2020 metų Bookerio premijos trumpajame sąraše – šeši rašytojai

Bookerio literatūros premijos žiuri pranešė rašytojų, patekusių į trumpąjį sąrašą, pavardes. Nominantai paskelbti rugsėjo 15-ąją Londone.

Bookerio premijos laureatas bus paskelbtas lapkričio 17-ąją.
Bookerio premijos laureatas bus paskelbtas lapkričio 17-ąją.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2020, 1:33 AM

Į premiją, kuri teikiama nuo 1969 metų, pretenduoja šeši autoriai: amerikiečiai Diane Cook, Avni Doshi ir Brandonas Tayloras, rašytoja iš Zimbabvės Tsitsi Dangarembga, etiopų ir amerikiečių rašytoja Maaza Mengiste, škotų ir amerikiečių rašytojas Douglas Stuartas. 

Laimėtojas bus paskelbtas lapkričio 17-ąją. Premijos finalininkai gaus po 2,5 tūkstančio svarų sterlingų. Be to, jų knygos bus išleistos specialiu tiražu. Laimėtojas gaus dar 50 tūkstančių svarų sterlingų.

Nė vieno autoriaus iš Didžiosios Britanijos

Šių metų nominantų kūriniai aprėpia įvairiausias temas: tarp jų – klimato kaitą, kovą su rasizmu, gyvenimo Zimbabvėje sunkumus, moterų karių gyvenimą Etiopijoje. 

Iš viso šiais metais į premiją pretendavo 162 kūriniai, išleisti Didžiojoje Britanijoje arba Airijoje nuo 2019 metų spalio 1-osios.

Į trumpąjį sąrašą pateko šios knygos:

Diane Cook (JAV) – „The New Wilderness“ („Naujoji dykra“);

Tsitsi Dangarembga (Zimbavė) – „This Mournable Body“ („Kūnas apgedėjimui“);

Avni Doshi (JAV) – „Burnt Sugar“ („Degintas cukrus“);

Maaza Mengiste (Etiopija, JAV) – „The Shadow King“ („Šešėlių karalius“);

Douglas Stuartas (Škotija, JAV) – „Shuggie Bain“ („Šagi Beinas“);

Brandonas Tayloras (JAV) – „Real Life“ („Reali tikrovė“).

Į trumpąjį sąrašą šiemet nepateko britė Hilary Mantel, du kartus gavusi Bookerio premiją už istorinius romanus apie Thomą Cromwellį. 2009 metais ji gavo premiją už kūrinį „The Wolf Hall“ („Vilkų salė“), 2012-aisiais – už knygą „Bring Up the Bodies“ („Įneškite kūnus“). 

Šiais metais premijos ilgajame sąraše figūravo jos naujausias kūrinys „The Mirror & The Light“ („Veidrodis ir šviesa“) apie lordo protektoriaus Oliverio Cromwellio prosenelio iškilimą karaliaus Henriko VIII dvare.

Ankstesni laureatai

2019 metais Bookerio literatūros premijos laureatais tapo du rašytojai – kanadietė Margaret  Atwood iг britė Bernardine Evaristo. 

M.Atwood apdovanota už romaną „Liudijimai“ („The Testaments“), kultinio romano „Tarnaitės pasakojimas“ tęsinį, B.Evaristo – už romaną „Mergina, moteris, visa kita“ („Girl, Woman, Other“).

2020 metų Tarptautinę Bookerio premiją („The Man Booker International Prize“) gavo Marieke Lucas Rijneveld iš Olandijos už debiutinį romaną „The Discomfort of Evening“ („Nepatogus vakaras“) – apie mergaitę, gyvenančią Olandijoje krikščionių ortodoksų šeimoje ir tapatinančią save tiek su vyru, tiek su moterimi.

29 metų rašytoja tapo jauniausia istorijoje premijos laureate.

Tarptautinė Bookerio premija buvo įsteigta 2004 metais kaip Bookerio premijos papildymas. Laimėtoju gali tapti bet koks autorius, kurio kūrinys išverstas į anglų kalbą ir išleistas Didžiojoje Britanijoje arba Airijoje.

Apie premiją

1969-aisiais įsteigta Bookerio premija iki 2013 m. kasmet buvo skiriama Tautų Sandraugos (anksčiau Britų Sandraugos arba Britų Tautų Sandraugos), Airijos arba Zimbabvės  rašytojams už romaną, parašytą angliškai.

Nuo 2014-ųjų ji teikiama už angliškai parašytą romaną bet kokios pilietybės autoriui. 

Pernykštės laureatės kanadiečių rašytojos M.Atwood romanas-antiutopija „Liudijimai“ į trumpąjį sąrašą pateko net nespėjęs pasiekti knygynų lentynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?