„Metų vertėjo krėslo“ premija – Lilijai Kudirkienei

Lietuvių PEN centras ir Kultūros ministerija skelbia, kad „Metų vertėjo krėslo“ premija už 2023 metais išleistą geriausią literatūros kūrinio vertimą į lietuvių kalbą yra paskirta Lilijai Kudirkienei.

L.Kudirkienė.<br>Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos archyvo nuotr.
L.Kudirkienė.<br>Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kultūros ministerija

Feb 21, 2024, 9:09 AM, atnaujinta Feb 21, 2024, 9:10 AM

Premija vertėja įvertinta už preciziškai tikslų ir nepriekaištingai lietuvišką Annos Brigaderės romano „Dievas, Gamta, Darbas“ vertimą, kuriame aiškiausiai girdimas ir latviškas skambesys bei autentiška Brigaderės kalbos melodika. Knygą pernai išleido leidykla „Hieronymus“.

Romanas „Dievas, Gamta, Darbas“ – reikšmingiausias latvių literatūros klasikės Annos Brigaderės (1861–1933) kūrinys, „Jaunystės“ trilogijos pirmas romanas. Jo centre – jautraus, kūrybingo vaiko pojūčiai ir išgyvenimai.

Lilija Kudirkienė – tekstologė, vertėja, tautosakininkė, humanitarinių mokslų daktarė. 1965 m. Vilniaus universitete baigė lietuvių kalbą ir literatūrą. 1965–1969 m. dirbo Paminklų apsaugos ir kraštotyros draugijoje, rengė spaudai draugijos leidinį „Kraštotyra“. 1970–1971 ir 1976–1994 m. dirbo „Vagos“ leidyklos redaktore, 1994–2016 m. – Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresniąja mokslo darbuotoja. Paskelbė mokslinių frazeologijos ir paremiologijos straipsnių. Daugiatomio leidinio „Lietuvių patarlės ir priežodžiai“ viena rengėjų ir redaktorių (už I tomą kartu su kitais 2001 m. apdovanota Lietuvos mokslo premija), leidinio „Vilką minim, vilkas čia: lietuvių situaciniai posakiai“ (2016) viena sudarytojų.

L. Kudirkienė iš latvių ir vokiečių kalbų yra išvertusi grožinės, mokslo ir mokslo populiarinimo literatūros, tautosakos tekstų, parašiusi straipsnių, recenzijų leidiniams „Tautosakos darbai“, „Kalbos kultūra“, redagavusi daugybę lietuvių literatūros ir tautosakos, verstinės literatūros leidinių.

Iškilmingas „Metų vertėjo krėslo“ premijos įteikimas vyks kovo 5 d. 18 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6, Vilnius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.