A. Baranausko šeimos knygos į muziejų grįžo tarsi naujos

Iš restauratorių dirbtuvių į Anykščių Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialinį muziejų grįžo 14 vyskupo A.Baranausko bibliotekos knygų. Tai pirmieji restauruoti arba konservuoti leidiniai Anykščių muziejuje.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 28, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:25 AM

Muziejaus direktorė Teresė Mikeliūnaitė prieš kelis dešimtmečius svajojo, kad kada nors bus restauruotos knygos, priklausiusios A.Baranauskui ar kitiems Baranauskų šeimos nariams.

Tačiau rajoniniuose muziejuose saugomi leidiniai į knygų restauravimo programas ilgą laiką nepatekdavo. Ir tik šiemet toks anykštėnų siūlymas pagaliau sulaukė Lietuvos kultūros tarybos paramos.

Muziejuje yra vos trys dešimtys senų knygų, išleistų XVI–XIX a. ir priklausiusių Baranauskų šeimai. Dauguma jų – su išskirtiniais įrašais.

Šiemet kone pusė šių leidinių, tie, kurie buvo prasčiausios būklės, tiesiog atgimė. Jie atsikratė per šimtmečius susikaupusių nešvarumų – ir matomų, ir plika akimi net nepastebimų.

Su šiais leidiniais dirbusi restauratorė Aldona Nikienė ir jos talkininkės surinko ir specialiu japonišku popieriumi atkūrė suplyšusius puslapius, iš naujo įklijavo viršelius, kai kuriuose leidiniuose net atvėrė slaptaviečių su iki šiol nematytais įrašais.

Bene labiausiai sudilusios knygos buvo A.Baranausko motinos Teklės Baranauskienės skaityta maldaknygė, išleista 1853 m., ir spaudos draudimo metus menantis 1868 m. laidos elementorius, išspausdintas „graždanka“ – lietuviški žodžiai rusiškomis raidėmis.

Pavienių puslapių buvo likę tik fragmentai, knygos – nebeatverčiamos.

Tarp restauruotų relikvijų seniausia yra 1595 m. laidos religinio turinio knyga. Restauratoriai net atkūrė odinius raištelius, kadaise juosusius viršelius ir paskui sunykusius.

Seniausias leidinys su A.Baranausko autografu, liudijančiu jo nuosavybę, – 1701 m. išleistos Ovidijaus „Metamorfozės“.

O ant Stanislavo Trembeckio poezijos tomelio, išleisto 1818 metais, savo įrašą 1852-aisiais paliko tuo metu dar 17-metis A.Baranauskas – Rumšiškių raštininkų mokyklos mokinys.

Storiausioje ir sunkiausioje knygoje – Petro Skargos „Šventųjų gyvenimai“, išleistoje 1862 metais, – daugiau kaip 650 atnaujintų puslapių.

Kiekvienam unikaliam leidiniui buvo pagaminta ir individuali kartoninė dėžutė. Tokiomis sąlygomis nuo šiol laikomos knygos ateityje mažiau patirs kenksmingo poveikio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.