„Kauno literatūros savaitė“: turtingoje festivalio programoje – svečias iš Indonezijos

Gegužės 4–8 d. į Kauną literatūros gerbėjus sukvies antrasis tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis „Kauno literatūros savaitė“. Festivalio rengėjai atskleidžia ilgai lauktą turtingą festivalio programą, kuri žada unikalius susitikimus su garsiais Lietuvos ir užsienio kūrėjais – jų geografija itin plati.

„Kauno literatūros savaitė“ vyks gegužės 4–8 d.
„Kauno literatūros savaitė“ vyks gegužės 4–8 d.
Rašytoja V.Grainytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Rašytoja V.Grainytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Lietuvai atstovaus rašytojas S.Šaltenis.<br> I.Kukenytės nuotr.
Lietuvai atstovaus rašytojas S.Šaltenis.<br> I.Kukenytės nuotr.
Svečias iš Indonezijos E.Kurniawanas.
Svečias iš Indonezijos E.Kurniawanas.
Rašytojas D.Velikičius atvyks iš Serbijos.<br>M.Milenkovičiaus nuotr.
Rašytojas D.Velikičius atvyks iš Serbijos.<br>M.Milenkovičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 22, 2022, 2:37 PM

„Praėjusiais metais, nepabūgę pandemijos, pristatėme pirmąjį festivalį „Kauno literatūros savaitė“, kurį su partneriais rengia Vytauto Didžiojo universitetas.

Šiemet sulaukėme naujų iššūkių, tačiau stiprybės teikė tai, kad jutome, kaip buriasi festivalio bendruomenė, kaip nekantriai kauniečiai literatūros gerbėjai laukia skaitymų ir diskusijų.

Prie festivalio iniciatyvų įgyvendinimo prisidėjo dar daugiau bičiulių – bibliotekų, muziejų, kultūros institucijų, tad džiaugiamės galėdami pasiūlyti turtingą festivalio programą. Tiesa, lieka keletas intrigų, kurias atskleisime artimiausiu metu“, – teigė viena festivalio iniciatorių ir organizatorių, VDU Humanitarinių mokslų fakulteto dekanė Rūta Eidukevičienė.

Programa perteikia praeities ir dabarties dramatizmą

Festivalio programoje – pasimatymai su Lietuvos ir užsienio rašytojais, Kauno kūrėjais, jaunaisiais literatais.

„Dramatišku Europai laiku kurta programa ne vienu požiūriu perteikia praeities ir dabarties dramatizmą. Viena temų, siejančių festivalio dalyvių kūrybą, – istorinės permainos ir jų poveikis dabarčiai, sudėtingi kūrėjų apsisprendimai ir visuomenės būsena politinių kataklizmų laikotarpiu“, – apie būsimo festivalio programą pasakojo festivalio meno vadovas Laurynas Katkus.

Šių metų festivalio geografija labai plati, bet akcentas dedamas mūsų regiono autoriams iš Latvijos, Estijos, Ukrainos.

Serbų rašytojo Dragano Velikičiaus, besižavinčio Czeslawu Miloszu, tekstai liudija, kad Vidurio Europos idėja gali jungti geografiškai nutolusias kultūras.

Iš toliausiai šį kartą atkeliauja indonezietis Eka Kurniawanas. Tai – pirmasis didžiulės Pietų Azijos šalies autorius, dalyvaujantis lietuviškame literatūros festivalyje.

Vienas žinomiausių šiuolaikinės Indonezijos autorių pristatys į lietuvių kalbą išverstą romaną „Grožis kaip žaizda“, kurio magiškas realizmas lyginamas su Gabrieliu Garcia Marquezu ir Haruki Murakamiu.

Netikėti lietuvių autorių apmąstymai

Lietuvių rašytojų gerbėjams taip pat yra iš ko rinktis. Nacionalinės premijos laureatė, rašytoja ir dramaturgė Vaiva Grainytė grįžta į gimtąjį miestą pristatyti naująją knygos „Rožės ir bulvės“, kuri iš pačių netikėčiausių perspektyvų apmąsto daugiasluoksnę laimės sąvoką.

