Lietuvoje išleista interaktyvi knyga – tarp geriausių pasaulyje

Sigutės Chlebinskaitės apipavidalinta interaktyvi knyga bus pristatoma pasaulinio konkurso „Meggendorfer Awards“ laureatų parodoje JAV – tai Lijos Goldbergaitės (Lea Goldberg, 1911–1970) „Nuomojamas butas“.

Lea Goldberg knyga „Nuomojamas butas.<br>„Knygų šalies“ nuotr.
Lea Goldberg knyga „Nuomojamas butas.<br>„Knygų šalies“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kultūros ministerijos inf.

Aug 24, 2023, 9:27 AM

Pasaulinė interaktyvių knygų draugija (angl. The Movable Book Society) jau tris dešimtmečius rengia Lotharo Meggendorferio vardo konkursą, kuriame išskiria kūrėjus, popieriaus inžinierius ir leidėjus, per pastaruosius dvejus metus sukūrusius reikšmingiausias judančių vaizdų ir erdvines knygas.

Šiemet interaktyvioms knygoms skirta konferencija ir ją lydintys renginiai vyks rugsėjo 28–spalio 1 dienomis JAV, Klivlande. Juose bus galima išvysti ir unikalią S. Chlebinskaitės apipavidalintą Lijos Goldbergaitės (Lea Goldberg) knygą „Nuomojamas butas“ (poetinis vertimas Antano A. Jonyno, iš hebrajų kalbos vertė Nathanas Gitkindas, parengė „Knygų šalis“, išleido „Žalias kalnas“, spausdino „Standart Impressa“, 2022).

Lietuvoje išleista knyga (hebr. Dira Le-Haskir, angl. A Flat to Let) tarptautinės komisijos buvo atrinkta į pastaraisiais metais pasaulyje išleistų geriausių interaktyvių knygų 10-tuką dailininko autorinės knygos kategorijoje. Už šį kūrinį S. Chlebinskaitei skirta ir šių metų Kultūros ministerijos organizuojamo Knygos meno konkurso premija, o Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos konkurse „Metų verstinė knyga“ leidinys apdovanotas vaikų ir jaunimo literatūros kategorijoje. Vertėjams įteikta ir Eugenijos Stravinskienės premija – už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams.

Remiantis interaktyvių knygų pradininko vokiečių leidėjo, iliustruotojo Lotharo Meggendorferio (1847–1925) kūrybinėmis idėjomis, tarptautinės komisijos sprendimu skiriami apdovanojimai šiose kategorijose: 1) dailininko autorinės knygos, 2) popieriaus inžinieriaus ir komercinio leidinio, 3) jaunojo popieriaus inžinieriaus, 4) premija už gyvenimo nuopelnus. Sudaromas ir trumpasis sąrašas 10-ies geriausių knygų kūrėjų, reprezentuojančių naujoves, išradingumą ir neprilygstamą meistriškumą kuriant judančių paveikslėlių ir erdvines knygas, taip pat rengiama konferencija, Meggendorferio vardo konkurso knygų laureačių paroda, tylusis aukcionas. Tarp prestižinio konkurso laureatų yra Marion Bataille (Prancūzija), David A. Carter (Prancūzija), Waldo Hunt (JAV), Graham Patten (JAV), Wang Wei (Kinija) ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.