Perkamiausios kovo mėnesio knygos: FTB agentai, Vladimiras Putinas, laimė ir intuicija

Prancūzų rašytojas Laurent’as Gounelle’is – tikras bestselerių meistras. Visos devynios jo parašytos knygos (tarp garsiausių – „Dievas visada keliauja incognito“, „Žmogus, kuris norėjo būti laimingas“, „Pažadu tau laisvę“) itin išpopuliarėjo ne vien Prancūzijoje.

Lrytas.lt koliažas. 
Lrytas.lt koliažas. 
Laurent’as Gounelle’is
Laurent’as Gounelle’is
Catherine Belton
Catherine Belton
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-04-06 10:05, atnaujinta 2022-04-06 10:06

Ne išimtis ir lietuviškai neseniai pasirodęs romanas „Intuicija“ („Alma littera“, vertė L.Perkauskytė), kuris mūsų šalyje praėjusį mėnesį buvo tarp perkamiausių.

Lemtingas pasiūlymas

55 metų L.Gounelle’io romanų populiarumas turbūt neturėtų stebinti. Tai intriguojančio, kartais net įtempto siužeto kūriniai, kuriuose naudojamasi psichologijos žiniomis, kad skaitytojai tarsi savo kailiu pajustų: gyvenime įmanoma būti laimingam, net jei nesi išskirtinis, talentingas, turtingas. O kuris mūsų nenorėtų būti laimingas?

Paties L.Gounelle’io gyvenimas šiek tiek primena jo romanų siužetus. Jaunystėje būsimasis rašytojas troško būti psichiatras todėl, kad, pasak jo paties, gal pasąmonėje norėjo išspręsti savo problemas, mat siaubingai nepasitikėjo savimi.

Tačiau net šios svajonės tapti gydytoju neįgyvendino, nes visko bijojo, ypač žmonių. Buvo labai drovus ir nelaimingas. Be to, tėvai norėjo, kad sūnus studijuotų ką nors rimta.

Tad L.Gounelle’is baigė ekonomiką ir finansus, tačiau netrukus suvokė, kad ši profesija ne jam, tad penkerius metus atkentėjęs didžiulėse kompanijose viską metė, dvejus metus sėdėjo be darbo ir galop paklausė savo širdies, ką iš tikrųjų nori veikti. Tuomet pabaigė psichologiją ir tapo terapeutu. Pastaruosius dešimt metų jis tiesiog rašo knygas.

„Intuicijoje“ L.Gounelle’is taip pat supynė populiariąją psichologiją, susijusią su kelio į laimingą gyvenimą ieškojimu, ir įtraukiantį siužetą su trilerio elementais. Apie ką šis romanas? Apie jauną niujorkietį rašytoją Timotį Fišerį, kuris save vadina vidutinybe, gyvenančia banalų gyvenimą ir nepasižyminčia išskirtine išvaizda ar protu: „O mano rašomi romanai sulaukia labai vidutiniško pasisekimo, nors aš pats įsitikinęs, kad jie išties geri.“ Todėl dviejų FTB agentų pasirodymas prie namų slenksčio jį ir išmuša iš vėžių, ir suteikia nepakartojamą galimybę.

Pasirodo, FTB vykdo slaptą projektą, kuriame dalyvauja stiprią intuiciją turintys žmonės. Vienas jų gali būti Timotis.

Laimė – piniguose

„Vladimiro Putino strateginiai piniginiai srautai buvo skiriami ne tiek Rusijos piliečių gyvenimo lygiui kelti, kiek valdžiai įtvirtinti ir šalies pozicijai pasaulio arenoje sugrąžinti. V.Putino žmonių sukurta sistema – tai hibridinis kapitalizmas, kurio pinigai naudojami papirkinėjant ir morališkai gadinant pareigūnus Vakarų šalyse, kur politikai, nusiraminę po Šaltojo karo pabaigos, seniai pamiršo sovietinius metodus.

Vakarų rinkos priėmė naujus turtus, plūstančius iš Rusijos, beveik nekreipdamos dėmesio į tų turtų sąsajas su kriminalinėmis struktūromis ir KGB veikėjais“, – Catherine Belton rašo knygoje „Putino žmonės. Kaip KGB susigrąžino Rusiją, o tada susirėmė su Vakarais“ („Briedis“, vertė E.Juškevičius), praėjusį mėnesį šovusiame į perkamiausių negrožinių knygų dešimtukų viršūnę.

C.Belton, šiuo metu Londone dirbanti „Reuters“ tiriamosios žurnalistikos skyriuje, nuo 2007-ųjų iki 2013-ųjų buvo „Financial Times“ specialioji korespondentė Maskvoje, tad iš arti stebėjo Rusijos valdžios viršūnių machinacijas, finansinę sėkmę ir moralinį skurdą. 2020 metais išleista knyga „Putino žmonės“, kurioje C.Belton tyrinėja Rusijos prezidento V.Putino iškilimą, jai atnešė ne vien šlovę. Veikalą metų knyga paskelbė tokie leidiniai kaip „The Economist“, „The Financial Times“, „The New Statesman“ ir „The Telegraph“. Tačiau keli Rusijos milijardieriai ir „Rosneft“ autorei iškėlė net penkias bylas.

C.Belton knygoje sausai, bet informatyviai aprašė svarbiausius slaptus Kremliaus žaidėjus ir parodė, kaip nerūpestingus Boriso Jelcino epochos magnatus V.Putinas pakeitė lojalių oligarchų karta ir kaip jie pasisavino Rusijos ekonomiką bei teisinę sistemą, o tada jų akiratyje atsidūrė Vakarai. „Putino žmonės“, pasak leidėjų, yra šiurpinantis KGB atgimimo demaskavimas. Tai istorija, prasidėjusi Sovietų Sąjungos žlugimo prieblandoje, kai slaptųjų agentų tinklai turėjo galimybę iš Sovietų Sąjungos į Vakarus perpumpuoti milijardus dolerių.

Remdamasi keletą metų trukusiais tyrimais C.Belton pasakoja apie negailestingą privačių kompanijų užgrobimą, apie pelningiausių postų dalijimą artimiausiems V.Putino žmonėms. Jų metodai siekiant valdžios buvo tokie nuožmūs, kad Kremliui kilo naujų problemų. Galiausiai V.Putinas ėmėsi konstitucinių pataisų, kurios leistų jam valdyti Rusiją iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.