Paaiškino, kaip teks elgtis skaitytojams vėl atidarytose Vilniaus bibliotekose

Nemokamas bibliotekos knygų pristatymas tiesiai į namus Vilniuje tapo ypač populiaria karantino pramoga, tačiau nuo ateinančio pirmadienio jos jau nebeliks.

Skaitytojams paruoštos knygos.<br>Bibliotekos nuotr.
Skaitytojams paruoštos knygos.<br>Bibliotekos nuotr.
Vilniečiai karantino metu į savo namus užsisakė per 300 knygų per dieną.<br>Bibliotekos nuotr.
Vilniečiai karantino metu į savo namus užsisakė per 300 knygų per dieną.<br>Bibliotekos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-04-30 13:45, atnaujinta 2020-04-30 14:55

Vilniečiams taip patiko naujoji paslauga, kad per pirmas penkias valandas į namus užsisakė daugiau kaip 300 knygų. Bibliotekos darbuotojams teko greitai suktis ir susidarius specialų maršrutą išvežioti užsakymus skaitytojams.

Vilniečiai knygas galėjo užsakyti elektroniniame kataloge arba telefonu, o bibliotekos darbuotojai jas išvežiojo ir skaitytojams pristatė bekontakčiu būdu.

Vilniaus savivaldybė pasirūpino, kad paslauga veiktų saugiai ir patikimai, netrūktų dezinfekcinio skysčio atsargų, apsauginių pirštinių bei kaukių.

Sostinės gyventojai ir skaitymo džiaugsmu dalijosi socialinėse medijose, lygindami šį atradimą su Kalėdų rytu, rekomendavo paslaugą užsisakyti ir kitiems.

„Esame labai laimingi matydami, kad galime praskaidrinti kasdienybę mūsų lankytojams ir skatinti buvimą namuose šiuo neįprastu laikotarpiu. Knygas užsakinėjo ir senjorai, ir šeimos su vaikais, ir jauni žmonės – matyti, kad skaitymas reikalingas kiekvienam“, – džiaugėsi bibliotekos direktorė Rima Gražienė.

Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka karantino laikotarpiu surado įvairių kitų kūrybinių sprendimų aptarnauti skaitytojus nuotoliniu būdu. Senjorai naudojosi knygų skaitymo telefonu paslauga, socialiniuose tinkluose vyko pokalbiai su kino pasaulio atstovais, virtualios biblioterapijos susitikimai šeimoms.

Atidaromos 7 bibliotekos

Sušvelninus karantiną nuo pirmadienio, gegužės 4 dienos, septynios Vilniaus bibliotekos pradės aptarnauti skaitytojus savo patalpose, todėl į namus knygų nebevežios.

Knygų mėgėjų lauks Vilniaus centrinė biblioteka, vaikų biblioteka „Saulutė“, Antakalnio biblioteka, Gerosios Vilties biblioteka, Grigiškių biblioteka, Karoliniškių biblioteka ir Pilaitės biblioteka.

Tiesa, įprastos galimybės patiems pasirinkti knygų iš lentynų vis dar nebus. Norimas pasiskolinti knygas (ne daugiau kaip 5 leidinius) reikės užsisakyti elektroniniame kataloge internete ar telefonu.

Bibliotekininkai skaitytojus įspėjo, kad tokiu nuotoliniu būdu užsisakius knygų būtina sulaukti bibliotekos darbuotojų patvirtinimo, kad knygų užsakymas jau paruoštas. Tik tuomet bus galima atvykti į biblioteką atsiimti leidinių.

Dėl galimo didelio užsakymų skaičiaus planuojama, kad patvirtinimą skaitytojai gaus vėliausiai po 3 valandų. Pagal užsakymą paruoštas knygas bibliotekoje reikės atsiimti per 3 darbo dienas. Per šį laikotarpį jų neatsiėmus knygos bus grąžinamos atgal į fondą. 

Kaip žinoti, kad jau galima atvykti atsiimti knygų? Užsakius el. kataloge atsiras užrašas „Užsakymas paruoštas“. Užsakius telefonu paskambins bibliotekos darbuotojai ir pakvies atsiimti knygų.

Užsakymus pateikus iki 18 valandos (bibliotekoje „Saulutė“ – iki 17 val.), jie bus paruošiami tą pačią darbo dieną. Užsakius vėliau jie bus ruošiami ir išduodami kitą darbo dieną.

Durys nebus atlapotos

Atvykę prie bibliotekos žmonės turės paskambinti nurodytais telefonais ir pasakyti savo bilieto numerį bei pavardę. Užsakytos knygos bus padedamos prie bibliotekos arba bibliotekoje įrengtoje knygų išdavimo erdvėje.

Prie išdavimui skirto stalo pasiimti knygų galima bus prieiti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus artimuosius, giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus. Pasiimant knygas reikės naudotis dezinfekciniu skysčiu, esančiu knygų išdavimo vietoje, dėvėti apsaugines veido priemones ir laikytis ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu vienas nuo kito.

Vaikai iki 14 metų bus aptarnaujami tik tuomet, jei juos lydės tėvai ar globėjai.

Perskaitytas knygas reikės įdėti į grąžinimo talpas. Grąžintos knygos bibliotekos nustatytu grafiku bus išimamos iš talpų ir paliekamos karantino patalpoje ne mažiau kaip 72 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.