Berlyne apdovanotas Alvydas Šlepikas: „Premija liudija, kad tavo kūrybą skaito ir vertina“

Pripažinimas yra svarbus dalykas, nes tai liudija, kad kūryba skaitoma, vertinama, yra svarbi. Taip portalui LRT.lt sakė už romaną „Mano vardas – Marytė“ Berlyne premiją gavęs rašytojas Alvydas Šlepikas.

Rašytojui A.Šlepikui skirta premija Vokietijoje. 
Rašytojui A.Šlepikui skirta premija Vokietijoje. 
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Sližauskaitė (LRT.lt)

Oct 12, 2018, 5:08 PM

Kaip teigė jis, nors apdovanota knyga Vokietijoje pasirodė dar 2015 m., Georgo Dehio premija vėl atkreipia į ją dėmesį, rodo kūrinio sėkmę.

– Trečiadienio vakarą Berlyne buvote apdovanotas 2018 m. G.Dehio premija už romaną „Mano vardas – Marytė“. Kokie jūsų įspūdžiai?

– Įspūdžiai – patys geriausi. Premija buvo kiek netikėta, knyga „Mano vardas – Marytė“ vokiškai pasirodė dar 2015 m. Ši premija skiriama už bendradarbiavimą tarp tautų, tam tikrą Vokietijos istorijos atspindėjimą Rytų Europos kontekste.

Premija skiriama kas dvejus metus, šiemet ją gavau aš ir kroatų rašytojas Miljenko Jergovičius, kurio vienas romanas išleistas ir lietuvių kalba.

– Sakote, kad premija buvo netikėta. Kada tiksliai sužinojote, kad ją gausite?

– Vokiečiai labai tvarkingi ir tikslūs žmonės, todėl apie apdovanojimą pranešė prieš pusmetį, viską labai derino.

– Ar jums svarbus pripažinimas?

– Manau, kad jis svarbus visiems. Tai liudija, kad tavo kūrybą vertina, skaito, ji svarbi. Premija vėl atkreipia dėmesį į knygą, šiuo atveju – į vilko vaikų temą, apie kurią rašiau. Todėl patenkintas ir aš, ir leidykla.

Šiai mano knygai Vokietijoje išties sekasi, rugpjūčio mėnesį išleistas dar didesnis jos tiražas. Tačiau, kalbėdamas apie pačius apdovanojimus, galiu pasakyti, kad iškilmių nemėgstu.

– Kaip manote, ar Lietuvos rašytojai – pakankamai įvertinti?

– Sunku tiksliai pasakyti, ne viskuo domėjausi, bet žinau, kad Mariaus Ivaškevičiaus kūriniai daug kur verčiami, statomos jo pjesės. Taip pat į kitas kalbas verčiami ir užsienyje skaitomi Kristina Sabaliauskaitė, Sigitas Parulskis, Gintaras Grajauskas, Eugenijus Ališanka ir kt.

Turime tikrai gerų rašytojų, matomų ir mūsų šalyje, ir užsienyje. Dėl to pirmiausia reikia padėkoti Lietuvos kultūros institutui, kuris remia vertimus, ten dirbančios merginos ieško leidėjų, kontaktų, mus visaip reklamuoja. Jos tikrai nusipelno pagyrų.

– Kokia jūsų veikla šiuo metu ir ką planuojate?

– Dabar rašau knygą, bet šis darbas lėtesnis, kadangi neseniai baigėme filmuoti LRT serialą „Laisvės kaina. Disidentai.“ Serialas bus pradėtas rodyti sausį, šiuo metu baigiame montažo darbus. Tai buvo labai įdomu, susidūriau su jaunų ir talentingais aktoriais, kurie, manau, bus žvaigždės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.