Tarp perkamiausių gruodžio mėnesio knygų – didžiosios kelionės

„Literatūra yra ypatinga žinijos rūšis. Tai netikslių formų tobulumas“, – ištarė vienas Olgos Tokarczuk romano „Jokūbo knygos“ (LRS leidykla, vertė V.Jarutis) personažas.

Šios knygos atsidūrė tarp perkamiausių. <br>Lrytas.lt koliažas. 
Šios knygos atsidūrė tarp perkamiausių. <br>Lrytas.lt koliažas. 
O.Tokarczuk. <br>L.Gizos nuotr. 
O.Tokarczuk. <br>L.Gizos nuotr. 
Jolita Bernotienė ir Onutė Grigaitė.<br>Leidėjų nuotr. 
Jolita Bernotienė ir Onutė Grigaitė.<br>Leidėjų nuotr. 
Leidėjų nuotr. 
Leidėjų nuotr. 
O.Tokarczuk. <br>V.Jaručio nuotr. 
O.Tokarczuk. <br>V.Jaručio nuotr. 
Jolita Bernotienė.
Jolita Bernotienė.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 11:20 AM

Tiksli mintis, tinkanti ir šiai knygai, kurią galima tituluoti viena geriausių ne tik gruodžio, bet ir visų praėjusių metų mūsų šalyje pasirodžiusių knygų. Džiugu, kad ją pastebėjo ne tik literatūros žinovai, įvairių metų knygų rinkimų rengėjai, bet ir pirkėjai, kurių dėka „Jokūbo knygos“ atsidūrė gruodžio perkamiausių grožinių leidinių dešimtukuose.

Žygis į XVIII amžių

60 metų O.Tokarczuk – garsi lenkų rašytoja, Nobelio literatūros premijos laureatė, kurios kūriniai pasižymi ypač sodriu stiliumi, kuriam būdingas ir nepaprastas sąmojis, ir laki vaizduotė, ir kruopšti praeities archeologija, ir pasiutusi drąsa. Šios rašytojos kitoniškumą mėgsta ne tik lietuvių skaitytojai.

2018 m. už romaną „Bėgūnai“ ji pelnė vieną svarbiausių literatūros pasaulyje apdovanojimų – „Man Booker International Prize“. 2019 m. į „Man Booker International Prize“ trumpąjį finalininkų sąrašą buvo įtrauktas ir kitas jos romanas „Varyk savo arklą per mirusiųjų kaulus“. 2020 m. lietuviškai pasirodė antrasis knygos „Dienos namai, nakties namai“ leidimas, o 2021 m. perleistas romanas „Praamžiai ir kiti laikai“.

„Dirbau prie šio romano kaip apsėsta – tema buvo tokia patraukli, kad prarijo visą mano intelektinį dėmesį, buvau tarsi iškirpta iš normalaus gyvenimo. Skaičiau tik knygas, susijusias su XVIII a., domėjausi tik to laikotarpio daile, klausiausi Apšvietos amžiaus muzikos. Bet dabar galiu sušukti: šlovė apsėdimui, nes jis suteikia energijos įsigilinti į pasirinktą temą“, – apie „Jokūbo knygų“ atsiradimą viename interviu yra sakiusi O.Tokarczuk. Rezultatas – tiek apimtimi, tiek temų įvairumu, tiek personažų paveikslų subtilumu, tiek rafinuotu istoriniu stiliumi solidus romanas, stebėtinai netikėtai atveriantis spalvingą XVIII amžiaus pasaulį. Istorinė proza – slidus žanras, tačiau O.Tokarczuk pavyko nepaslysti ir faktus itin sėkmingai suderinti su vaizduote.

Apie ką šis romanas? Siužeto pasakoti nėra prasmės, nes jų, tų siužetų, knygoje ne vienas ir ne du. Galima tik užsiminti, kad tai sudėtingas, bet skaitymo malonumą teikiantis pasakojimas apie gyvenimą ir mirtį, apie svajones ir pralaimėjimus, apie praeitį ir ateities užuomazgas, apie buitį ir būtį, apie kasdienybę ir kūrybą, bet labiausiai apie laiką, kuris, kaip žinoma, yra viskas ir niekas.

Pirmyn į XII amžių

„XII amžiuje gyvenusi šv.Hildegarda – dviejų vienuolynų įkūrėja, mistikė, rašytoja, filosofė, kompozitorė, dailininkė, dramaturgė, parašiusi nemažai dvasinių giedamųjų pjesių. Ji – sielos ir kūno gydytoja, gamtos pažinimo ir medicinos veikalų autorė, savo aktyvią veiklą pradėjusi būdama vyresnė nei keturiasdešimties“, – taip „Džiaugsmo virtuvės. Metai pagal šv.Hildegardą“ heroję pristatė viena knygos autorių Jolita Bernotienė (nuotr.), ekonomistė, istorijos entuziastė, Vilniaus gidė. Kartu su diplomuota biologe, aplinkosaugininke Onute Grigaite parašyta „Džiaugsmo virtuvė“ (išleido „Aukso žuvys“) gruodį atsidūrė tarp perkamiausių negrožinių knygų.

Ši knyga – toli gražu ne filosofijos ar teologijos traktatas, jos turinį ir Hildegardos patarimus galima pritaikyti praktiškai. Joje ryškios dvi pagrindinės linijos: biografinė, supažindinanti su šv.Hildegardos asmenybe, pasaulėžiūra, veikla, ir gastronominė, pristatanti sezoninius augalus ir jų gydomąsias savybes pagal šv.Hildegardą. Pateikiami valgių receptai, kuriuos adaptavo ir šiuolaikiniam skoniui pritaikė profesionalus virėjas Egidijus Simutis. Be vegetariškų, knygoje galima rasti ir mėsos, žuvų patiekalų, kurie derinami prie tinkamiausių prieskoninių žolelių ir daržovių – priešingai nei daugumoje kulinarinių knygų, kuriose žolelės derinamos prie mėsos.

Knygoje aprašomi mėsiški valgiai gaminami tik iš šv.Hildegardos rekomenduojamos mėsos – vištienos, ėrienos, veršienos ir jautienos. Iš žuvų atsirinktas upėtakis, jūrų ešerys, menkė, lydeka, šamas. Receptuose stengtasi nenaudoti produktų, kurių šv.Hildegarda nežinojo, tad knygoje nėra populiariųjų bulvių, pomidorų ar kukurūzų, į Europą iš Amerikos atkeliavusių keliais šimtmečiais vėliau.

„Reikia pasakyti, kad sveikatinimas ir mityba pagal šv.Hildegardą pasaulyje yra gerai žinoma, tačiau Lietuvoje iki šiol nepristatyta tema, tad siekta užpildyti šią spragą. Šv.Hildegardos sveiko gyvenimo patarimai ir receptai iš jos nurodytų produktų šioje knygoje užima reikšmingą dalį, tad norisi tikėti, kad pasieks skaitytojų širdis ir virtuves. Knyga, kurią laikote rankose, yra apie vienuolę, kuri mokė džiaugtis gyvenimu, būtent šis šv.Hildegardos gyvenimo filosofijos dėmuo nulėmė ir pavadinimą“, – įžangoje teigia išties neįprastos receptų knygos autorės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.