30-ajame literatūros festivalyje „Poetinis Druskininkų ruduo“ – Pulicerio premijos laureatas

Tarptautinis literatūros festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“ spalio 2–7 dienomis vyks jau trisdešimtą kartą. Šiemet festivalio tema – „Kas rašo mano eilėraštį?“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-11 15:15

Ankstesniuose festivaliuose kalbėta įvairiomis temomis, kartais – itin aštriai: „Triukšmas ir įniršis“, „Moterys ir vyrai poezijoje: vaizduotės ribos“, „Kalba ir prievarta“, „Sena poezija naujame pasaulyje“, „Vaizdas poezijoje“, „Poezija ir muzika“ – tai tik keletas temų, kuriomis ne tik bandyta išprovokuoti diskusiją apie gyvenimo ir literatūros aktualijas bei tendencijas, apie per metus pasirodžiusias knygas, bet ir pažvelgti į literatūrą iš kitų menų perspektyvos.

Nors neformaliai poetų susitikimai Druskininkuose vyksta dar ilgiau, festivalis pradėtas rengti 1990 metais. Kornelijus Platelis, festivalio siela, apie festivalio atsiradimą sako: „Galima būtų poetiškai teigti, kad jis radosi iš rudens gamtovaizdžio, Čiurlionio dvasios ar iš arbatos upių, kurias išgėrėme su Vytautu Blože, Nijole Miliauskaite, Sigitu Geda ir kitais, kiek rečiau į Druskininkus atklystančiais poetais. <...> Tiksliausia būtų teigti, kad jis kilo iš intensyvaus literatūrinio gyvenimo tiek kuriant tekstus, tiek juos apmąstant bei vertinant, tiek stengiantis įvardyti jų kontekstą.“

Festivalyje yra teikiamos vienos svarbiausių metų premijų už poeziją – Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijos. Pirmoji Jotvingių premija festivalyje buvo įteikta Henrikui Čigriejui, tačiau įsteigta ji buvo dar ir iki festivaliui atsirandant – 1985 metais ją įsteigė Sigitas Geda ir tada premija buvo įteikta Kornelijui Plateliui už eilėraštį „Jotvingių malda šuoliuojant į priešą“. Sovietiniais laikais premija buvo 10 rublių dydžio. Jaunojo jotvingio premija, skiriama poetui iki 35 metų, įsteigta 1998 metais.

Festivalyje pasiklysti sunku – per ilgus metus yra susiklosčiusi tradicinė festivalio programa. Trečiadienį Vilniuje pristatomas metų almanachas, o nuo penktadienio renginiai išsikelia į Druskininkus, į centrą „Dainava“, kur vyksta diskusija festivalio tema, poezijos skaitymai, programos vaikams, vakaro renginiai, diskotekos, slapti skaitymai, jaunųjų poetų vakaras, pristatomos parodos. Šeštadienį ryte dviejų eilėraščių skaitymai – mėgstamiausias kito poeto ir savo – vyksta M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje. 

Sekmadienį festivalis grįžta į Vilnių – jau kelerius metus svečių ir laureatų bei anoniminių konkursų nugalėtojų skaitymų ir džiazo vakaras vyksta Šiuolaikinio meno centro skaitykloje. 

Šių metų festivalis į Druskininkus atvyks jau ketvirtadienio vakare: 20 val. Estijos, Latvijos ir Lietuvos poetų skaitymai vyks kavinėje – galerijoje „Mūza“, o penktadienio ryte poetai Druskininkų mokyklose susitiks su vyresniųjų klasių mokiniais. Jauniausius skaitytojus penktadienį nuo 11 val. kviesime į renginius centre „Dainava“, kur vyks ir dauguma visų festivalio renginių. O sekmadienį grįždami iš festivalio poetai ir kiti dalyviai užsuks į Merkinę, kur pagerbs poeto Stasio Stacevičiaus atminimą. Pirmadienio vakaras bus skirtas Alfonsui Nykai-Niliūnui.

Jau penktus metus festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“ yra poezijos platformos VERSOPOLIS dalis. Versopolio tikslas – suteikti daugiau galimybių jauniems poetams būti skaitomiems ne tik savo šalyse. Poezijos platformai priklauso penkiolika skirtingų Europos literatūros festivalių iš 15 šalių ir 219 poetų, kurių eilėraščius svetainėje galima skaityti originalo ir anglų kalbomis. VERSOPOLIS suteikia galimybę ne tik Lietuvos poetams dalyvauti festivaliuose, bet ir į Poetinį Druskininkų rudenį pasikviesti jaunus poetus iš kitų šalių. 

Nuo 2015 metų festivalyje jau dalyvavo poetai iš Lenkijos, Ukrainos, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Belgijos, Prancūzijos, Kroatijos, Slovėnijos, Slovakijos, Italijos, Šiaurės Makedonijos. Lietuvos poetai per platformą VESOPOLIS dalyvavo festivaliuose Jungtinėje Karalystėje, Kroatijoje, Slovėnijoje, Sovakijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Šiaurės Makedonijoje, Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Belgijoje, lietuvių poezija išversta į dešimt kalbų. Versopolį remia Europos Komisijos programa „Kūrybiška Europa“.

Per 30 metų „Poetiniame Druskininkų rudeny“ lankėsi poetai iš bene visų kontinentų ir įvairiausių šalių. Šiemet atvyks svečiai ir iš artimų šalių – Lenkijos (Natalia Malek ir Jarosław Mikołajewski), Latvijos (Semyon Khanin ir Toms Treibergs), Estijos (Veronika Kivisilla), Ukrainos (Katrina Haddad), taip pat – iš Belgijos (Anna Ayanoglou), Turkijos (Haydar Ergülen), Nyderlandų (Nyk de Vries), Jungtinės Karalystės (Jacob Polley), Graikijos (Yorgos Alisanoglou ir Georgia Trouli), Meksikos (Gerardo Beltran), Kroatijos (Monika Herceg). 

Iš JAV atvyksta Pulicerio premijos laureatas poetas Vijay Seshadri. Almanache, kuris lydį kiekvieną festivalį, rasite šešių Lietuvos poetų eilėraščius – Gretos Ambrazaitės, Vaivos Grainytės, Almio Grybausko, Kęstučio Navako, Ernesto Noreikos, Violetos Palčinskaitės. Jie skaitys savo poeziją ir festivalio renginiuose.

Fetivalis šiemet vyks spalio 2–7 dienomis Vilniuje ir Druskininkuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą