„Bu bu itis“ – nauja Agnės Žagrakalytės poezijos knyga

Agnė Žagrakalytė. Bu bu itis. Alisa Meler išeina pro duris. Iliustravo Morta Griškevičiūtė. Meninė redaktorė Ilona Kukenytė. Tyto alba, 2019.  

 A.Žagrakalytė išleido naują knygą.<br>Leidėjų nuotr.
 A.Žagrakalytė išleido naują knygą.<br>Leidėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2019, 11:57 AM

Agnė Žagrakalytė (g. 1979 m.) – poetė, eseistė, literatūros kritikė, prozininkė. Prieš dešimt metų pasirodžiusioje jos poezijos knygoje „Visa tiesa apie Alisą Meler“ tvyrojo sumaištis. Autorė sako, kad su šia naujausia, šeštąja knyga, prieš dešimtmetį pasirodžiusį rinkinį sieja tik iliustratorė Morta Griškevičiūtė.

„Ar galima rašyti eilėraščius esant ne sumaišties, o laimingos ramybės būsenos?“ – naujoje poezijos knygoje klausia poetė A. Žagrakalytė ir atsako: „Reikia. Siužetų turime visą pasaulį. O įkvėpimo apsčiai duoda Šventoji Dvasia, tik paprašyk. Be buities pamato jokie pasauliai nesisuka. Nebaisi ta buitis. Bu bu bu!“

Naujausioje knygoje „Bu bu itis“ kalbama ir apie dvi kovos menų disciplinas: iaido ir kendo. Poetė rašo, kad Iaido jai davė naujų pažinčių, susikaupimo ir nuolankumo. Kendo davė draugų, jėgos ir drąsos. Iaido kardu kapojamas įsivaizduojamas priešas. Vienas mano sensėjų, mokytojų, aiškino, kad treniruotės metu jis sukapoja savo blogąjį „aš“. Iki kitos treniruotės, deja, tos nukirstos galvos atauga. Alisa Meler buvo mano tamsioji pusė. Neieškokite čia Alisos Meler, čia jos nėra. Išėjo. 

A. Žagrakalytė  2001 m. Vilniaus pedagoginiame universitete baigė lietuvių kalbos studijas, 2003–2005 m. dirbo savaitraštyje „Literatūra ir menas“. Šiuo metu gyvena Briuselyje. Pirmosios eilėraščių publikacijos pasirodė 1996 m., tais pačiais metais autorė apdovanota Liūnės Sutemos premija už geriausią moksleivišką poeziją. 1998 m. A. Žagrakalytė tapo „Poezijos pavasario“ konkurso „Eilėraščiai per naktį“ laureate.

2003 m. poetei įteikta „Poetinio Druskininkų rudens“ Jaunojo jotvingio premija už debiutinį eilėraščių rinkinį „Išteku“ (2003), 2009 m. – Elenos Mezginaitės premija už antrą poezijos knygą „Visa tiesa apie Alisą Meler“ (2008). Už 2013 m. išleistą romaną „Eigulio duktė: byla F 117“ apdovanota Jurgos Ivanauskaitės, Patriotų ir Augustino Griciaus premijomis. 2014 m. išėjo antroji prozos knyga „Klara“.

Autorės knygos pateko į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto renkamų kūrybiškiausių knygų dvyliktukus 2009, 2013, 2014 ir 2017 metais. Eilėraščių knyga „Štai“ tapo akcijos „Metų knygos rinkimai 2017“ nugalėtoja, 2018 m. gavo Vlado Šlaito premiją, yra nominuota 2020 m. „Europejski Poeta Wolności“ premijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.