Paskelbtas ryškiausias per 50 metų Bookerio literatūros premijos laimėtojas

Prieš 26 metus Bookerio premijos žiuri dvejojo, kam skirti prestižinį apdovanojimą ir susitarė dėl kompromiso – išrinko du laureatus: Michaelą Ondaatje ir Barry Unsworthą. Tačiau užvakar Londone M.Ondaatje romanas „Anglas ligonis“ buvo pripažintas ryškiausiu per 50 metų Bookerio premijos laimėtoju. Taip nusprendė žiuri ir skaitytojai.

 M.Ondaatje.<br> Wikipedia nuotr.
 M.Ondaatje.<br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2018, 10:52 AM, atnaujinta Jul 10, 2018, 2:36 PM

„Auksinė“ Bookerio premija buvo įsteigta pažymint šio apdovanojimo 50-metį. Šia proga specialaus žiuri nariai perskaitė visas 52 premija iki šiol apdovanotas knygas, pasiskirstę dešimtmečiais. 8-ojo dešimtmečio lyderiu buvo išrinktas VS Naipaulo kūrinys „In a Free State“, 9-ojo – Penelope‘s Lively „Moon Tiger“, 10-ojo – „Anglas ligonis”, šio amžiaus pirmojo dešimtmečio – Hilary Mantel „Wolf Hall“ ir šio dešimtmečio – George‘o Saunderso „Lincoln in the Bardo“.

Po to šias penkias knygas balsuodami vertino skaitytojai. M.Ondaatje romanas surinko daugiausiai – 9000 balsų.

Atsiimdamas „auksinį“ Bookerį rašytojas prisipažino nuo 1992-ųjų neskaitęs savo romano, kuriame pasakojamos slaugės ir sunkiai sužaloto jos paciento, atsidūrusių Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Italijos viloje, istorijos.

„Nė akimirką nepatikėjau, kad tai – geriausia pretendentų sąrašo knyga, juolab kai greta tokio meistro kaip VS Naipaulas darbas ir įspūdingas Hilary Mantel kūrinys“, – pareiškė laureatas apdovanijimo iškilmėse Londono „Southbank Centre“.

M.Ondaatje pabrėžė, kad negalima nuvertinti ir autorių, niekada nepelniusių Bookerio premijos – pavyzdžiui, Williamo Trevoro, Barbaros Pym ar Alice Munro.

Pasak „Anglą ligonį“ geriausia dešimtmečio knyga išrinkusios romanistės Kamilos Shamsie, tai kūrinys, įsiskverbiantis po oda ir vis traukiantis prie jo sugrįžti, kaskart atskleidžiantis naujų staigmenų. „Jame nuostabiai laviruojama tarp epikos ir intymumo: čia žvelgi į stepių platybes, čia jau matai, kaip slaugė maitina ligonį. Knyga – intriguojančios struktūros, žavaus stiliaus, trykštanti žmogiškumu“, – liaupsino romaną K.Shamsie.

„Anglas ligonis“ buvo vienas labiausiai žinomų kūrinių sąraše, nes jo ekranizacija su Ralphu Fiennesu, įkūnijusiu pagrindinį personažą, Julliette Binoche, vaidinančia slaugę Haną, ir Kristin Scott Thomas, kuriančia meilužės Clifton vaidmenį, susižėrė daug „Oskarų“.

Tačiau K.Shamsie įsitikinimu, knyga laimėjo ne dėl to, – juk ne mažiau žinomas yra ir H.Mantel kūrinys.

Romanistės nuomone, filme akcentuojama praeities meilės istorija, atgyjanti sužalotojo prisiminimuose, o iš tikrųjų svarbiausia įsimylėjėlių pora yra Hana ir indas išminuotojas.

„Dauguma stipriosios lyties atstovų savo knygose sutelkia dėmesį į vyrų gyvenimą, skirdami moterims antraeilį vaidmenį. Šio romano centrinė figūra yra Hana, pavaizduota su didele meile, įsijautus ir įtikinamai“, – dėstė K.Shamsie.

Anksčiau Bookerio favorito laurus šios premijos 25-mečio ir 40-mečio proga pelnė Salmanas Rushdie už knygą „Vidurnakčio vaikai“.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?