Prieštaringai vertinamas prancūzų rašytojas Michelis Houellebecqas pelnė prestižinį apdovanojimą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) skyrė garbingiausią šalies apdovanojimą – Prancūzijos garbės legiono ordiną – prieštaringai vertinamam populiariam prancūzų rašytojui Micheliui Houellebecqui (Mišeliui Velbekui), nepaisant jo kritikos šių laikų Prancūzijai. 

Prancūzų rašytojas Michelis Houellebecqas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzų rašytojas Michelis Houellebecqas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzų rašytojas Michelis Houellebecqas.<br> Scanpix nuotr.
Prancūzų rašytojas Michelis Houellebecqas.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 11:17 AM, atnaujinta Apr 20, 2019, 11:30 AM

Ordiną rašytojui prezidentas įteikė per atitinkamą ceremoniją ketvirtadienį vakare, pranešė Eliziejaus rūmai. 

Įteikimo ceremonijoje dalyvavo aukšto rango svečiai iš leidybos ir politikos pasaulio, įskaitant buvusį šalies prezidentą Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi), pranešė kiti renginio dalyviai. 

Tarp jų taip pat buvo dainininkas Jeanas-Louis Aubert'as (Žanas Lui Oberas), kūręs muziką pagal M. Houellebecqo eiles, bei filosofas Alainas Finkielkrautas (Alenas Finkelkrotas). 

E. Macronas pavadino 63 metų M. Houellebecqą „romantiku materialistų pasaulyje“, bet nenorėjo sutikti, kad jo romanai yra pesimistiniai, sakydamas, kad jie teikia vilties gyvenant visuomenėje, kurios kultūrinis ir religinis pamatas yra labai trapus. 

Neseniai susituokęs M. Houellebecqas gali būti laikomas ne tik aukščiausios prabos, bet ir prieštaringiausiai vertinamas prancūzų rašytojas tėvynėje ir užsienyje. 

Jo paskutinis šiemet pasirodęs romanas „Serotoninas“ (Serotonin), pasakojantis apie daug geriantį depresijos ištiktą Žemės ūkio ministerijos darbuotoją, susipažįstantį su Prancūzijos provincijos problemomis, iš karto tapo bestseleriu. 

Kritikai vadino šį kūrinį pranašišku tvirtindami, kad rašytojas numatė šalį sukrėtusius „geltonųjų liemenių“ judėjimo prioritetus. 

M. Houellebecqo ankstesnis romanas „Pasidavimas“ (Soumission) – antiutopinė vizija apie islamiškos vyriausybės valdomą Prancūziją – Prancūzijoje pasirodė  2015 metų sausio 7-ąją, kai džihadistai surengė išpuolį satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje.  

Pasaulyje šis rašytojas išgarsėjo savo nihilistiniais romanais, vaizduojančiais moterų nekenčiančius ir meilės nepažįstančius vyrus, jaučiančius priklausomybę atsitiktiniams lytiniams santykiams. 

Apie M. Houellebecqui skiriamą Garbės legiono apdovanojimą Eliziejaus laukai pranešė sausio mėnesį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.