„Kitų knygų“ 2021-ųjų leidybos planas: vagina, klasika ir Aušvicas

Vagina. Aušvicas. Interneto saugumas. Balkanai. Vietnamas. Visata.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2020, 1:15 PM

2021-aisiais leidykla „Kitos knygos“ pristato platų grožinės ir negrožinės literatūros temų spektrą bei neaprėpiamą geografiją. Ko skaitytojams laukti kitais metais?

Literatūros gurmanams

Skaitytojams pandemijos metu sugrįžtant prie grožinės literatūros, leidykla pasiūlys gidą po literatūrinį pasaulį. Mičigano universiteto literatūros profesoriaus Thomaso C. Fosterio „Kaip skaityti literatūrą kaip profesoriui“ – šmaikštus ir informatyvus įvadas, padėsiantis kasdienį skaitymą padaryti patrauklų.

Leidyklos grožinės literatūros sąraše – pažįstamų autorių naujos knygos. Kinematografišku stiliumi garsėjantis šveicarų rašytojas Christianas Krachtas savo naujausią romaną „Miruoliai“ perkelia tiesiogiai į filmavimo aikštelę. Knyga pasakoja apie Veimaro Vokietijos laikais dirbantį kino režisierių, bandantį į Vokietiją atnešti japonišką kiną.

2019 metų Vilniaus knygų mugėje lankęsis slovėnų rašytojas Goranas Vojnovićius pristato naują romaną „Figmedis“. Tai trijų kartų šeimos saga, išryškinanti dramatiškų istorinių įvykių galią pakreipti asmeninius žmonių gyvenimus. Kaip ir kita autoriaus knyga „Jugoslavija, mano tėvynė“, „Figmedis“ – langas į Balkanų šalių istoriją ir psichologinės traumos gvildenimas.

Romanas „Žemėje žavūs mes trumpą akimirką“ iš Balkanų perkels į Vietnamą ir JAV. Debiutinis Oceano Vuongo romanas iškart tapo bestseleriu, buvo nominuotas JAV Nacionalinės knygos prizui ir pateko į daugelio literatūros leidinių geriausių pernai išleistų knygų sąrašą. Romanas – tai sūnaus laiškas skaityti nemokančiai motinai. Ji – iš Vietnamo į JAV emigravusi darbininkė, besistengianti pritapti nepažįstamoje šalyje. Jis – naujosios kartos amerikietis, įleidęs šaknis kitoje kultūroje. Knyga parašyta įspūdingu poetiniu stiliumi.

Dėmesį kreips į neliečiamas temas

Negrožinės literatūros gerbėjams „Kitos knygos“ pasiūlys knygų, kalbančių vis dar nepatogiomis temomis. Medicinos mokslų daktarė Jen Gunter knygoje „Vaginos biblija. Vulva ir vagina – kaip atskirti mitus nuo faktų“ profesionaliai ir patraukliai aiškina, kas svarbu kiekvienai moteriai, taip pat ir vyrui, norinčiam suprasti savo partnerę, ar tėvui, ieškančiam geros konsultacijos dukrai.

Pastaraisiais metais buvo išleista daug romanų, kurių veiksmas vyksta Aušvice ir kitose koncentracijos stovyklose. Apžvelgdami realybės neatspindinčius, tačiau gerai perkamus kūrinius literatūros kritikai net pradėjo vartoti terminą „Aušvico industrija“. Susidomėjusiems šia tema, tačiau ieškantiems patikrintos informacijos patiks britų istoriko dokumentinė knyga „Aušvicas“. Knyga pagrįsta liudininkų – tiek kalinių, tiek stovykloje dirbusių SS pareigūnų – pasakojimais ir archyvų rastais dokumentais.

Prie Edwardo Snowdeno pavardės kabinami nevienareikšmiški epitetai: šnipas, informatorius, interneto sąžinė. Autobiografinėje knygoje „Įrašas visiems laikams“ jis pirmą kartą atvirai pasakoja apie JAV kariuomenės užkulisius, apie tai, kaip internetas iš laisvos erdvės tapo kontrolės įrankiu, ir apie asmeninio apsisprendimo dramą dėl visuomenės laisvės pagarsinti valstybės paslaptis. Jis atskleidžia, kaip mes įžengėme į naują erą, kurioje nebėra teisės į privatumą.

Dirbdamas CŽV ir priartėjęs prie didžiausių valstybės paslapčių jis išviešino JAV vyriausybės sukurtą masinio stebėjimo sistemą, prie kurios radimosi iš pradžių prisidėjo ir pats. Dėl šio poelgio E. Snowdenas iki šiol yra priverstas slapstytis Rusijoje.

Fantastikos klasika

2021 metus leidykla pradės didelėmis fantastikos naujienomis. Šiemet lietuviškai išleistas kinų autoriaus Liu Cixino romanas „Trijų kūnų problema“, pelnęs pagrindinius fantastinės literatūros apdovanojimus ir skaitytojų – nuo prezidento Baracko Obamos iki „Facebook“ įkūrėjo Marko Zuckerbergo – simpatijas, gerbėjų rado ir Lietuvoje. Antroje trilogijos dalyje „Tamsus miškas“ toliau pasakojama apie mokslininkų ir politikų siekį apsaugoti Žemės planetą nuo ateivių invazijos. Šiuos romanus išvertė rašytojas, 2020-ųjų metų Nacionalinės premijos laureatas Saulius Tomas Kondrotas. 

Vienas laukiamiausių kitų metų filmų – Deniso Villeneuve?o režisuota „Kopa“ pagal klasika tapusį Franko Herberto romaną. Su filmo premjera lietuviškai bus išleista ir naujai Anitos Kapočiūtės išversta knyga. Kai dar nebuvo nei „Matricos“, nei „Žvaigždžių karų“, jau buvo „Kopa“ – kosminių karų, didžiųjų dinastijų ir žmogiškumo klausimo Visatoje pradininkė.

Fantastikos gerbėjus „Kitos knygos“ kitąmet nudžiugins ir Isaaco Asimovo epopėjos trečiąja dalimi „Antrasis fondas“. Taip pat Philipo K. Dicko knyga „Žmogus aukštoje pilyje“ – apie gyvenimą Žemėje 1962-aisiais po alternatyvios Antrojo pasaulinio karo baigties, tai yra laimėjus naciams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.