revoliucijos 100-mečiui Maskvoje statomi Lenino, Stalino ir kitų Rusijos revoliucijos pagrindinių figūrų biustai. Tarsi teigiama: „Nebijokite stiprių žmonių.“ Tokia dabar idėja Maskvoje“, – sakė jis. 

Filmo aprašymas, pateikiamas Lietuvos kino platintojų

Kai visa tauta bijo vieno žmogaus, jam palikus valdžios sostą prasideda velniškai juokinga kova. Žinoma, dėl valdžios!

Nuotaikingai komiška drama „Stalino mirtis“ atskleidžia tikrą istoriją, nutikusią prieš daugiau nei 50 metų. Istorija, puikiai žinoma visiems lietuviams, šioje komedijoje atsiskleis naujomis spalvomis. 

Miršta komunistų diktatorius Josifas Stalinas. Po šio Didžiojo Tėvo mirties SSKP CK kyla įtampa – partiečiai dalijasi valdžią. Vieni nori teigiamų pokyčių, kiti turi savų, gerokai nuodėmingesnių kėslų. Bet visus juos vienija tas pats bruožas – valdžios godulys.

Desperacija, chaosas, intrigos ir konspiracija – įtakingų vyrų darbotvarkėje laiko lieka tik groteskiškiems ginčams dėl vado kėdės, o eiliniams piliečiams telieka stebėti šias komiškai tragiškas grumtynes iš šalies.

Politinių temų nevengiantis, bet į jas pašaipiai žvelgiantis režisierius A.Iannucci žavi skoninga ironija ir taikliais juokeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.