Kanų kino festivalis prasideda skandalu, protestuojančiomis žvaigždėmis ir draudimais

Politiškiausias per daugelį metų Kanų kino festivalis antradienį prasideda aktorėms ir režisierėms žadant protestuoti ant raudonojo kilimo, Rusijai ir Iranui neleidžiant atvykti dviem garsiems režisieriams, o kai kuriems filmams susiduriant su draudimais.

Šiemetiniam Kanų festivalio plakatui panaudotas kadras iš J.L.Godard’o filmo „Pamišėlis Pjero“ . Akt. J.P.Belmondo ir A.Karina.<br> AP nuotr.
Šiemetiniam Kanų festivalio plakatui panaudotas kadras iš J.L.Godard’o filmo „Pamišėlis Pjero“ . Akt. J.P.Belmondo ir A.Karina.<br> AP nuotr.
Kanų kino festivalio vertinimo komisijos pirmininkė aktorė C.Blanchett nusiteikusi prisidėti prie protestų dėl režisierių moterų ignoravimo.
Kanų kino festivalio vertinimo komisijos pirmininkė aktorė C.Blanchett nusiteikusi prisidėti prie protestų dėl režisierių moterų ignoravimo.
Aktorė K.Stewart nusiteikusi prisidėti prie protestų dėl režisierių moterų ignoravimo.
Aktorė K.Stewart nusiteikusi prisidėti prie protestų dėl režisierių moterų ignoravimo.
Kadras iš L.von Triero filmo „Namas, kurį pastatė Džekas“.
Kadras iš L.von Triero filmo „Namas, kurį pastatė Džekas“.
Kadras iš K.Serebrenikovo filmo „Vasara“.
Kadras iš K.Serebrenikovo filmo „Vasara“.
Kadras iš festivalio atidarymo filmo „Visi žino“. Akt. P.Cruz ir J.Bardemas.
Kadras iš festivalio atidarymo filmo „Visi žino“. Akt. P.Cruz ir J.Bardemas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 6:35 PM

Kino industrijai dar neatsigavus po Harvey Weinsteino skandalo, o Kanų festivaliui sulaukus kritikos dėl režisierių moterų ignoravimo, prie protesto ant raudonojo kilimo tikriausiai prisidės Cate Blanchett ir Kristen Stewart . Šeštadienio protestu turi būti pareikšta parama moterų teisių judėjimams „#MeToo“ ir „Time's Up“.

Šių metų festivalio sąraše yra kiek mažiau žvaigždžių nei paprastai, o vienintelis Holivudo sunkiasvoris bus naujas „Žvaigždžių karų“ („Star Wars“) produktas „Solo“.

Tačiau yra ne mažiau kaip tuzinas filmų LGBT temomis, juostų apie vaikų išnaudojimą ir vyrų prostituciją, tad skandalų ir kontroversijų neturėtų pritrūkti.

„Oskaro“ laureato Kevino Macdonaldo naujame dokumentiniame filme apie tragiško likimo dainininkę Whitney Houston, kaip pranešama, yra sukrečiantis prisipažinimas apie trumpą jos gyvenimą persekiojusius demonus.

O štai rekordinius uždarbius šluojančios „Juodosios panteros“ („Black Panther“) režisierius Ryanas Coogleris viename Kanų seminare tikriausiai kalbės apie juodaodžių trūkumą Holivude.

Uždraustas filmas apie lesbietes

Anglų komikų trupės „Monty Python“ nariui Terry Gilliamui Prancūzijos teismuose kovojant už savo nesėkmių persekiojamo filmo „Žmogus, kuris nužudė Don Kichotą“ („The Man Who Killed Don Quixote“) rodymą, pirmasis festivaliui atrinktas Kenijos filmas savo tėvynėje jau buvo uždraustas dėl jame vaizduojamo lesbiečių romano.

O štai Teheranas, nepaisydamas JAV režisieriaus Oliverio Stone'o prašymo, atsisakė panaikinti kelionių draudimą iraniečių meistrui Jafarui Panahi, kurio „3 veidai“ ("3 Faces") varžysis dėl Auksinės palmės šakelės.

Režisierius disidentas savo filmą sukūrė slapta, nes už veiklą po 2009-ųjų „pavogtų rinkimų“ jam buvo 20-čiai metų uždrausta kurti kiną.