Po ilgo laiko Kaune lankysis ir kitas Nacionalinės premijos laureatas, visų žinomas ir mylimas rašytojas Saulius Šaltenis. Prozininkės Jurga Tumasonytė ir Sandra Bernotaitė skaitys iš savo Kauno romanų ir diskutuos apie miestą knygose, vaizduotėje ir tikrovėje.

Suburs Europos kultūros sostinių kūrėjus

Festivalio rubrika „Atradimai“ skirta žadinti skaitytojų smalsumą. Jau minėto Balkanų rašytojo D.Velikičiaus knygos išleistos aštuoniolika Europos kalbų, tačiau lietuviškai jis prabils pirmą kartą.

Poetas, Jotvingių premijos laureatas Dainius Gintalas šioje rubrikoje pristatys savo šiuolaikinės prancūzų poezijos favoritus – Samanthą Barendson ir Gregoire‘ą Damoną.

Anot R.Eidukevičienės, viena festivalio misijų – skatinti jaunuosius rašytojus: „Kasmet juos kviečiame į kūrybinio rašymo dirbtuves, rengiame konkursus – pavyzdžiui, „Prix Laurence“ konkursą, kurio laureatai balandžio pabaigoje dalyvaus rezidencijoje Liuksemburge.

Jaunuosius autorius išvysime ir šių metų „Kauno literatūros savaitės“ scenose.

„Nauji vėjai“ šiais metais taps tarptautiniai. Kartu su kauniečiais juose dalyvaus autoriai iš esamų ir būsimų Europos kultūros sostinių – Ešo, Novi Sado ir Tartu, o po skaitymų visų norinčiųjų lauks atviras mikrofonas."

Nuo dėmesio vaikų literatūrai iki literatūrinių instaliacijų

Daugiau negu pernai bus ir bendruomeninių renginių. Literatūrinis judesys Kaune prasidės jau paskutinėmis balandžio dienomis – pirmą kartą Kaune vyks vaikų literatūros festivalis „Gyvos raidės“, rengiamas Maironio lietuvių literatūros muziejaus; miestiečių lauks ir literatūrinė ekskursija po Kauno senamiestį (Kaunas In).

Šeštadienį į „Knygų laisvę“ kvies antikvariniai knygynai, nepriklausomos leidyklos ir žurnalai – šia akcija siekiama atgaivinti knygių susibūrimo ir gatvės prekybos knygomis tradiciją mieste.

Vienybės aikštėje veiks literatūrinių instaliacijų ir skaitymų erdvė. Viena instaliacijų, kurią Kaunui dovanoja Goethe‘s institutas Lietuvoje, – „Išnykstanti siena“. Joje – daugiau nei šimtas citatų lietuvių, vokiečių, ukrainiečių bei kitomis Europos kalbomis, išgraviruotų ant 6 tūkst. medinių kaladėlių.

Kitos dovanos apsilankiusiųjų lauks greta įsikūrusioje festivalio bičiulio, Kauno apskrities viešosios bibliotekos (iš)instaliacijoje „Aklas pasimatymas su knyga“.

Tos pačios dienos vakare duris atvers menų sintezei skirta „Naktinė kavinė“, kurioje KNDT aktorius Motiejus Ivanauskas skaitys Kęstučio Navako kupletus, avangardinės poetų grupės „Orbita“ iš Latvijos lyderis Semionas Chaninas duos muzikalių „garsių žodžių“, o DJs Smetonos rausis lietuviško roko fonduose.

„Pandemijos ir karo laiku pajutome, kaip svarbu turėti bendraminčių ir jaustis bendruomenės dalimi“, – sakė rašytojas ir vertėjas, festivalio programos kuratorius L.Katkus.

Kauno literatūros savaitę užbaigs solidarumo su Ukraina ir jos rašytojais vakaras, kuriame tikimasi išvysti keletą žinomų šios šalies autorių.

Tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis „Kauno literatūros savaitė“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.