„Paviljono“ knygų savaitgalis: kokie netikėtumai laukia?

Gruodžio 1–3 d., tradiciniame aštuntajame „Paviljono“ knygų savaitgalyje ir vėl bus smagi proga susitikti leidėjams ir skaitytojams. Lankytojų lauks ne tik knygų mugė, bet ir pokalbiai, diskoteka, performansai ir koncertai. Visi kruopščiai atrinkti 23 festivalio renginiai – nemokami!     

„Paviljono“ knygų savaitgalis.<br>P.Žižliausko nuotr.
„Paviljono“ knygų savaitgalis.<br>P.Žižliausko nuotr.
„Paviljono“ knygų savaitgalis.<br>P.Žižliausko nuotr.
„Paviljono“ knygų savaitgalis.<br>P.Žižliausko nuotr.
„Paviljono“ knygų savaitgalis.<br>P.Žižliausko nuotr.
„Paviljono“ knygų savaitgalis.<br>P.Žižliausko nuotr.
„Paviljono“ knygų savaitgalis.<br>P.Žižliausko nuotr.
„Paviljono“ knygų savaitgalis.<br>P.Žižliausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Paviljono“ knygų savaitgalis

2023-11-09 14:37

Diskusijos apie Japoniją ir miestus   Nors japonų literatūra visada kėlė žmonių susidomėjimą, pastaraisiais metais japonų autoriai išgyvena tikrą aukso amžių, tad penktadienį vyks spalvinga diskusija apie japoniškos literatūros ir kultūros niuansus, stengiantis užčiuopti, kuo ji kitokia. Vertėja ir japonų kultūros tyrinėtoja Jurgita Polonskaitė-Ignotienė, paklausta, kas su ta literatūra negerai, kad ji taip domina skaitytojus, sako: „Užtikrinto ir patikrinto atsakymo neturiu, bet galvoju, kad pirmiausia vilioja kitoniškumas ir egzotiškumas: kitoks pasakojimo stilius ir tempas, kitokios temos arba kitoks požiūris į vieną ar kitą temą, mitų ir senosios japonų kultūros tonai ir pustoniai, gal net paslaptingi vietovardžiai ir asmenvardžiai arba keistai svaiginantys pačių rašytojų gyvenimai (tiesa, ne visų ir tikrai ne visiems).“   

O šeštadienį „Paviljono“ knygų savaitgalyje trys žinomi rašytojai kalbėsis apie miesto mito kūrimą. Rimantas  Kmita atskleis įdomybes apie savo ir Povilo Vicento Jankūno komiksą „Keliuonė. Įmink Šiaulius!”, kuriame prabyla Šiaulių pastatai, meno kūriniai, legendinės asmenybės ir netgi būtybės – čia viskas įmanoma ir viskas tikra, nes laikas teka įvairiomis kryptimis. Diskusijoje dar dalyvaus Justinas Žilinskas, parašęs nuotykių knygą paaugliams „Mano Vilnius mano“. O diskusiją moderuos rašytoja Kotryna Zylė, kurios kūriniuose miestas irgi užima ryškią vietą.                  

Užsienio svečias   

„Paviljone“ svečiuosis šiuolaikinis suomių rašytojas, įstabaus, apdovanojimus pelniusio romano „Fiktyvus“ autorius – J. P. Laitinenas.

Jo knygoje pasakojama apie nuo akademinės bendruomenės atsiskyrusį filosofą Henrį Kvaliją, tikintį, kad pasiekė esminį proveržį: mokslininko sukurta fiktyvaus žmogaus teorija gali padėti atverti neaprėpiamas proto ir atminties galimybes. Rašytoją kalbins kultūros žurnalistė Monika Gimbutaitė.       

Aukščiausios prabos poezija   

Šiais metais bus nemažai poezijai arba poetams skirtų renginių. Gyvasis klasikas Tomas Venclova drauge su filosofu Vytautu Ališausku pristatys ilgai lauktą savo poezijos rinktinę „Už Onos ir Bernardinų“. O Antanas A. Jonynas papasakos apie savo sonetų knygą „153 sonetai“. A. A. Jonyno Sonetams būdinga didelė temų įvairovė, tarp lyrinių, filosofinių, dramatinių gaidų kai kur įsipina ironiškos, sarkastiškos intonacijos, humoro blyksniai.     

