Skaitytojai išrinko populiariausią, komisija – gražiausią knygą

Klaipėdoje išrinkta populiariausia ir gražiausia metų knyga. Populiariausią knygą renka skaitytojai, balsuodami internetu ar palikdami savo atsiliepimus konkursą organizuojančios Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos skyriuose, gražiausią – specialistų komisija.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Feb 14, 2015, 3:34 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:59 AM

Populiariausios titulas šįkart atiteko Klaipėdos universiteto leidyklos išleistai Vytauto Jokubausko monografijai  “Mažųjų kariuomenių“ galia ir paramilitarizmas.Tarpukario Lietuvos atvejis“. Gražiausia po ilgų diskusijų pripažinta Lietuvos jūrų muziejaus parengta Bruno le Coutre knyga „Mano miestas – Klaipėda. 1930 – 1939 metai“.

Devintą kartą surengtam konkursui „Klaipėdos knyga – 2014“ šįkart devyni leidėjai pateikė penkiolika knygų.

Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyrius pristatė 30-ąjį almanachą „Baltija“, Klaipėdos universiteto leidykla pateikė net tris akademines knygas, kurios turėtų būti įdomios ne tik mokslininkams, bet ir platesniam skaitytojų ratui.

Leidykla „Libra Memelensis“ šįkart atrinko Kęstučio Demerecko studiją „Klaipėdos istoriniai parkai ir želdynai“ ir to paties autoriaus sudarytą fotoalbumą „Istorinio Kuršių marių laivo statyba Drevernoje“.

Viešoji įstaiga „Verslas ar menas“ išleido knygą „Eglė, žalčių karalienė“. Eglės Jokužytės sudaryta knygą, kurią iliustravo Rūta Arlauskaitė, išspausdinta reginčiųjų ir Braille'io raštu.

„Eglės“ leidykla konkurse dalyvavo su trimis knygomis. Viena jų – jauno autoriaus Dariaus Rekio pasaka „Viską susapnuoti dar kartą“, skirta ne tik vaikams. Šviesaus atminimo poetės Elenos Mezginaitės kūrybos rinktinė „Mano senas drauge“ (tai antroji prieš dešimt metų pasirodžiusios knygos laida), papildyta draugų prisiminimais ir profesorės Viktorijos Daujotytės straipsniu apie poetės kūrybą.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius konkursui pateikė du fotoalbumus – penkių fotomeistrų knygą „Tamsioji pasakojimo pusė“ ir Artūro Šeštoko nespalvotos fotografijos albumą „Nutylėtos istorijos“.

„Netrukus tūkstančiai žmonių suplūs į Vilniaus knygų mugę. Daugybėsknygų jūroje sostinėje klaipėdiečių leidiniai tarsi ištirpsta. Tačiau mes žinome, kad ir pas mus išleista daug gerų ir dėmesio vertų knygų“, – sakė Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė.

Išrinkti populiariausią knygą – paprasta. Daug sudėtingiau išrinkti gražiausiąją.

Dėl jos komisija, vadovaujama Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Grafikos katedros docento Aurimo Švedo, gerokai pasiginčijo. Po ilgų diskusijų laurai atiteko Bruno le Coutre „Mano miestas – Klaipėda. 1930 – 1939 metai“.

„Pakankamai rimta, akademinės literatūros forma, saikingas, bet nenuobodus, ne „sausas“ maketas. Per matinio, ne kreidinio popieriaus parinkimą, retro dvasią atspindinčią monochrominių ir spalvotų iliustracijų estetiką, dėmesingumą maketo detalėms jaučiamas itin atsakingas leidėjų požiūris, kruopštus dailininko darbas. (…) Atrastas geras balansas tarp dizaino estetikos ir informacinio turinio. Šis leidinys galėtų puikiai iliustruoti populiarų pasakymą „paprasta, bet ne prasta“.

Tai ištrauka iš komisijos pateiktų išvadų.

Dėl gražiausiosios vardo su nugalėtoja varžėsi nedidukė Dalios Bielskytės poezijos knygelė „Vardas debesies“, dedikuota šviesaus atminimo dailininkui Arūnui Mėčiui ir iliustruota jo tapybos darbų reprodukcijomis. Knygą išleido Sauliaus Jokužio leidykla – spaustuvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.