Susitikimas su rašytoja Undine Radzevičiūte ir prietaringi žodžiai, kurių nevalia tarti

Gegužės 8 d., trečiadienį, Kauno literatūros savaitė kviečia į festivalio atidarymą su lietuvių rašytoja Undine Radzevičiūte ir jos naujausia knyga „Pavojingi žodžiai“ (2023). Rašytoja pasižymi taupiu pasakojimu ir ironišku dialogu. Ji yra gerai žinoma dėl savo knygų „Kraujas mėlynas“, „Žuvys ir drakonai“, kuri išversta į anglų, estų, ispanų, italų, vengrų, vokiečių kalbas ir 2023 m. buvo nominuota Čekijos „Magnesia Litera“ apdovanojimui verstinės knygos kategorijoje. 

U.Radzevičiūtė.<br>G.Skaraitienės nuotr.
U.Radzevičiūtė.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Kaziliūnaitė, Kauno literatūros savaitė

May 8, 2024, 10:00 AM, atnaujinta May 8, 2024, 8:06 PM

Europos Sąjungos literatūros premijos laureatės Undinės Radzevičiūtės kūryba išsiskiria kiekvienu kruopščiai parinktu žodžiu, atskleidžiančiu unikalų žvilgsnį į pasaulį. Daugelis rašytojos kūrinių tyrinėja socialines, politines ir kultūrines temas. Originalūs personažai ir siužetai neretai yra apgaubti netradicinėmis detalėmis ir net biografiškumu. Rašytoja sako, kad ankstesnėse knygose personažų dažnai ieškojo ne išorėje, o savyje. Daugelis jos personažų yra ji pati. Radzevičiūtė nagrinėja žmogaus psichologiją ir jausmus, taip atskleisdama gyvenimo subtilybes ir paradoksus. Rašytoją domina istorijos apie žmones, kurie prarado viską. Nepaisant jos kūrybos lokalaus pobūdžio, Radzevičiūtė yra tarptautiniu mastu pripažinta rašytoja, prisidedanti prie lietuvių literatūros populiarinimo pasaulyje.

Jau ketvirtąjį kartą vykstantį tarptautinį knygų ir rašytojų festivalį „Kauno literatūros savaitė“ šiais metais atidaro Undinės Radzevičiūtės knygos „Pavojingi žodžiai“ skaitymai. Šis romanas išsiskiria nuo ankstesnių autorės kūrinių savo personažais, kurie nešioja ne vien jos veidą, bet ir yra sulipdyti iš kitų rašytojai žinomų asmenų į vieną. Radzevičiūtė sako, kad „tie dalykai, kuriuos aš, pavyzdžiui, sakiau prieš trejus ar penkerius metus, jau nebegalioja.“ Anksčiau rašytiems romanams pritaikyti, autorės įvardinti, kūrybiniai ypatumai čia nebetinka. Nors „Pavojingi žodžiai“ visur yra įvardinami kaip šiuolaikinės kultūros metafora, knygos pristatyme Vilniaus knygų mugėje Radzevičiūtė užsimena, kad nemėgsta metaforų, tačiau mėgaujasi metaforiniu tekstu.

9-ajame rašytojos romane „Pavojingi žodžiai“ yra vaizduojamas operos teatro pasaulis, tačiau viskas nėra taip paprasta. Sklando pavojingas prietaras, dėl kurio negalima ištarti pilno spektaklio pavadinimo. Nors pavadinime yra tik du žodžiai, režisierius gali pasakyti arba vieną, arba kitą. 

Romano forma išsiskiria savo dialogų gausa. Autorė pasisako, kad dialogai padeda tapyti veikėjų paveikslus, parodyti nuotaikas, pažymėti erdvę, daiktus bei reiškinius.

Susitikimas su Undine Radzevičiūte vyks gegužės 8 d., trečiadienį, 19 val. Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56). Renginį moderuos žurnalistas Audrius Ožalas. Organizatorius – Kauno literatūros savaitė.

4-oji Kauno literatūros savaitė vyks gegužės 8–12 dienomis. Festivalio programa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.