Drugelio efektas: kokios knygos buvo tarp perkamiausių lapkričio mėnesį

Kartais pasitaiko tokių sutapimų, kurie priverčia patikėti, kad vadinamasis drugelio efektas, teigiantis, kad drugelio sparnų mostelėjimas vienoje planetos vietoje gali sukelti tornadą už tūkstančių kilometrų, – ne iš piršto laužta teorija.

Noah Gordonas. <br>Wikipedia nuotr. 
Noah Gordonas. <br>Wikipedia nuotr. 
Egidijus Aleksandravičius. <br>LR archyvo nuotr. 
Egidijus Aleksandravičius. <br>LR archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 12:26 PM

Deimanto medžioklė

Štai leidyklos „Alma littera“ neseniai išleistas JAV rašytojo Noah Gordono romanas „Jeruzalės deimantas“ (vertė Z.Marienė) išsyk įšoko į perkamiausių knygų dešimtukus ir juose išbuvo visą lapkritį. Pačioje mėnesio pabaigoje atskriejo žinia, kad 95 metų N.Gordonas mirė. Tai, aišku, sutapimas, bet ar mirtis negalėjo būti tas drugelio sparnų mostelėjimas arba atvirkščiai?

N.Gordono tėvai norėjo, kad būsimasis rašytojas siektų mediko karjeros, bet N.Gordonas nusprendė tapti žurnalistu ir apie tai nepranešęs tėvams pakeitė studijas. Kai jo rankraštį teigiamai įvertino leidėjai, N.Gordonas apsisprendė tapti rašytoju. Debiutinis N.Gordono romanas „Rabinas“ pasirodė 1965 m. Didžiausios sėkmės sulaukė jo knyga „Gydytojas. Avicenos mokinys“, pasirodžiusi 1986 m. Tai buvo pirmoji vadinamosios Koulo trilogijos dalis. Kitos dvi dalys – „Šamanas“ (1992 m.) ir „Savi keliai“ (1995 m.). Paskutinį romaną „Vyndarys“ N.Gordonas išleido 2012 m.

N.Gordono rašytojo karjerai iliustruoti tinka posakis „savame krašte pranašu nebūsi“. Jo romanas „Gydytojas. Avicenos mokinys“ gimtojoje šalyje didelio pasisekimo nesulaukė. Tačiau kai ją išleido viena Vokietijos leidyklų, N.Gordono kūriniai netruko užkariauti Italijos, Ispanijos, o vėliau ir likusios Europos skaitytojų širdžių. Panašu, kad ir lietuvių, nes visos minėtos knygos ir mūsų šalyje sulaukė dėmesio.

„Jeruzalės deimantą“ N.Gordonas išleido prieš savo garsiausią trilogiją – dar 1979 metais. Nors tai nėra knyga, įkopusi į vadinamąsias menines aukštumas, ją drąsiai galima vadinti vienu geriausiai parašytų nuotykinių romanų. Jį lengva ir nenuobodu skaityti dėl įtraukiančio siužeto, dinamiškų įvykių, tiesioginės kalbos gausos.

Tai istorija apie deimantų šlifuotoją iš senos ir garbingos Europos juvelyrų giminės niujorkietį Harį Houpmaną, kuris sutinka padėti sugrąžinti legendinį Jeruzalės deimantą Izraeliui. Svarbiausia, kad romanas kupinas įdomios, ne vienam naujos, o daugeliui ir naudingos informacijos apie deimantų verslo užkulisius, religinių, istorinių, archeologinių žinių apie Šventąją Žemę ir Jeruzalę.

Mėgstamas politikas

Panašu, kad kadenciją baigęs Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus – mėgstamiausias šalies politikas. Jis patinka biografams ir istorikams, kurie apie jį rašo vieną knygą po kitos. Jo trokšta leidyklos, kurios iš anksto nujaučia, kad pirkėjams visada pateiks intriguojantį leidinį. Jį mėgsta ir skaitytojai, kurie knygas su V.Adamkaus pavarde viršelyje šluote šluoja.

Sunku net suskaičiuoti, kiek jau išleista V.Adamkaus dienoraščių, atsiminimų, biografijų, interviu rinkinių, tačiau visi jie tapo bestseleriais. Neseniai pasirodžiusi Egidijaus Aleksandravičiaus knyga pačiu lakoniškiausiu pavadinimu „Adamkus“ („Tyto alba“) – ne išimtis. Lapkritį ji buvo perkamiausia negrožinė knyga.

E.Aleksandravičius – istorikas ir visuomenės veikėjas, VDU profesorius, išeivijos istorijos žinovas, poros dešimčių knygų autorius ir bendraautoris. Jis ilgus metus bendravo su V.Adamkumi, tyrinėjo jo veiklą JAV ir Lietuvoje, skaitė didelio visuomenės dėmesio jau sulaukusias V.Adamkaus knygas „Be nutylėjimų“, „Paskutinė kadencija“.

Tad nenuostabu, kad būtent šis istorikas ėmėsi rašyti pirmąją išsamią populiariojo politiko biografiją. Joje E.Aleksandravičius ne tik smulkiai ir vaizdingai papasakojo išties įdomią V.Adamkaus gyvenimo istoriją, bet ir išnagrinėjo pokarinės lietuvių diasporos veikimo procesus ieškodamas priežastingumo ir stengdamasis priartėti kuo arčiau istorinės tiesos.

„Tai pirmoji išsami biografija žmogaus, kuris jau įėjo į Lietuvos istoriją kaip populiariausias Kovo 11-osios Respublikos politikas, kone aštuonis dešimtmečius aktyviai veikęs ir šiandien tebeveikiantis visuomenės ir valstybės laisvės labui. Knygoje stengiausi parodyti, kad V.Adamkus yra žmogus, nusipelnęs išsamios biografijos, net jeigu niekada nebūtų tapęs Lietuvos Respublikos prezidentu“, – teigė E.Aleksandravičius.

Svarbiausia, jog skaitydamas šią knygą ne sykį pajunti, kad V.Adamkaus vaikystės ar jaunystės potyriai, pamokos, siekiai buvo tas drugelio sparnų mostelėjimas, kuris visą būsimo prezidento gyvenimą dėsningai pavertė savotišku tornadu, kuris, jei galima taip pasakyti, pasižymėjo ne griaunamąja, o kuriamąja jėga. Jėga, kuri jam padėjo tapti tiek populiariu politiku, tiek mėgstamu populiarių knygų herojumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.