Renginiuose dalyvaus ir jaunieji poetai. Vyks antrosios Aisčio Žekevičiaus poezijos knygos „Atlaidžiai šypsosi bedugnė“ pristatymas kartu gaivališka ir lotreamoniška Patricijos Gudeikaitės knyga „Kontaktas“. Taip pat bus galima išgirsti netradicinius poezijos skaitymus – Tado Zaronskio eilėraščius iš „Spalvinimo knygelės draugams“, lydės Juliaus Čepukėno („Keista bjauri žuvis“, urba urba) muzika. Tai solo muzikinis projektas, grįstas improvizacijomis ir gyva elektronika.     

Lankytojų taip pat lauks staigmena – poezijos ir muzikos šou pagal Ch. Bukowskio knygą „Meilė – tai pragaro šuva“. Eilėraščius skaitys, dainuos, gros ir šoks Kristina Švenčionytė kartu su Mantu Varnu ir Laimonu Vokiečiu.   

Vakaro šėlsmas   

Tradiciškai „Paviljono“ knygų savaitgalyje netruks ir muzikos. Skaitytojus ir klausytojus džiugins Davido Byrne’o knygos „Kaip veikia muzika“ pristatymas.

Na, o vakarėlis įsibėgės ir melomanų širdis džiugins japoniškos muzikos diskoteka, kurią ves komikas Domas Raibys ir filosofas Povilas Dumbliauskas. Staigmenų ir šėlsmo taip pat pasiūlys grupės „Arklio galia“ koncertas. Pasiruoškite triukšmingiems saksofonams, būgnų ritmams, gitaros solo sesijai!   

Šviežiena   

Skaitytojų taip pat lauks rašytojos Gabijos Grušaitės futuristinė distopija „Grybo sapnas“, taip pat pomirtinės Liudviko Jakimavičiaus eseistikos knygos „Koheleto vėjas“ pristatymas, kuriame dalyvaus jo bendražygiai ir bičiuliai.   

Bus aptariamos trys šiuolaikinio kinų rašytojo Shuang Xuetao apysakos, sudėtos į netipiško magiškojo realizmo knygą „Raudonio gatvė“. Taip pat vyks, didelę įtaką Emmanueliui Levinui padariusio Franzo Rosenzweigo veikalo „Išganymo žvaigždė“ pristatymas, kurį autorius parašė iš Pirmojo pasaulinio karo apkasų ant atviručių apie religijos prasmę, mėgindamas apjungti visas religijas. Taip pat knygų gurmanų lauks vienas  žymiausių šiuolaikinių JAV poetų Ilya Kaminsky eilėraščių romano „Kurčiųjų respublika“ pristatymas – tai stulbinanti alegorija, aprašanti gyvenimą politinių neramumų purtomoje okupuotoje teritorijoje, kur piliečiai imasi koordinuoti nepaklusnumo veiksmus gestų kalba.   

Paramos Ukrainai akcija   

Be daugybės knygų naujienų ir šėlsmo ant scenos, Paviljono knygų savaitgalyje vyks ir paramos Ukrainai akcija. Leidyklos visas lėšas už per festivalį parduotas ukrainiečių autorių knygas skirs rašytojų Lauryno Katkaus, Mariaus Buroko ir Donato Petrošiaus iniciatyvai remti. Šie trys Lietuvos rašytojai organizuoja paramą Ukrainos bendruomenėms. Ukrainos autorių knygos: Haskos Shyyan „Už nugaros“, Ihoro Michailyšyn „Mirties šokis“, poezijos rinktinė „Atmintis ugnis deguonis“, Serhijaus Žadano „Internatas“ ir „tarsi žuvį į juodą krantą“, Viktoro Neborako „Eilėraščiai iš Vyhovskio gatvės“, Oleho Lyšehos „Didysis tiltas“. Knygynas „eureka!“ turės vertimų į anglų kalbą selekciją.     

„Paviljono“ knygų savaitgalis vyks gruodžio 1–3 dienomis kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilnius). Visi renginiai – nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.