Nuo aktualiosios istorijos iki ukrainiečių abėcėlės – „Aukso žuvų“ programa Vilniaus knygų mugėje

Vilniaus knygų mugėje, kuri vyks vasario 23–26 d. parodų centre „Litexpo“, istorinių knygų leidykla „Aukso žuvys“ surengs 7 susitikimus su knygų autoriais ir pakvies į draugiškas daugiabučio statybas. Ypatinga šios mugės viešnia – ukrainiečių rašytoja, Europos Sąjungos literatūros premijos laureatė Haska Šyjan, o speciali naujiena – atvirukai su iliustruotomis ukrainiečių abėcėlės raidėmis, kurias minėdami dailininko Georgijaus Narbuto 102-ąsias gimimo metines sukūrė Charkivo meno studijos „Aza Nizi Maza“ moksleiviai.

Daugiau nuotraukų (1)

„Aukso žuvys“

Feb 15, 2023, 2:15 PM, atnaujinta Feb 18, 2023, 7:40 PM

Vasario 24 d., praėjus lygiai metams nuo Rusijos pradėto karo, ukrainiečių rašytoja Haska Šyjan Vilniuje pristatys į lietuvių kalbą išverstą romaną „Už nugaros“. Tai kūrinys apie jauną moterį, išlydėjusią mylimąjį į karo tarnybą ir dėl tokio jo sprendimo išgyvenančią vidinį konfliktą. Kūrinys kelia daug aktualių temų: karinė prievolė ir moralinė pareiga, visuomenės stereotipai, patriotizmas, nacionalizmas, požiūris į pabėgėlius, moters vaidmuo, seksualumas, teisės ir laisvės. Romanas įvertintas Europos Sąjungos literatūros premija, įtrauktas į 100 vertingiausių XIX–XXI a. ukrainiečių literatūros kūrinių sąrašą. Su autore kalbėsis žurnalistė Indrė Makaraitytė (vasario 24 d. 17 val. Konferencijų salė 5.3). Vizitą remia – Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ ir EUPL.

Dar viena viešnia – pasaulyje įvertinta vokiečių rašytoja ir iliustruotoja Nora Krug. Ji atvyksta Lietuvos kultūros instituto kvietimu, remiant Goethe’s institutui Lietuvoje. Jos grafinis romanas „Heimat. Vokietė apmąsto istoriją ir kilmę“ („Aukso žuvys“, 2020) yra tapęs tarptautiniu bestseleriu, įtrauktas į „New York Times“ ir „The Guardian“ geriausių metų knygų sąrašus. 2022 m. lietuviškai pasirodė naujausias jos darbas – iliustruota Timothy Snyder knyga „Apie tironiją“ („Hubris“). N. Krug surengs kelis susitikimus su mugės lankytojais. „Aukso žuvų“ stende svečiuosis vasario 25 d. 16 val.

Istorikės Aelita Ambrulevičiūtė ir Giedrė Polkaitė-Petkevičienė pirmąją mugės dieną pristatys karščiausią leidyklos naujieną – pažintinį gidą „Mėsinių gatvės pasažai XIX-XX a. (iki 1940 m.)“. Tai jau trečioji serijos „Prabilę namai“ knyga, skirta plačiajai auditorijai. Joje pasakojama apie XIX–XX a. Mėsinių gatvės namus, pastatus, savininkus ir gyventojus, atkuriami to meto įvykiai ir istorijos. Gidas dvikalbis – lietuvių ir anglų kalbomis. Autores kalbins istorikas Norbertas Černiauskas (vasario 23 d. 15 val. Konferencijų salė 5.2).

Penktadienį apie kūrybinius iššūkius bandant sujungti istorinius faktus, autoriaus išmonę ir iliustracijas kalbėsis nuotykinio romano „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“ autorius Justinas Žilinskas ir Lietuvos Jūrų muziejaus istorikas Daumantas Kiulkys. Knyga rekonstruoja XX a. pradžios lietuvių keliones į Jungtines Amerikos Valstijas. Kūrėjus kalbins kultūros žurnalistė Austėja Kuskienė (vasario 24 d. 13 val. Konferencijų salė 5.2).

