2020 metų Bookerio premija – škotų rašytojui už debiutinį autobiografinį romaną

Vienas prestižiškiausių literatūros apdovanojimų – Bookerio premija – šiemet skirta škotų ir amerikiečių rašytojui Douglasui Stuartui (44 m.) už romaną „Shuggie Bain“ („Šagi Beinas“). Tai pranešta ketvirtadienį vakare per virtualią iškilmingą ceremoniją.

Rašytojas D.Stuartas ekrane per nuotolinę 2020 metų Bookerio premijos įteikimo ceremoniją.
Rašytojas D.Stuartas ekrane per nuotolinę 2020 metų Bookerio premijos įteikimo ceremoniją.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2020, 4:01 PM

Debiutinis D.Stuarto romanas „Shuggie Bain“ skirtas rašytojo motinai, mirusiai nuo alkoholizmo, kai jam buvo 16 metų. Knygoje pasakojama apie sudėtingą berniuko iš probleminės šeimos brendimo laikotarpį devintojo dešimtmečio Glazge.

„Aš visada norėjau būti rašytojas, taigi mano svajonė išsipildė. Tai pakeitė visą mano gyvenimą“, – pasakė D.Stuartas.

Be  D.Stuarto romano, į trumpąjį sąrašą buvo patekusios šios knygos: Diane Cook (JAV) „The New Wilderness“ („Naujoji dykra“); Tsitsi Dangarembgos (Zimbavė) „This Mournable Body“ („Kūnas apgedėjimui“); Avni Doshi (JAV) „Burnt Sugar“ („Degintas cukrus“); Maazos Mengiste (Etiopija, JAV) „The Shadow King“ („Šešėlių karalius“); Brandono Tayloro (JAV) „Real Life“ („Reali tikrovė“).

Ceremonijoje dalyvavo buvęs JAV prezidentas Barackas Obama, kuris papasakojo savo įspūdžius apie skaitytas Bookerio premijos laureatų knygas, Kornvalio kunigaikštienė Camilla, 2019 metų Bookerio premijos laureatės kanadietė Margaret Atwood iг britė Bernardine Evaristo. 

1969-aisiais įsteigta Bookerio premija iki 2013 m. kasmet buvo skiriama Tautų Sandraugos (anksčiau Britų Sandraugos arba Britų Tautų Sandraugos), Airijos arba Zimbabvės  rašytojams už romaną, parašytą angliškai.

Nuo 2014-ųjų taisyklės pakeistos ir dabar galimybę gauti premiją turi bet kokios pilietybės rašytojai. Svarbiausia sąlyga – romanas turi būti parašytas angliškai ir išleistas oficialaus leidėjo Didžiojoje Britanijoje premijos teikimo metais. 

Pirmuoju premijos laureatu 1969-aisiais tapo britų rašytojas Percy Howardas Newby. Jis apdovanotas už romaną „Something to Answer For“ („Už tai teks atsakyti“).

Įvairiais metais premijos laureatais yra tapę Iris Murdoch, Kazuo Ishiguro, Williamas Goldingas. 

Pagrindine šių metų premijos sensacija tapo tai, kad į trumpąjį sąrašą nepateko dukart Bookerio premijos laureatė už istorinius romanus apie Thomą Cromwellį britė Hilary Mantel – ilgajame sąraše figūravo jos naujausias kūrinys „The Mirror & The Light“ („Veidrodis ir šviesa“) apie lordo protektoriaus Oliverio Cromwellio prosenelio iškilimą karaliaus Henriko VIII dvare.

Premijos finalininkai gaus po 2,5 tūkst. svarų sterlingų, jų knygos taip pat bus išleistos specialiu tiražu.

Nugalėtojas gaus dar 50 tūkst. svarų sterlingų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.