Raginimai už užstatą paleisti rusą Kirilą Serebrenikovą, kuris Maskvoje laikomas namų arešte, taip pat liko be atsako. Režisierius kaltinamas grobstymu, bet jo šalininkai sako, kad kaltinimai yra politiniai.

Festivalio direktorius Thierry Fremaux pirmadienį žurnalistams sakė, jog labai ironiška, kad Iranas ir Rusija „baudžia šiuos režisierius, nors nė vienas jų filmų nėra politinis“.

Taip pat lieka rimtų abejonių dėl to, ar T.Gilliamo juostai bus leista tapti Kanų festivalio uždarymo filmu, nes teisme vyksta pikta kova dėl teisių į jį.

Paryžiaus teisėjai trečiadienį nuspręs, ar kone du dešimtmečius kurtas „Žmogus, kuris nužudė Don Kichotą“ gali būti rodomas.

„Moterų problema“

Tačiau didžiausią politinį karštį gali generuoti „niūri“ Kanų festivalio istorija režisierių moterų pripažinimo klausimu ir pirmojo ryškumo žvaigždžių vadovaujamas protestas ant raudonojo kilimo.

Dar iki kaltinimų H.Weinsteinui šiame festivalyje užpuolus keturias moteris Kanai ilgą laiką buvo kritikuojami dėl „moterų problemos“.

Ankstesniais metais ant raudonojo kilimo buvo sustabdytas moterų, kurios neavėjo aukštakulnių, defiliavimas, o festivalio aprangos kodas buvo vadinamas seksistiniu.

Tačiau H.Weinsteino skandalas suteikė Kanų kritikams daugiau ginklų. Interneto svetainėje „Women and Hollywood“ dirbanti scenaristė Kate Muir pavadino festivalį „dvi savaites trunkančia vyriškų smegenų ir moteriško grožio švente“.

Kaip ir pernai, šiemet tik trys iš 21 pagrindinėje konkursinėje programoje dalyvaujančio režisieriaus yra moterys. Šis faktas taip pat kelia nepasitenkinimą.

Nors ir pripažindamas, kad po H.Weinsteino skandalo Kanai „niekada nebebus tokie patys“, T.Fremaux sakė nepritariantis kvotoms.

Kita vertus, jis suformavo moterų dominuojamą vertinimo komisiją ir jai vadovauti pakvietė Holivudo žvaigždę C.Blanchett – vieną pirmųjų moterų, apkaltinusių H.Weinsteiną. Komisijoje dirbs dar viena prodiuserio auka – prancūzų aktorė ir Bondo mergina Lea Seydoux.

Tačiau feministes suerzino netikėtas T.Fremaux sprendimas panaikinti septynerius metus galiojusį festivalio draudimą danų režisieriui Larsui von Trierui.

Šį senstantį provokatorių lytiniu priekabiavimu kaltino dainininkė Bjork, be to, panašių kaltinimų buvo mesta jo prodiusavimo kompanijai.

L.von Trieras sukėlė pasipiktinimo bangą 2011 metais per spaudos konferenciją Kanuose pareiškęs, kad yra nacis, suprantantis Hitlerį ir „truputėlį jį užjaučiantis“.

Tačiau „Oskarą“ pelnęs „Artisto“ ("The Artist") režisierius Michelis Hazanavicius, dirbantis festivalio valdyboje, tvirtino, kad L.von Trieras juokavo, o T.Fremaux pirmadienį sakė, kad danų režisierius nėra antisemitas.

Vis dėlto šį kartą jis nerizikavo ir nesuteikė L.von Trierui galimybių surengti spaudos konferenciją dėl jo naujo darbo apie maniaką žudiką "Namas, kurį pastatė Džekas" („The House That Jack Built“) su Uma Thurman  ir Mattu Dillonu.

M.Hazanavicius sakė, kad šveicarų ir prancūzų režisierius veteranas Jeanas Lucas Godard'as, kurio naujausias filmas taip pat pristatomas Kanuose, yra pasakęs „daug blogesnių dalykų nei L.von Trieras ta pačia tema“.

Tačiau tai „nereiškia, kad turime pasmerkti juos“ kaip menininkus, teigė jis.

„Žmonėms labai sunku priimti mintį, kad tu gali būti pašlemėkas asmeniniame gyvenime ir didis menininkas“, – pridūrė M.Hazanavicius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.