Ilgąjį penktadienį užbaigs Jurgos Vilės kinematografinei pjesei „Nukritę iš Mėnulio. Sapnas apie Oskarą Milašių ir kitus paukščius“ skirtas vakaras. Atėjusiųjų laukia užburiantis „Stalo teatro“ režisierės Saulės Degutytės pasirodymas, ištraukos iš knygos ir Oskaro Milašiaus eilėraščiai, kuriuos skaitys kultūros veikėja Caroline Paliulis ir aktorius Saulius Čėpla, prancūziškos dainos, senos fotografijos ir į sapnų pasaulį nunešančios dailininkės Ulos Rugevičiūtės Rugytės iliustracijos, už kurias pirmuose Knygos apdovanojimuose 2023 dailininkė laimėjo Metų iliustracijos nominaciją. Autorę Jurgą Vilę kalbins fotomenininkė Lina Fisheye (vasario 24 d. 20 val. Konferencijų salė 5.3).

Vasario 25 d. į susitikimą kviečia Jolita Bernotienė ir Onutė Grigaitė, knygos „Džiaugsmo virtuvė. Metai pagal šventąją Hildegardą“ autorės. Pažintinė gastronominė knyga pristato viduramžių vienuolę, mistikę, Bažnyčios mokytoją, gydytoją, žolininkę, filosofę, muzikę ir šviesuolę šv. Hildegardą Bingenietę. Apie ją ir jos laikmetį, vaistus ir maistą autores kalbins žurnalistas, keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičias (vasario 25 d. 12 val. Konferencijų salė 5.2).

Šeštadienį bus pristatyta istorikės, publicistės, Jungtinių Tautų moterų diskriminacijos panaikinimo (CEDAW) komiteto narės, VDU profesorės Dalios Leinartės monografija „Neplanuotas gyvenimas. Šeima sovietmečio Lietuvoje“. Kokius didžiausius virsmus, traumas paliko, kokius naujus santykius suformavo žmonių ir šeimų neplanuotas, bet sovietinės sistemos primestas gyvenimas, – apie tai su autore kalbėsis žurnalistė Jolanta Kryževičienė (vasario 25 d. 17 val. Konferencijų salė 5.2).

Tris mugės dienas, nuo penktadienio iki sekmadienio, paveikslėlių knygos „Geriausia diena“ autorės – Kotryna Zylė, Inga Dagilė – ir literatūrinių veiklų edukatorė Rūta Lazauskaitė kurs didžiausią Lietuvos daugiabutį, kuriame apsigyvens maži ir dideli knygų mugės lankytojai. Pasitelkusios senų pakavimo dėžių kartono kvadratėlius ir koliažo techniką kūrėjos konstruos margą kaimynų bendruomenę, kas finale išaugs į didžiulę instaliaciją. Prisijungti – sukurti savo langelį–butą bendrame draugiškame mugės daugiabutyje gali kiekvienas (vasario 24–26 d., Jaunųjų skaitytojų salė).

Leidykla „Aukso žuvys“ kviečia prisijungti prie paramos ukrainiečių bendruomenei Lietuvoje ir įsigyti iliustruotą ukrainiečių abėcėlę atvirukais. Kiekvieną abėcėlės raidę nupiešė Charkivo meno studijos „Aza Nizi Maza“ moksleiviai, minėdami garsaus lietuvių kilmės ukrainiečių dailininko Georgijaus Narbuto 102-ąsias gimimo metines. Jų projektas – „Narbuto abėcėlė vaiko akimis“ – skirtas pagerbti Ukrainos herbo ir antspaudo, banknotų ir pašto ženklų kūrėją, kurio piešta abėcėlė iki šiol laikoma etalonu. Už atvirukus surinktos lėšos bus perduotos ukrainiečių mokyklai „Gravitacija“ Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.