Czeslawo Miloszo 110-osias gimimo metinės: poetas džiaugėsi, kad gimė mažame krašte – Lietuvoje

Birželio 30-ąją minimos Nobelio premijos laureato Czeslawo Miloszo 110-osios gimimo metinės. Cz.Miloszas buvo vienas žymiausių praėjusio šimtmečio poetų, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktaras, Lietuvos garbės pilietis, profesorius. 

Cz.Miloszas Nevėžio slėnyje, 1992 m.<br>V.Urbono nuotr. 
Cz.Miloszas Nevėžio slėnyje, 1992 m.<br>V.Urbono nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2021, 12:28 PM

Jo gimtinėje – Šeteniuose (Kėdainių r.) – visą birželį vyko Cz.Miloszo festivalio renginiai. Festivalio uždarymo metu šiandien Kėdainiuose ir Šeteniuose vyks poeto tekstų skaitymai, diskusijos ir koncertas.

„Gera yra gimti mažame krašte, kuriame gamta atitinka žmogaus mastelį, kur amžiams bėgant sugyveno kartu skirtingos kalbos ir kultūros. Kalbu apie Lietuvą – mitų ir poezijos žemę“, – 1980-aisiais Nobelio premijos įteikimo metu kalbėjo Cz.Miloszas.   Poetas, jaunystę praleidęs Lietuvoje, 1934-aisiais baigęs Vilniaus S. Batoro universiteto Teisės fakultetą, po trejų metų persikėlė į Varšuvą, kur jis gyveno iki paskyrimo į Paryžių. Paprašęs politinio prieglobsčio, nuo 1951 m. Cz.Miloszas dešimtmetį gyveno ir kūrė Prancūzijoje. 

Nuo 1960 metų jis gyveno Šiaurės Kalifornijoje (JAV), dirbo Kalifornijos universitete. 1980 m. jam buvo skirta Nobelio literatūros premija, o 1992-aisiais – VDU garbės daktaro vardas. Nobelio premija garsiosios esė knygos „Pavergtas protas“ autoriui buvo skirta už bekompromisį įžvalgumą aprašant žmogaus būklę didelių konfliktų pasaulyje.

„Cz.Miloszas buvo mano herojus, labai svarbus, gerbiamas žmogus. 1957-aisiais perskaičiau „Pavergtą protą“, kur tiksliai, aiškiai, atvirai aprašyta Lietuvos okupacija. Šis kūrinys mane sužavėjo. Vėliau tapome kolegomis Kalifornijos universitete – nuo tol bendravome. 

Kai dalyvavau VDU atkūrime, Atkuriamajam Senatui siūliau Cz.Miloszą, S. Lozoraitį ir V. Landsbergį paskelbti VDU garbės daktarais“, – aplinkybes, kurių dėka 1992-aisiais Cz.Miloszas grįžo į Lietuvą ir tapo ne tik VDU Garbės daktaru, bet ir Lietuvos garbės piliečiu, prisiminė pirmasis atkurtojo Vytauto Didžiojo universiteto rektorius prof. Algirdas Avižienis.

Minint 110-ąsias poeto gimimo metines, jo gimtuosiuose Šeteniuose ir Kėdainiuose visą birželį vyko Cz.Miloszo festivalis. Šiandien, birželio 30 d., 15 val., Kėdainių senamiestyje vyks radijo stoties „LRT klasika“ laidos „Homo cultus. Istoriko teritorija“ transliacija. Jos metu istorikas doc. dr. Aurimas Švedas kalbėsis su literatūrologu dr. Mindaugu Kvietkausku. Tos pačios dienos vakare, nuo 19 val., Cz.Miloszo kultūros centre Šeteniuose vyks festivalio uždarymas.

Uždarymo programoje numatomi aktoriaus Alekso Kazanavičiaus skaitomi poeto tekstai, styginių kvarteto „Chordos“ koncertas „Koreliacijos“ bei diskusija „Poetas ir istorinė atmintis“, kurią surengs doc. dr. A. Švedas ir dr. M. Kvietkauskas.

Vytauto Didžiojo universitete veikia Cz.Miloszo centras, tyrėjai, analizuojantys Vidurio Lietuvos kultūrą, Lietuvos lenkų tapatumo ir kultūrinės savimonę, baltų-slavų kultūrų reiškinių sąveikas, yra susibūrę į mokslo klasterį „Cz.Miloszas ir Lietuva: teoriniai ir taikomieji studijų aspektai“, universitetas aktyviai bendradarbiauja su Cz.Miloszo gimtinės fondu. 2011-aisiais minint Cz.Miloszo gimimo šimtmetį, VDU visus metus organizavo šiai progai skirtų renginių ciklą, rengė parodas, proginius leidinius ir publikacijas, prisidėjo rengiant dokumentinį filmą „Cz.Miloszo amžius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda