Vaikų knygų festivalis prasidės visai netrukus: ko jame nepraleisti

„Įvairovė ir žmogaus teisės yra be galo svarbi tema ir tai ypač matyti iš pastarųjų metų įvykių visame pasaulyje. O vaikai – šio pasaulio ateitis, tad kuo anksčiau su jais pradėsime kalbėti šia tema, tuo geresnį, gražesnį ir visiems saugesnį pasaulį turėsime ateityje. Vaikų literatūra yra puiki priemonė, padedanti vaikams ir jų tėvams susipažinti su įvairovės ir žmogaus teisių tema ir įsigilinti į ją“ – sako viena tradicinio „Vaikų knygų sala“ festivalio organizatorių, režisierė Sigita Kamandulienė. Tokia ir yra šių metų festivalio, vyksiančio lapkričio 19–20 d. Vilniaus mokytojų namuose, tema. Vaikų lauks – patyriminės pojūčių erdvės, gyvai atliekami piešimo ir teatro performansai, muzikiniai pasirodymai, kino peržiūros, kūrybinės dirbtuvės, susitikimai su populiariausiais vaikų knygų autoriais!

Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 6:37 PM

Vilniaus mokytojų namuose taip pat laukiama tradicinė festivalio vaikų ir paauglių knygų mugė, kurioje naujausias ir bestseleriais jau tapusias knygas pristatys daugiau nei penkiolika leidyklų ir nepriklausomų knygynų.

„Vaikų knygų saloje“ kaip ir kasmet bus gausu renginių. Paklausta apie iššūkius rengiant festivalį, režisierė Sigita Kamaldulienė pasakoja: „Pagrindinis iššūkis organizuojant festivalį buvo sudaryti įdomią, įvairią ir temą atliepiančią programą, kuri būtų aktuali tiek vaikams, tiek juos atlydėjusiems tėveliams ir artimiesiems. Manau, kad šiemet mums visai neblogai pavyko, nes programoje turime daugiau nei 20 tikrai originalių ir įdomių renginių, kuriuose sau naudingos informacijos ir veiklos ras kiekvienas lankytojas. Dalis renginių ruošiama būtent festivaliui, tad tai taip pat kelia šiokių tokių iššūkių. Pavyzdžiui, pop-up knygų kūrėjos Elenos Selenos sukurtos pasakos „Mėlynoji paukštė“ šešėlių teatro pasirodymas su folių meno kūrėja Dominyka Adomaityte.  Nė viena šių kūrėjų negyvena Lietuvoje ir atvyks tik į patį festivalį, tad pasirodymas kuriamas per atstumą. Pagal Elenos paruoštus brėžinius gaminamos lėlės, ruošiamos projekcijos. Taip pat pasirodymui teko ieškoti čia, Vilniuje, esančių aktorių, su kuriomis turime vos keletą repeticijų pasiruošti pasirodymui.“ 

Festivalio organizatoriai išskyrė keletą įdomiausių renginių, kuriuos „Vaikų knygų saloje“ būtina pamatyti ir juose dalyvauti.

1. Interaktyvi erdvė„Žmonės augalai“ pagal to paties pavadinimo Patricijos Bliuj-Stodulskos knygą, nes joje apie žmonių įvairiovę ir amžizmą kalbama per augalų prizmę. Patricija Bliuj-Stodulska kelia idėją, kad kiekvienas žmogus tarsi augalas  – jis auga, bręsta, žydi ir viskas vyksta laiku, kiekvienas tarpsnis vienodai svarbus. Interaktyvioje menininkės sukurtoje erdvėje vaikai turės galimybę ne tik susipažinti su knyga, bet ir patys save „įvertinti“. Atrasti, į kokį augalą galėtų būti panašūs, jį pasigaminti ir įsiamžinti smagioje fotosesijoje. 

