Amerikiečių autorė knygoje perspėja: narcisistinį asmenybės sutrikimą turintys žmonės gali būti labai pavojingi

Narcizas nėra žmogus, kuris tik nekaltai grožisi savimi. Šis asmenybės sutrikimas dažnai pasireiškia įvairių tipų agresija ir manipuliacijomis, nuo kurių kenčia artimi narcizo aplinkos žmonės. Apie tai kaip atpažinti ir ko imtis turint narcizą artimoje aplinkoje ir yra amerikiečių autorės Julie L. Hall knyga „Narcizas tavo gyvenime“.

Amerikiečių autorės Julie L. Hall knyga „Narcizas tavo gyvenime“.<br>„Liūtai ne avys“ nuotr.
Amerikiečių autorės Julie L. Hall knyga „Narcizas tavo gyvenime“.<br>„Liūtai ne avys“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 12:31 PM

Nori įrodyti savo pranašumą

Autorė pati buvo susidūrusi su NAS (narcisistiniu asmenybės sutrikimu) savo artimoje aplinkoje. Tačiau šią knygą ji rašė ne tik iš savo patirties, bet ir itin detaliai nagrinėdama įvairias kitas realias situacijas.

Kas vyksta, kai narcizai būna tėvai ir kaip viskas klostosi, kaip šį sindromą turintys būna sutuoktiniai ar partneriai. Kaip elgiasi, kokių priemonių, bjaurių manipuliacijų, psichologinio smurto ir melagysčių griebiasi narcizai norėdami būti viršesni už aplinkinius.

Tokiu būdu traumuodami savo šeimos narius ir priversdami juos įtikėti savo nepilnavertiškumu.

Padeda suprasti problemos esmę

Toks detalus situacijų nagrinėjimas leidžia gerai suprasti šio sutrikimo esmę ir atpažinti konkretų jo tipą. O tada knygoje jau pateikiami aiškūs patarimai: kokios gali būti pasekmės ir kaip geriausia elgtis kiekvienu atveju.

Akivaizdu, kad gyvenimas greta tokio žmogaus turi blogų pasekmių aplinkinių psichinei sveikatai. Padėdama identifikuoti patį sutrikimą bei pripažinti sau, kad problema egzistuoja, ši knyga pateikia ir konkrečias rekomendacijas kaip toliau gyventi su tokiu artimu žmogumi, kaip ieškoti išeičių iš susidariusių situacijų. O svarbiausia – kaip susitaikyti su savimi ir suprasti, kad ne jūs esate problema.

Pagalba suaugusiems vaikams ir partneriams

Narcisistinis asmenybės sutrikimas šioje leidyklos „Liūtai ne avys“ išleistoje knygoje aprašomas taip detaliai ir argumentuotai, kad ja remiasi net psichologai ir psichoterapeutai.

„Ši knyga yra taip ilgai lauktas gelbėjimo lynas. Joje nubrėžiami aiškūs žingsniai, kuriuos reikia žengti, norint susigrąžinti savo gyvenimą. Autorė rašo suprantamai ir aiškiai, remiasi savo įžvalgomis bei garsiais moksliniais tyrimais ir kartu demonstruoja puikų žmogaus psichologijos išmanymą. Iš visos širdies rekomenduoju perskaityti šią knygą“, – sako Sharyn Wolf, psichoterapeutė ir rašytoja.

„Čia siūloma pagalba suaugusiems vaikams ir partneriams, gyvenantiems „karo zonoje“ ir nuolat kovojantiems su skausmu, kuris pašaliniams žmonėms dažnai yra nematomas. Ji padeda suprasti narcisistinį asmenybės sutrikimą ir yra skirta daugeliui žmonių“, – atskleidžia Susan Forward, mokslų daktarė, knygų „Emotional Blackmail“ („Emocinis šantažas“) ir „Mothers Who Can't Love“ („Mamos, nemokančios mylėti“) autorė.

„Parašyta iš širdies“

„Iš širdies parašyta Julie'os Hall knyga yra tikras žinių, padedančių žengti gijimo link, lobynas. Kiekvienas puslapis, persmelktas šiluma ir užuojauta, moko skaitytoją savyje rasti problemų sprendimus“, – teigia Jackson MacKenzie, knygų populiarių knygų apie psichologiją autorius.

Taigi, kad ir kokia jūsų patirtis – tik dabar sužinojote apie NAS, gyvenate su tėvais ar kitais šeimos nariais narcizais, bandote nutraukti narcisistinius santykius ar kovojate su kompleksiniu potrauminio streso sindromu – knygoje rasite jūsų gyvenimą galinčius pakeisti atsakymus.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB „Liūtai ne avys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.