Naujas Undinės Radzevičiūtės romanas – apie intelektualų ir negailestingą nusikaltėlį

Kaskart pasirodžius naujam Undinės Radzevičiūtės kūriniui, jis skaitytojų ir kritikų sutinkamas kaip didelis literatūrinis įvykis. Originali rašymo maniera, estetiškai išbaigta struktūra, koncentruota mintis būdingi vienai savičiausių šiuolaikinių lietuvių rašytojų.

Rašytoja Undinė Radzevičiūtė.<br> Leidėjų (V.Braziūno) nuotr.
Rašytoja Undinė Radzevičiūtė.<br> Leidėjų (V.Braziūno) nuotr.
 „Grožio ir blogio biblioteka“ – septintasis Undinės Radzevičiūtės romanas<br> Leidėjų nuotr.
 „Grožio ir blogio biblioteka“ – septintasis Undinės Radzevičiūtės romanas<br> Leidėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2020, 3:16 PM, atnaujinta Feb 6, 2020, 3:32 PM

Septintame Undinės Radzevičiūtės rafinuoto ir ironiško pasakojimo stiliaus romane „Grožio ir blogio biblioteka“ (knygos dizainas – Zigmanto Butaučio), kurią išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, pasakojama apie dekadanso nuotaikomis gyvenančią Veimaro respublikos laikų šeimą.

Ekscentriškas paveldėtojas Walteris Schultzas, kurį užvaldžiusi liguista aistra unikalioms knygoms, kaupia ypatingą biblioteką, dėl jos jis pasiruošęs nepaisyti moralės normų, juolab Veimaro respublikos Berlynas, kuriame ir rutuliojasi romano veiksmas, – kaip tik ta vieta, kur nesunku nuslėpti nusikaltimą.

Kas sustabdys intelektualų ir negailestingą nusikaltėlį?

To negalėtų padaryti nei Dievas, nei žmogus. Juk Dievas mirė, ir niekam nerūpi Dešimt įstatymų. Tokiame pasaulyje nebėra aišku, kas yra gerai, o kas – blogai. Visuotinė, nežabota laisvė griauna ne tik moralę, bet ir valstybę.

Pasak autorės, tai romanas apie grožį su lašu bjaurumo ir apie blogį, besislepiantį gėryje. Rašytoja pasirinkusi šią temą dėl dviejų pagrindinių motyvų: pirma, šiuolaikinė Europa primena Veimaro respubliką, o antra – šiuolaikinio žmogaus mąstymas ir jo sprendimai per devyniasdešimt metų ne itin pasikeitė.

Undinė Radzevičiūtė (g. 1967) – viena įdomiausių ir savičiausių Lietuvos rašytojų. Ji baigė meno istorijos, teorijos ir kritikos studijas Vilniaus dailės akademijoje, dešimtmetį dirbo reklamos agentūrose, vėliau pradėjo rašytojos karjerą. Išskirtinio stiliaus rašytojos knygos „Strekaza“, „Frankburgas“, „Baden Badeno nebus“, „180“, „Žuvys ir drakonai“, „Kraujas mėlynas“ – nutolusios nuo tradicinės lietuvių literatūros, apie autorę sakoma, kad ji – „pati nelietuviškiausia Lietuvos rašytoja“.

U. Radzevičiūtės romanai aukštai vertinami ir literatūros kritikų. Net 4 kartus jos knygos pateko į kūrybingiausių metų knygų dvyliktuką, 2 kartus – į „Metų knygos rinkimų“ sąrašą.

2015-aisiais romanas „Žuvys ir drakonai“ įvertintas prestižine Europos sąjungos literatūros premija, Lietuvių PEN centras ją išrinko viena geriausių dešimtmečio knygų. 2018-aisiais rašytojai už romaną „Kraujas mėlynas“ įteikta 28-oji Lietuvos rašytojų sąjungos premija.

Undinės Radzevičiūtė sulaukė ir ypatingo užsienio leidėjų dėmesio. Jos knygos verčiamos į daugiau nei dešimtį Europos kalbų.

Romanas „Žuvys ir drakonai“ 2017 m. išleistas vokiečių kalba, šiuo metu verčiamas į anglų. Knyga „Kraujas mėlynas“ Austrijoje buvo išrinkta geriausia 2019 m. birželio mėnesio knyga. Planuojami vertimai į lenkų, bulgarų, italų, latvių, estų, vengrų ir ispanų kalbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.