2.  Latvijos rašytoja Agnese Vanaga festivalyje pristatys knygą „Plastikiniai chuliganai“. Lankytojų lauks pagal knygą sukurto animacinio filmo peržiūra ir kūrybinės dirbtuvės. Gyvename vartotojiškoje visuomenėje dažnai net nesusimastydami, kad, pavyzdžiui, pirkdami bananus galime jų ir nedėti į plastikinį maišelį, kuris bus reikalingas vos keliolika minučių. Knyga būten ir kalba apie perteklinį plastiko naudojimą, o festivalyje ji bus pristatyta vaikams patraukliu, animacinio filmuko formatu.

3. Patys mažiausi lankytojai bus kviečiami pamatyti „Vėjų teatro“ sukurtą spektaklį kūdikiams „Kapt kapt kapt“. Tai Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Knygų startas“ inicijuotas spektaklis pagal šio projekto rašytojos Indrės Zalieckienės knygutę kūdikiams. Šis spektaklis taps puikia erdve mokytis ir pažinti ne tik pasaulį, bet ir vieniems kitus. Taip pat leis pabūti kartu, dalyvauti naujame ir netikėtame žaidime, išgirsti naujų garsų, muzikos, paliesti ir pajausti naujas formas ir tekstūras.

4. „Migrantai“ – Peru autorės Issos Watanabe knyga („Aukso žuvys“, 2022), kurioje nėra žodžių – istorija pasakojama jautriomis, išskirtinio grožio iliustracijomis. Ir vis dėlto scenoje girdėsime tekstus! Per pasirodymą bus skaitomi 4–6 klasių moksleivių parašyti pasakojimai, įkvėpti šios knygos vaizdų. Žiūrovai išgirs istorijas – konkurso „Knygos teksto autorius“ nugalėtojas. Dovana visiems susirinkusiesiems – tiesioginė transliacija-susitikimas su pačia knygos autore Issa Watanabe! Migrantų tema kasdien bus vis aktualesnė, tad ypač svarbu apie tai kalbėti su vaikais.

5. Šešėlių teatro spektaklis „Mėlynoji paukštė“ pagal knygų kūrėjos Elenos Selenos sukurtą istoriją, kurioje veiks jos kurtos lėlės ir scenografija. Žiūrovai bus kviečiami pasinerti į sapnų pasaulį ir kartu su pagrindine veikėja Maja leistis į stebuklingą mišką. Šioje kelionėje ji ne tik patirs nuotykių, bet ir susiras draugų, kurie padės jai ieškant kelio namo. Pasirodymas ypatingas dar ir tuo, kad sinchroninius garsus pasirodymui kurs folių meno kūrėja Dominyka Adomaitytė – tai šis tas unikalaus ir dar nematyta Lietuvoje.

6. Istorijų pasakojimo (storytelling) pasirodymas pagal Didžiosios Britanijos autorės Sitos Brahmachari knygą „Kregždutės bučinys“. Jaudinančią vienos pabėgėlių šeimos istoriją vaikams pasakos Milda Varnauskaitė. Knyga sukurta bendraujant su žmonėmis, gyvenančiais migrantų centre Londone, autentiškai perteikia nuo karo, persekiojimų ir kitų nelaimių bėgančių žmonių patyrimus.

7. Istorijos pasakojimo ir gyvo piešimo pasirodymas „Vieno keisto buto viena keista istorija“. Susirinkusi publika drauge su aktore Sigita Pikturnaitė kurs vieno keisto buto istoriją. Prieš žiūrovų akis dailininkės Gretos Alice piešiamose iliustracijose atgims visa  istorija ir jos vingiai. Istorijos kūrimą ir piešimą papildys improvizuotai atliekama gyva muzika, kurios skambesys taip pat priklausys nuo bendrai kuriamos istorijos nuotaikos! Saksofonu gros Kazimieras Jušinskas, gitara Paulius Vaškas.

Festivalis atviras daugeliui lankytojų – nemaža dalis renginių bus verčiami į gestų kalbą, taip pat čia galės apsilankyti ir lietuviškai nesuprantantys lankytojai, nes kai kurie renginiai vyks anglų kalba, tik bus verčiami į lietuvių kalbą. 

Festivalis „Vaikų knygų sala“ – lapkričio 19–20 dienomis, Vilniaus mokytojų namuose.  Visą festivalio programą galima rasti www.vaikuknygusala.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.