Kas laimės Nobelio literatūros premiją? Haruki Murakami – jau nebe favoritas

Spalio 2-ąją Stokholme prasidėjo Nobelio savaitė. Literatūros premijos laureatas tradiciškai bus paskelbtas ketvirtadienį, šįkart – spalio 5-ąją. Tačiau lažybų kontoros dar prieš dvi savaites įvertino galimų pretendentų šansus gauti Nobelio literatūros premiją.

Šią savaitę paaiškės visi 2017 m. Nobelio premijos laureatai. 
Šią savaitę paaiškės visi 2017 m. Nobelio premijos laureatai. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2017, 12:07 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 1:10 PM

Kelerius metus statę už japonų rašytoją  Haruki Murakami, „Avies medžioklės“, „Norvegų girios“ ir kitų romanų autorių,  šiemet lažybininkai sumažino jo galimybes. Dabar pagrindiniu favoritu laikomas Kenijos rašytojas Ngugi wa Thiong’o. Vienas argumentų jo naudai tas, kad Afrikos autoriai negavo premijos daugiau kaip dešimt metų. 

Tarp pagrindinių pretendentų į šių metų literatūros Nobelį minimi kanadiečių rašytoja Margaret Atwood, Izraelio autorius Amosas Ozas, sirų poetas Adunis, lenkų autoriai Adamas Zagojewskis ir Olga Tokarczuk. 

Anksčiau tarp kandidatų į Nobelio premiją minėti amerikiečiai Philipas Rothas, Joyce Carol Oates, argentinietis Cesaras Aira, čekas Milanas Kundera, amerikiečiai Ursula Kroeber Le Guin, Cormacas McCarthy, Neilas Gaimanas, George’as R.R.Martinas, britas Tomas Stoppardas, amerikietis Donas DeLilo ir kiti.

Pernai Nobelio literatūros premiją netikėtai laimėjo žydų kilmės JAV dainininkas, dainų autorius, poetas Bobas Dylanas. Jo seneliai iš motinos pusės kilę iš Lietuvos, į JAV atvyko 1902 metais.

Literatūros kritikas Clemensas Poellingeris Švedijos laikraščiui „Svenska Dagbladet“ sakė: „Akademija iš esmės kukli organizacija, iš kurios šiemet nelaukiame jokios sensacijos.“

Po Gao Xingjiano pergalės 2000-aisiais ir Mo Yanio – 2012-aisiais dar vienas kinų autorius laikomas stipriu pretendentu į prestižinį apdovanojimą. Tai -Yan Lianke. Jis tapo 2014 metų Franzo Kafkos premijos laureatu, kaip ir Nobelio laureatė Elfriede Jelinek ir kiti rašytojai, dažnai minimi tarp potencialių pretendentų į apdovanojimą: Ph.Rothas, H.Murakami, italas Claudio Magrisas.

Leidinio „Dagens Nyheter“ Kultūros skyriaus redaktorius Björnas Wimanas mano, kad šiemet tai bus „vyras, prozininkas ir eseistas iš Europos, visiška priešingybė Bobui Dylanui“.

Jo nuomone, António Lobo Antunesas iš Portugalijos ir albanas Ismailas Kadare’as turi gerų šansų gauti apdovanojimą.

C.Poellingeris prognozuoja, kad tai bus 70-80 metų rašytojas, rimtų romanų autorius.

Knygyne „Hedengrens“ Stokholmo centre jau įrengtas stendas su galimų laureatų knygomis, tarp jų – ispano Javiero Mariaso, amerikiečių Joan Didion ir D.DeLilo, lenkės O.Tokarczuk, Izraelio rašytojo Davido Grossmano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.