Šiuolaikinė lietuvių literatūra: skaitome šlamštą ar pereiname į kitą etapą?

Jau dvidešimt metų vykstanti Vilniaus knygų mugė sutraukia tūkstančius lankytojų ir šimtus autorių iš visos Lietuvos. Kiekvienais metais ši knygų mugė tampa vis labiau lietuviška.

 R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 2:53 PM

Lietuvių literatūra išgyvena aukso amžių – ji yra vis artimesnė šios dienos aktualijoms ir vis labiau mėgstama skaitytojų. Žmonės atvirai dalinasi savo mintimis socialiniuose tinkluose ir iš to gimsta naujos knygos.

Autoriai produktyviai rašo vis naujus kūrinius, leidyklos skatina rašyti ir aktyviai ieško naujų vardų, kūrybinės dirbtuvės ir rašymo kursai sutraukia dideles auditorijas bei drąsina rašyti vis daugiau žmonių. Skaitytojai seka naujienas, asmeniškai draugauja su autoriais socialiniuose tinkluose, perka, skaito ir komentuoja jų knygas.

Tačiau tuo pačiu metu lietuvių literatūros lauke nenutyla ginčai: ar tai, ką mėgsta skaitytojai yra dėmesio verta literatūra, ar tiesiog šlamštas? Kodėl dažnai sakoma, kad šiuo metu yra leidžiama per daug prastos literatūros?

Kiek kultūros ir kiek komercijos yra šiuolaikinės lietuvių literatūros klestėjime? Kas yra rimtoji ir kas yra laisvalaikio literatūra? Kokiais kriterijais vadovaujantis literatūros profesionalai sprendžia kokią knygą skaityti, apie kokią rašyti, kokią apdovanoti, išrinkti kaip geriausią, o kokią pamiršti ir kurios nepastebėti?

Kokia yra riba tarp geros iš šlamšto, rimtos ir nerimtos literatūros? Kas turi teisę ją nubrėžti? O gal apskritai verta neskirstyti lietuvių literatūros į „kastas“, kai lietuvių kalba pasaulio mastu kalba tiek nedaug žmonių?

Šiuos ir kitus šiuolaikinę lietuvių literatūros situaciją apibūdinančius klausimus iškelsime diskusijoje „Lietuvių laisvalaikio literatūra: praeitis, dabartis, ateitis. Kas pasikeitė per 20 metų“, kurią organizuoja Lietuvių literatūros laisvalaikio lyga. Ji vyks Vilniaus knygų mugėje vasario 23 dieną, 20 val. 1.3 salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.