JAV kultūros ikonos M. Angelou biografijoje vaikystės trauma išgyvenama per meilę ir atjautą

JAV kultūros ir pilietinių teisių aktyvistė Maya Angelou 1969 m., kai apie seksualinę prievartą beveik nebuvo viešai kalbama, išleistuose atsiminimuose „Žinau, ko gieda paukštis narve“ išdrįso papasakoti, kaip vaikystėje ją išprievartavo motinos partneris. Ši pirmoji jos knyga ir gyvenimo istorija įkvėpė milijonus skaitytojų.

Daugiau nuotraukų (1)

„Kitos knygos“

Jul 26, 2023, 2:19 PM

„Žinau, ko gieda paukštis narve“ žurnalas „Time“ įtraukė į geriausių visų laikų negrožinių knygų šimtuką, knyga nominuota JAV Nacionalinei knygų premijai, o dabar kūrinys išleistas lietuviškai (iš anglų kalbos vertė Lina Būgienė, leidykla „Kitos knygos“).

Knyga „Žinau, ko gieda paukštis narve“ – tai pirmasis iš septynių M. Angelou autobiografinių kūrinių. Joje ji aprašo savo vaikystę ir paauglystę JAV pietuose. Čia M. Angelou patyrė daug išbandymų – būtent jie ir išugdė tvirto charakterio moterį. Didžiosios depresijos laikais, po tėvų skyrybų, mergaitė su vyresniuoju broliu buvo išsiųsti gyventi pas pamaldžią močiutę į užkampį JAV pietuose. Čia jie augo pavalgydinti ir aprengti, bet emociškai apleisti. Sugrįžus gyventi pas mamą į Sent Luisą, M. Angelou gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis – ją išprievartavo daug vyresnis vyras, jos motinos partneris.   

Ši autobiografija, pasirodžiusi 1969 m., šokiravo JAV visuomenę ir dar dešimtmetį po išleidimo buvo drausta kai kuriose mokyklose ir bibliotekose, daugiausia dėl aprašytos prievartos scenos. Nors ankstyvosiomis patirtimis autorė dalijasi jau būdama suaugusi, knygoje ji subtiliai atkuria smalsų ir naivų mergaitės žvilgsnį. Ji išpažįsta savo istoriją su atjauta sau ir kitam, geba pasijuokti iš savęs, pastebi to meto visuomenės trūkumus ir atranda netikėtų išeičių iš skausmingų gyvenimiškų situacijų. Tai nepalaužiamos moters, gebančios į pasaulį žiūrėti šviesiomis akimis, istorija.

M. Angelou (tikrasis vardas Marguerite Annie Johnson, 1928–2014) nugyveno įspūdingą gyvenimą ir šiandien turi JAV kultūros ikonos statusą. Jos veiklų sąrašas ilgas: rašytoja, poetė, pilietinių teisių aktyvistė, bendradarbiavusi su Martinu Lutheriu Kingu ir Malcolmu X, taip pat aktorė, muzikantė, šokėja, spektaklių, filmų, TV programų prodiuserė ir režisierė. Už viso gyvenimo nuopelnus ją apdovanojo JAV prezidentai Billas Clintonas ir Barackas Obama. 2022 m. JAV išleista speciali ketvirčio dolerio monetų serija, ir M. Angelou tapo pirmąja juodaode moterimi, pavaizduota ant amerikietiškos monetos.

„Ji žinojo, kad dalydamasi savo tiesa priartėja prie didžiųjų žmonijos tiesų, susijusių su ilgesiu, praradimais, saugumu, viltimi, nuostaba, prietarais, paslaptimis ir galiausiai – su savęs atradimu suvokus, kas iš tikrųjų esi, ir išsilaisvinimu, kurį atneša meilė“, – knygos pratarmėje rašo garsi TV laidų vedėja Oprah Winfrey. Gyvenimo negandas išgyventi M. Angelou padėjo atjauta, meilė ir siekis suprasti vienam kitą. Šios temos atsispindi ir jos autobiografijoje „Žinau, ko gieda paukštis narve“. Knygos leidybą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.