Kęstutis Navakas prieš mirtį leidėjai nusiuntė rankraštį ir žinutę: „Patvirtink, kad gavai“

„Patvirtink, kad gavai“, – tokią žinutę vasario 3 dieną gavo leidyklos „Apostrofa“ vadovė Giedrė Kadžiulytė. Ją kartu su galutiniu eilėraščių knygos rankraščio variantu atsiuntė šviesios atminties poetas Kęstutis Navakas. Po trylikos dienų, vasario 16-ąją K.Navakas mirė. 

D.Kairevičiūtės nuotraukoje – šviesaus atminimo poetas K.Navakas savo namuose Kaune, Molėtų gatvėje.<br>D.Kairevičiūtės nuotr. 
D.Kairevičiūtės nuotraukoje – šviesaus atminimo poetas K.Navakas savo namuose Kaune, Molėtų gatvėje.<br>D.Kairevičiūtės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2020, 3:02 PM, atnaujinta Feb 24, 2020, 9:14 AM

Kokia tai knyga? Tai naujausių poeto eilėraščių rinkinys. Jo pavadinimas – „Šeši šeši“. Knygą sudaro trys skyriai: „Trys du“, „Trys trys“ ir „Vienas“. G.Kadžiulytė prisiminė, kad ji K.Navakui parašė patvirtinanti, kad rankraštį gavo, ir pridūrė: „Pastebėjau, kad šis tas antrame skyriuje pasikeitė“. Leidėja turėjo omenyje tame skyriuje sudėtus trileilius, vadinamuosius haiku. „Šis tas pasikeitė ir trečioje dalyje“, – atrašė K.Navakas ir pridėjo šypsenėlę.

G.Kadžiulytė tada pamatė, kad trečiąjį skyrių sudaro tik pavadinimas „Vienas“ ir kompiuteriu suformuotas juodas kvadratas, savotiškas išdidintas taškas.  Ar tai reiškia, kad poetas nujautė savo lemtį? Greičiausiai ne tik nujautė, bet ir puikiausiai suprato. Juolab kad ne sykį buvo atsisakęs tiek gydytojų, tiek bičiulių pagalbos.

Kada pasirodys greičiausiai paskutinis K.Navako eilėraščių rinkinys „Šeši šeši“? G.Kadžiulytė tikisi, kad spės knygą išleisti iki šių metų rudens – iki tradicinio festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“. Vienas eilėraštis iš šio rankraščio „Vėjas“ nuskambėjo per Vilniaus knygų mugės atidarymą.

G.Kadžiulytė su K.Navaku buvo pažįstama apie 25 metus. Jis ilgai leido knygas kitose leidyklose, tačiau 2013-aisiais poetas kreipėsi į ją, prašydamas, kad nuo tol jo naujų eilėraščių rinkinius leistų būtent „Apostrofa“. „Giedrele, noriu, kad išleistum mano naujausią knygą, tai geriausias mano eilėraščių rinkinys. Aš jo neparašiau, man jį kažkas padiktavo, o aš tik užrašiau. Tas pats kažkas man pasakė, kad ją turėtum išleisti būtent tu“, – sau būdingu stiliumi tuomet rašė K.Navakas. Taip prasidėjo iki pat poeto mirties trukęs „Apostrofos“ leidėjos G.Kadžiulytės ir šviesaus atminimo poeto K.Navako bendradarbiavimas.

Ketvirtadienį prasidėjusioje Vilniaus knygų mugėje buvo pristatyta ir dar viena K.Navako knyga – eilėraščių rinktinė „Poetas pamiršta pavarde“, kurį iš įvairių K.Navako rinkinių sudarė literatūros kritikė Virginija Cibarauskė, o išleido Lietuvos literatūros ir tautosakos institutas (LLTI). Knygoje įdėtas ir kompaktinis diskas, kuriame sudėti archyviniai eilėraščius skaitančio poeto įrašai. V.Cibarauskė teigė, kad eilėraščius sudėjo chornologine tvarka, kad matytųsi K.Navako poezijos rutuliojimasi trajektorija, o pavadinimas puikiai atitinka poeto pomėgį žaisti įvairiomis tapatybėmis tiek gyvenime, tiek kūryboje. 

LLTI leidyklos vadovas Gytis Vaškelis pasakojo, kad rinktinės sumanymas kilo prieš trejus metus, poetas sutiko, bet porą metų nebuvo gautas finansavimas iš Lietuvos kultūros tarybos. Pernai pavasarį knyga finansavimo sulaukė ir buvo išleista prieš pat Vilniaus knygų mugę. Knyga iliustruota ir bene paskutine K.Navako nuotrauka, kurioje poetas nufotografuotas savo kambaryje Kaune – jis sėdi tarsi samurajus su kardu rankoje. Nuotraukos autorė – Daiva Kairevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.