„Kruzas“ – poetiškas romanas apie Berlyno sienos griūtį ir laisvės ilgesį

Šios knygos ilgai laukė vokiečių skaitytojai, mėgstantys literatūrą, turinčią išliekamąją vertę. Romanas apdovanotas „Man Booker“ ir  Goncourt’ų premijoms prilygstančiu Vokietijos romano prizu. Jis buvo išleistas ne taip seniai, tik 2014 m., bet jau išverstas į daugiau kaip 20 kalbų. 

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2019, 2:33 PM

Vokiečių rašytojo Lutzo Seilerio (gim. 1963) romanas „Kruzas“ – tai puikiu poetiniu stiliumi parašytas šiuolaikinis kūrinys, pasakojantis apie paskutinius VDR gyvavimo metus ir nenumaldomą, sunkiai  nusakomą laisvės troškimą. Vertimas, atliktas vienos geriausių vertėjų  iš vokiečių kalbos, Zitos Baranauskaitės-Danielienės, papildo lietuvių kalba pasirodančios kokybiškos šiuolaikinės grožinės literatūros lentyną.

1989-ieji, Berlyno siena greit grius, bet Vokietijos Demokratinės  Respublikos gyventojai to dar nežino. Laisvamaniai, svajotojai ir gatvės  filosofai, nepritampantys savo šalyje, būriais traukia į prie VDR krantų  esančią Hidenzės salą, kurioje kuriasi keista atskalūnų bendruomenė.  

Daugelis ten randa bent sąlygišką laisvę ir gali būti tokie, kokie yra.  Saloje pernakt dega laužai, rengiamos nuogalių maudynės, mezgasi  santykiai... O tik už 50 kilometrų – Danijos krantai, viliojantys  priimti pavojingą sprendimą – bėgti iš Rytų bloko. Ši sala – ribinis  taškas: jį pasiekęs žmogus gali eiti ir toliau.

Šią utopinę bendruomenę – tokia iš tiesų egzistavo Hidenzėje 1989  metais – palaiko vietos kavinėje dirbantis charizmatiškas jaunuolis  Kruzas, tapęs tikru atvykėlių guru. Jis randa darbo ir gyvenamą vietą  atvykusiesiems. Jo pasirinkta misija – sulaikyti jaunus ir veržlius  žmones paties sukurtoje laisvės oazėje tarp bendraminčių, kad jie  nesiryžtų drastiškam sprendimui – plaukti tuos 50 kilometrų jūra į  Daniją. Jo paties sesuo jau bandė tai padaryti ir jai, kaip daugeliui  kitų bandžiusiųjų, nepasisekė...

Į salą atvyksta draugės neseniai netekęs literatūros studentas Edas,  kuris tampa Kruzo patikėtinu. Jų draugystė vis stiprėja, jie tampa vis artimesni. Tačiau kiek tęsis Kruzo misija?..

L. Seileris pats jaunystėje dirbo Hidenzės saloje. Po daugelio metų jis  sutiko žmonių, kuriems pavyko beveik neįmanomas dalykas – pabėgti iš  Rytų bloko apiplaukus Hidenzės kyšulį. Šis romanas – subtili kelionė,  šiek tiek nostalgiška, nekasdieniška ir labai poetiška, į kurią kviečia  tas nenusakomas laisvės, kitokio gyvenimo, kitokio pasaulio ilgesys.

Lietuvos skaitytojai turi ypatingą progą pamatyti rašytoją ir  pasikalbėti su juo dar šį mėnesį. Nors Lutzas Seileris labai retai  rengia savo knygų pristatymus kitose šalyse ir yra susitelkęs į naują  romaną, bus net du romano pristatymai kartu su autoriumi Lietuvoje:  birželio 27 d. 17 val. Vilniuje meno centre MO ir birželio 28 d. 18 val.  Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje. Su L.  Seileriu bendraus rašytojas Laurynas Katkus. Renginiai nemokami, jie  vyks vokiečių kalba su vertimu į lietuvių kalbą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.