Tomas Venclova apdovanotas prestižine Lenkijoje teikiama tarptautine literatūros premija

Zbigniewo Herberto fondas Lenkijoje paskelbė šių metų Zbigniewo Herberto tarptautinės literatūros premijos laureatą. Juo tapo lietuvių poetas, publicistas, eseistas, vertėjas Tomas Venclova.

Tomas Venclova.<br>Filmo kadras.
Tomas Venclova.<br>Filmo kadras.
Tomas Venclova<br>D.Umbraso nuotr.
Tomas Venclova<br>D.Umbraso nuotr.
Tomas Venclova.<br>Filmo kadras.
Tomas Venclova.<br>Filmo kadras.
Tomas Venclova.<br>Filmo kadras.
Tomas Venclova.<br>Filmo kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 5:17 PM

Lenkų poeto, eseisto, dramaturgo Zbigniewo Herberto (1924–1998) tarptautinė literatūros premija – vienas svarbiausių literatūros apdovanojimų, teikiamų už išskirtinius meninius ir mokslinius pasiekimus, atitinkančius Z. Herberto kūryboje atsispindinčias vertybes ir idealus. Tarp premijos laureatų yra amerikiečiai Williamas Stanley'is Merwinas ir Charlesas Simicas, lenkas Ryszardas Krynickis, švedas Larsas Gustafssonas, airių poetė Nuala N? Dhomhnaill, izraelietė Agi Miszol, vokietis Dursas Grünbeinas, ukrainietė Marianna Kijanowska ir kiti.

„Tomas Venclova paskyrė savo gyvenimą literatūrai ir kovai su autoritarizmu. Tomas Venclova yra [...] paskutinė grandis, jungianti Herbertą, Milošą ir Brodskį. Venclova, kaip teigia Ellen Hinsey, yra vienas iš paskutiniųjų didžiosios Europos tradicijos kartos poetų“, – komentavo šių metų Zbigniewo Herberto tarptautinės literatūros premijos žiuri pirmininkas, amerikiečių poetas, rašytojas, literatūros kritikas Edwardas Hirschas. Z. Herberto žmona ir jo vardu pavadinto fondo steigėja Katarzyna Herbert pridūrė: „Džiaugiuosi, kad šiemet premija bus įteikta išskirtiniam poetui, kurio kūrybą skaitė ir ja žavėjosi mano vyras.“

Tomas Venclova, dėkodamas už jam skirtą prestižinę literatūros premiją, sakė: „Man tai – didžiulė staigmena, bet visų pirma didelė garbė gauti tokio išskirtinio poeto vardo apdovanojimą.“

1937 metais gimęs literatūros mokslininkas, aktyvus visuomenės kritikas T. Venclova 1977-aisiais emigravo į JAV. 1985 metais Jeilio universitete įgijo daktaro laipsnį, vėliau dirbo šiame universitete. T. Venclova yra dešimčių poezijos, eseistikos ir publicistikos knygų autorius, vienas žymiausių ne tik pasaulio, bet ir lenkų poezijos vertėjų į lietuvių kalbą. Be kitų lenkų poetų (Cypriano Kamilo Norwido, Česlovo Milošo, Wisławos Szymborskos) kūrybos, T. Venclova taip pat išvertė ir Z. Herberto eilėraščių.

T. Venclova yra tarptautinių literatūrinių premijų (Vilenica (Slovėnija, 1990), Capri (Italija, 1991), Petrarca (Vokietija, 2014) „Poezijos pavasario“ (Lietuva, 2017) ir daugelio honoris causa daktaro laipsnių laureatas, ne kartą (1995 ir 1999 metais) įvertintas ir Lenkijos bei Lietuvos apdovanojimais: T. Venclova yra Lenkijos Atgimimo Ordino Didžiojo Kryžiaus laureatas, „Paribio“ žmogus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Vilniaus garbės pilietis. 2017 m. apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi.

T. Venclovos kūryba išversta į anglų, kinų, vokiečių, italų, švedų, rusų, ukrainiečių ir kitas kalbas. Į lenkų kalbą T. Venclovos kūrybą vertė Stanisławas Barańczakas, Adamas Pomorskis, Zbigniewas Dmitroca, Beata Kalęba, Alina Kuzborska.

Zbigniewo Herberto tarptautinės literatūros premijos įteikimo ceremonija vyks rugsėjo 13 d. Varšuvos teatre „Teatr Polski“. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas per Zbignevo Herberto fondo socialinės žiniasklaidos paskyrą lenkų ir anglų kalbomis.

Nuo 2013 m. iškiliausiems pasaulio poetams teikiamos premijos piniginė vertė – 50 tūkstančių eurų. Strateginis 2023 m. Zbigniewo Herberto tarptautinės literatūros premijos partneris yra PZU fondas. Papildomą finansavimą 2023 m. šiai tarptautinei literatūros premijai skyrė Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.