Nobelio literatūros premija: kokios lažybininkų prognozės?

Medicinos ir fiziologijos premijos laureato paskelbimu pirmadienį Stokholme prasidėjo Nobelio savaitė. Antradienį Švedijos sostinėje bus paskelbtas fizikos premijos laureatas, trečiadienį – chemijos, ketvirtadienį – literatūros, o kitą pirmadienį, spalio 14-ąją, – ekonomikos. Tarp jų įsiterps Nobelio taikos premija, kurios laureatas bus paskelbtas Osle penktadienį.

Nobelio premijos teikiamos nuo 1901 metų.
Nobelio premijos teikiamos nuo 1901 metų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2019, 4:17 PM, atnaujinta Oct 7, 2019, 8:59 PM

Nors visi kandidatai į Nobelio premiją griežtai slepiami, pretendentų pavardės atskleidžiamos tik po pusės amžiaus, žmonės neatsispiria pagundai paspėlioti, kas galėtų tapti laureatais, ypač kalbant apie literatūros premiją.

Šiemet šios premijos skelbimas spalio 10-ąją Stokholme bus neįprastas – paaiškės ir 2018-ųjų, ir 2019-ųjų laureatai. Mat pernai kilus skandalui dėl vienos Švedijos akademijos narės vyro lytinio priekabiavimo ir informacijos apie galimus laureatus nutekinimo, literatūros premijos skyrimas buvo pristabdytas.

Paskelbė favoritų penketuką

Lažybų kontoros paprastai gana anksti, dar pavasarį, paskelbia statymus už Nobelio literatūros premijos laureatus ir pasaulis svarsto vieno ar kito kandidato galimybes. Šiemet dėl, matyt, minėtojo skandalo lažybininkai tik likus dviem savaitėms iki premijos paskelbimo paskelbė statymus.

Pagal lažybininkų prognozes, didžiausią galimybę laimėti Nobelio literatūros premiją turi kanadiečių rašytoja Anne Carson (69 m.). Į labiausiai tikėtinų nobelininkų sąrašą įtraukta prancūziškai rašanti Gvadelupos rašytoja Maryse Conde (82 m.), jau laimėjusi Naujosios akademijos literatūros premiją, pernai įteiktą kaip alternatyvą Nobelio literatūros premijai, kinė Can Xue (66 m.), kurios knyga „Meilė naujajame tūkstantmetyje“ šiemet pateko į Tarptautinės Bukerio premijos ilgąjį sąrašą.

Ketvirtoje sąrašo eilutėje lažybininkai įkurdino „amžinąjį“ pretendentą į nobelininkus japoną Haruki Murakami (70 m.), o penketuką baigia rusų rašytoja Liudmila Ulickaja (76 m.), anksčiau niekada nepatekusi tarp pagrindinių pretendentų. Pirmasis L.Ulickajos romanas „Sonečka“, 1992 m. paskelbtas žurnale „Novyj mir“, beveik išsyk išpopuliarėjo ir buvo įtrauktas į Rusijos Bukerio premijos sąrašą. Jis išverstas ir į lietuvių kalbą, kaip ir „Imagas“, „Istorija apie katiną Ignasijų, kaminkrėtį Fedią ir Vienišąją pelę“, „Danielis Štainas, vertėjas“, „Medėja ir jos vaikai“, kiti L.Ulickajos kūriniai.

Tarp galimų favoritų minimi ir lenkė Olga Tokarczuk (57 m.), Kenijos atstovas Ngũgĩ wa Thiong'o, Ismailas Kadare'as (83 m.) iš Albanijos, Joyce Carol Oates (81 m.) iš JAV.

Lažybų kontoros nepriėmė statymų už galimą 2018-ųjų Nobelio literatūros premijos laureatą, kuris taip pat bus paskelbtas ketvirtadienį.

Kiekvienas šių metų Nobelio premijos laureatas gaus 9 mln. Švedijos kronų (833 tūkst. eurų) piniginį prizą, kuris bus po lygiai padalytas, jei ją laimės keli asmenys.

Skandalas išmušė iš vėžių

Pernai Švedijos akademiją, renkančią Nobelio literatūros premijos laureatą, sudrebino lytinio priekabiavimo skandalas, iškėlęs į paviršių didžiulį konfliktą, įsiplieskusį 18-os narių akademijos viduje: nebuvo surinktas reikiamas akademijos narių kvorumas ir 2018 m. Nobelio literatūros premijos teikimas atidėtas metams.

Švedijos akademijos narės Katarinos Frostenson vyrą, fotografą ir renginių kuratorių, garsaus Stokholmo literatūros klubo „Forum“ direktorių Jeaną Claude’ą Arnault (73 m.) teismas pripažino kaltu dėl išprievartavimo ir nuteisė dvejus metus kalėti.

Be to, J.C.Arnauld įtariamas nutekinęs informaciją apie galimus pretendentus į laureatus. Manoma, kad šitaip dar iki oficialios ceremonijos pasklido gana tiksli informacija apie baltarusių rašytojos, publicistės Svetlanos Aleksijevič laimėjimą 2015-aisiais.

Nors įtariamasis neturėjo tiesioginio ryšio su literatūros premija, kaltinimų pakako, kad diskredituotų visą Nobelio komitetą, paralyžiuotų akademijos veiklą – dėl sekso skandalo iš akademijos pasitraukė dalis narių, J.C.Arnault žmona K.Frostenson laikinai suspendavo savo veiklą.

Įsteigė alternatyviąją premiją

Vis dėlto literatūros premija pernai Stokholme buvo įteikta. Mat daugiau kaip 100 Švedijos kultūros veikėjų nutarė įsteigti alternatyvųjį literatūrinį apdovanojimą, kurio nugalėtojas buvo paskelbtas spalį, kada turėjo paaiškėti ir Nobelio laureatas. Apdovanojimą įsteigė nepelno siekianti organizacija „The New Academy“. 

Iš 47 premijai nominuotų autorių speciali komisija išrinko keturis rašytojus, pretendentus į alternatyvųjį Nobelį. Tai – Prancūzijoje gimusi rašytoja M.Condé, Japonijos rašytojas H.Murakami, autorė iš Vietnamo Kim Thúy ir garsiojo romano „Amerikos dievai“ autorius britas Neilas Gaimanas.

2018-ųjų spalio 12-ąją Švedijos sostinėje, Stokholmo viešosios bibliotekos Rotondos salėje, Naujosios akademijos („The New Academy“) literatūros premijos laureate paskelbta M.Condé iš Gvadelupos, salyno rytinėje Karibų jūros dalyje, Prancūzijos užjūrio regiono. Ji – istorinių romanų autorė, labiausiai žinoma iš romano „Segu“ (1984–1985 m.). Jai buvo įteikta 1 mln. Švedijos kronų (95 tūkst. eurų) piniginė premija.

Po šios premijos įteikimo „The New Academy“ veiklą žadėjo nutraukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.