Poetė Aušra Kaziliūnaitė kviečia išsilaipinti Mėnulyje

„Mano eilėraščiuose brutalumas atsiveria kaip švento kūrybos šėlo šokis. Tai svarbi visumos dalis, kurią pašalinus sugriūtų dar nepastatyti pasauliai“, – savo kūrybą apibūdina viena ryškiausių jaunosios kartos poečių Aušra Kaziliūnaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-11 10:38, atnaujinta 2018-01-19 10:53

Šį penktadienį, gruodžio 12 d., 18 val. Vilniaus karininkų ramovės (Pamėnkalnio g. 13) 1 salėje vyks Aušros Kaziliūnaitės trečios poezijos knygos „Mėnulis yra tabletė“ pristatymas.

Jau pirmomis publikacijomis A. Kaziliūnaitė stebino skaitytojus. O 2007 m. pasirodė pirmoji jaunos autorės knyga provokuojančiu pavadinimu – „Pirmoji lietuviška knyga“. Eilėraščių rinkinys nestokojo dėmesio, teigiamų kritikų vertinimų ir klausimų – ką visa tai galėtų reikšti?

Autorė paaiškina: „Toks knygos pavadinimas – tai iššūkis linijiniam laiko ir kultūros procesų suvokimui. Noras sukurti istorinę klaidą, laiko kilpą, į kurią patekę atsidurtume fantazijos ir neribotų galimybių pasaulyje. Pasaulyje, kuriame galėtume žaisti ir išlaisvinti kūrybiškumą.“

Vaizduotės lankstumu ir kūrybiniais „špagatais“ stebina ir antroji A. Kaziliūnaitės knyga „20 % koncentracijos stovykla“. Vos pasirodžiusi ji buvo įtraukta į kūrybiškiausių 2009-ųjų metų knygų dvyliktuką.

2012 m. Aušra tapo jauniausia Lietuvos rašytojų sąjungos nare. Aktyvi kūrybinė veikla anaiptol netrukdė įgyti istorijos bakalauro, religijos mokslų magistro laispsnius ir įstoti į Vilniaus universiteto filosofijos doktorantūrą.

Šį rudenį pasirodžiusios knygos „Mėnulis yra tabletė“ pristatyme autorė visus kvies išsilaipinti Mėnulyje. „Šaltojo karo metu dvi didžiosios imperijos rungtyniavo, kuri pirmoji išsilaipins Mėnulyje. Tačiau šis Mėnulis buvo sudarytas ne iš mūsų proto ir minčių uolienų, o iš kosminio šalčio. Manau, kad mes turėtume atrasti Mėnulį savyje ir pasivaikštinėti, pašuoliuoti jo paviršiumi“, – teigia A. Kaziliūnaitė.

Knygos pristatymo metu drauge Žemės palydovo paviršiumi šuoliuos literatūros kritikė Virginija Cibarauskė, poetas, projekto „Tekstai TV“ kūrėjas Benediktas Januševičius, filosofas, vertėjas Kasparas Pocius, muzikantas Algis Fediajevas ir knygos autorė.

Po pristatymo turėsite galimybę pabendrauti su autore, įsigyti knygą ir gauti autografą.

Tekstas iš knygos „Mėnulis yra tabletė“

lietus Vilniuje

duobkasiai

palengva iškasa miestą

nuleidžia į jį užkaltus mus

ir beria ant viršaus lietų

iš pradžių –

saujomis

vėliau –

kastuvais

dar vėliau

tiesiog tylėjimu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.