Vroclavas rado receptą, kaip užkrėsti žmones skaitymo virusu

Šimtas Williamo Shakespeare’o kūrybos skaitymų per penkias valandas sausakimšose salėse. Tai ne utopija, o Vroclave surengtos Europos literatūros nakties paveikslas.

„Vroclavo – Europos kultūros sostinės“ renginiai kunkuliuoja ir Turgaus aikštėje.<br>Organizatorių nuotr.
„Vroclavo – Europos kultūros sostinės“ renginiai kunkuliuoja ir Turgaus aikštėje.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Apr 26, 2016, 8:25 AM, atnaujinta May 27, 2017, 3:47 PM

Kokiais tik renginiais praėjusį savaitgalį neminėta Williamo Shakespeare’o mirties 400 metų sukaktis. Tačiau bene išradingiausiai Europoje duoklę literatūros genijui atidavė Lenkijos miestas Vroclavas.

Pagal W.Shakespeare’ą čia improvizavo net didžėjai ir piešė vaikai, jį interpretavo choristai ir viešai skaitė aklieji. O lietingą šeštadienio vakarą pulkai žmonių traukė iš vienos miesto vietos į kitą pasiklausyti žymių lenkų aktorių skaitomų W.Shakespeare’o dramų.

Taip viename gražiausių Lenkijos miestų prasidėjo UNESCO globojamos Pasaulio knygų sostinės (PKS) renginiai. Vroclavas perėmė šį titulą iš Inčono Pietų Korėjoje ir kol kas yra vienintelis miestas, tapęs tuo pat metu Europos kultūros ir Pasaulio knygų sostine.

Po audringo PKS atidarymo būtų šventvagiška sakyti, kad lenkai nemėgsta knygos. Bet būtent tokia grėsmė paakino „Vroclavo – Europos kultūros sostinės“ (VEKS) literatūros programų kuratorių rašytoją Ireką Griną siekti Vroclavui ir Knygų sostinės vardo – per metus miestą užtvindyti 1650 literatūros renginių.

Tiesą sakant, Vroclavas jau anksčiau rado receptą, kaip žmones užkrėsti skaitymo virusu. Tai liudija 4-ąjį kartą miestiečius į literatūros skaitymus įvairiose miesto vietose pakvietusi Europos literatūros naktis.

Šiemet ji buvo skirta W.Shakespeare’ui, o ankstesniais metais žymūs aktoriai viliojo publiką į naujausios verstinės prozos skaitymus.

„Norime parodyti žmonėms, kokia įvairi ir įdomi yra europietiška literatūra, kokios nuostabios knygos rašomos ne tik anglų, vokiečių, skandinavų ar lenkų kalbomis“, – kalbėjo apie renginio idėją VEKS literatūros projektų koordinatorė vertėja Katarzyna Janusik.

Beje, Vroclavo skaitymuose yra skambėjusi ir Herkaus Kunčiaus proza.

Būtent K.Janusik metų pradžioje susisiekia su leidėjais ir perskaito jų naujausias verstines knygas, o po to atrenka fragmentus skaitymams pagal pasirinktą temą.

Kasmet Literatūros naktyje pristatoma dešimt skirtingų šalių knygų dešimtyje vietų.

Tos ištraukos ten kartojamos kas pusvalandį dešimt kartų, o trunka vos penkiolika minučių. Ir publikos nemažėja!

Europos literatūros naktis, kaip ir mūsų Kultūros naktis, buvo sumanyta ruošiantis miestui priimti VEKS titulą ir taip visiems patiko, kad tapo kasmete tradicija. Ji, manoma, išliks pasibaigus ir VEKS,  ir Pasaulio knygų sostinės metams Vroclave.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.