Už kraują – bilietas į operą

Kūrybinė grupė „Operomanija“ pristatydama būsimus projektus skatino kraujo donorystės idėją – nugalėjęs baimę kraujo dovanojo ir operos „Donoras“ kompozitorius ir dirigentas Jonas Sakalauskas.

Grupės "El Fuego" narys J.Sakalauskas nudžiugo, kad trūksta kaip tik jo grupės kraujo.<br>V.Ščiavinskas
Grupės "El Fuego" narys J.Sakalauskas nudžiugo, kad trūksta kaip tik jo grupės kraujo.<br>V.Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Mažeikaitė ("Lietuvos rytas")

Jan 23, 2009, 1:09 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 8:41 AM

Ketvirtadienį Rusų dramos teatro konferencijų salė per kelias akimirkas virto patalpa, tinkama kraujo donorystės procedūroms. Čia rinkosi žmonės, sutikę paaukoti kraujo mainais į operos „Donoras“ bilietą. Prisidėti prie akcijos sutiko ir patys operos kūrėjai.

„Vaidinau, kad nebaisu, tačiau gydytoja pasakė, kad mano kraujospūdis pakilęs“, – pirmą kartą duodamas kraujo kalbėjo populiariosios klasikinės muzikos grupės „el Fuego“ narys J.Sakalauskas.

Vyras nudžiugo sužinojęs, kad jo pirmos grupės kraujo šiuo metu ypač trūksta.

„Atrodo lyg kenčiantis Kristus, apsivyniojęs balta drobule“, – žiūrėdami į sunerimusį, specialioje kėdėje įsitaisiusį Joną, komentavo eilės duoti kraujo laukiantys donorai.

Procesą stebėjo kompozitoriaus žmona Agnė Sabulytė, operoje „Donoras“ įkūnijanti gydytojos vaidmenį.

Moteris pati kraujo duoti nesiryžo. Ji nuogąstavo, kad paaukoti 450 mililitrų kraujo prieš operos premjerą yra rizikinga – gali nusilpti organizmas.

„Kraujo būtina paaukoti, nes niekada nežinai, kada pačiam jo gali prireikti.

Jaučiu pareigą paaukoti kraujo, nes ir mano tėvas kadaise buvo smarkiai nukentėjęs – per Sausio įvykius buvo patekęs po tanku ir jo gyvybei išgelbėti prireikė donorų kraujo. Dabar grąžinu kraują už tėvą“, – kalbėjo operos dirigentas.

Paaukoti kraujo buvo pažadėję ir pagrindinio vaidmens atlikėjas Eugenijus Chrebtovas bei libreto autorius Dainius Gintalas.

J.Sakalauskas juokavo, kad kolega Eugenijus vėluoja dėl to, kad labai bijo šios procedūros arba praėjusį vakarą šiek tiek padaugino linksmybių.

Nacionalinio kraujo centro ryšių su visuomene specialistė Jūratė Vaidelienė pabrėžė, kad tapdami donorais žmonės ne tik daro gerą darbą kitiems, bet ir pasitikrina savo kraują, sužino apie sveikatos būklę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.