Elenos Mezginaitės kūrybos leidėjas jaučiasi sugrąžinęs skolą

Klaipėdiečiai prisiminė prieš dešimtmetį Amžinybėn išėjusią panevėžietę poetę Eleną Mezginaitę. Jos kūrybos vakaras surengtas Klaipėdos miesto savivaldybės bibliotekos Meno skyriuje. Čia buvo pristatytas ir neseniai pasirodęs E.Mezginaitės kūrybos rinktinės antrasis papildytas leidimas „Mano senas drauge“.

Antrasis knygos leidimas papildytas V.Daujotytės straipsniu ir draugų prisiminimais.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Antrasis knygos leidimas papildytas V.Daujotytės straipsniu ir draugų prisiminimais.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Mar 30, 2015, 8:53 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:42 PM

Kodėl Panevėžyje visą laiką gyvenusi E.Mezginaitė prisiminta Klaipėdoje? Todėl, kad šįkart knygą išleido uostamiesčio „Eglės“ leidykla, ankstesnįjį leidimą papildžiusi Viktorijos Daujotytės straipsniu ir poetės draugų atsiminimais.

„Eglės“ leidyklos vadovas žurnalistas, poetas, fotomenininkas Antanas Stanevičius teigė negalėjęs dar kartą neišleisti šios E.Mezginaitės draugų poetų Jono Strielkūno ir Valdo Kukulo parengtos rinktinės.

Mat jam būnant vyresniųjų klasių moksleiviu E.Mezginaitė, tuomet dirbusi Panevėžio rajono „Tėvynės“ laikraštyje, išspausdino jo pirmąjį eilėraštį.

„Jaučiau Elenai skolą ir norėjosi dėl jos padaryti ką nors gera. Ji buvo ne tik gera poetė, bet ir puiki publicistė, o svarbiausia – labai geras žmogus. Elena turėjo ypatingą poetinę klausą, sugebėjo nenumušti noro rašyti. Atrodė, kad jai visas gyvenimas – šventė. Gal toks įspūdis man susidarė todėl, kad per mažai bendravome – buvome susitikę gal dvidešimt kartų“, – svarstė A.Stanevičius.

Apie E.Mezginaitę prisiminimais dalijosi jos ilgametė draugė poetė Anastazija Konaverskytė – Sučylienė, rašytoja Jūratė Sučylaitė, Lietuvos radijo kultūros laidų vedėja Valentina Žigienė, eiles skaitė aktorė Nijolė Narijauskaitė ir

Knyga didžiulė – daugiau kaip 400 puslapių, tačiau tai nėra rinktiniai ar akademiniai raštai. Joje kiek įmanoma išsamiau sutelkta visa skelbta (ne vien knygose) E.Mezginaitės (1941-2005) poetinė kūryba, atrinkta jos interviu, keletas pjesių Lėlių vežimo teatrui, dienoraščių fragmentų, kad atsiskleistų svarbiausia – nepriklausoma, savarankiškai mąstanti ir originali Aukštaitijos kūrėjos asmenybė.

Vakare skambėjo daugumai gerai žinomos dainos.

Pagal E. Mezginaitės eilėraščius sukurta daugiau kaip trys dešimtys dainų. Daugeliui iš jų muziką parašė kompozitoriai Alvydas Jegelevičius, Laimis Vilkončius, Igoris Berinas su grupe „Hiperbolė“, išpopuliarino žinomi atlikėjai Vladas Bagdonas ir Kristina Kazlauskaitė („Baltas lino gyvenimas“), Žilvinas Žvagulis („Dešimt žingsnių“), Kastytis Kerbedis („Melodija“), A. Jegelevičius („Ne mano vestuvės“), Stasys Povilaitis („Vakarų giedruma“) ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.