M.Vildžiūnas pristato filmą apie ekscentrišką artistą B.Šarką

Dokumentinis filmas „Šarka 2“ – apie ekscentrišką artistą, laisvą menininką, gamtos vaiką miesto džiunglėse. Šiuo filmu debiutuoja Mykolas Vildžiūnas, iki šiol žinotas kaip aktorius ir antrasis vaidybinių filmų režisierius. Skaičius filmo pavadinime turi ne vieną reikšmę.

Jokio faktų dėstymo ar interviu „Šarkoje 2“ nėra. Informacija čia vaizdinė ir jausminė.
Jokio faktų dėstymo ar interviu „Šarkoje 2“ nėra. Informacija čia vaizdinė ir jausminė.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė

Mar 19, 2010, 11:38 AM, atnaujinta Apr 5, 2018, 1:31 AM

M.Vildžiūnas grįžo prie artisto Beno Šarkos, apie kurį prieš ketvertą metų buvo padaręs trumpą filmuką „Šarka“. Tada tai buvo studento eskizas, sukurtas „Vasaros media studijoje“.

Be to, tai ne tik antras to paties autoriaus filmas apie tą patį herojų, bet šįkart matome herojų „kvadratu“: jo meno daug ir žinių apie B.Šarką nemažai.

Jokio faktų dėstymo ar interviu „Šarkoje 2“ nėra. Informacija čia vaizdinė ir jausminė. Kartu su operatoriumi Audriumi Kemežiu M.Vildžiūnas fiksuoja unikalius B.Šarkos vaidinimus atvirose netradicinėse erdvėse, kur artistas veikia kaip šamanas.

Arba kino grupė pajūry stebi artistą, nesikišdama į jo veiksmus, kuriuos gali vadinti repeticija, meditacija, buvimu su pačiu savimi ir gamta.

B.Šarkai, kaip pasakojo režisierius, „priimtina tik viena bendravimo forma – kūryba. Tik per jos pažinimą pažįsti Beną“.

Užtat ir jauti, kad šitas pusvalandžio trukmės dokumentinis portretas – bendra ir harmoninga kinematografininkų ir jų herojaus kūryba. Ekscentriškas menininkas filme neatrodo nei egzotiškas, nei keistas. Jis laisvas ir natūralus. Ir tai didžiausia filmo „Šarka 2“ vertybė. Harmoniją pajunti jau viename pirmųjų kadrų, kur nuogą kūną žeme nusidažęs menininkas guli pajūry tarp žolių. Ir jei nekvėpuotų - nesiskirtų jis nuo tos pajūrio žemės, atrodytų kaip viena vėjo supiltų smėlio bangų.

O gretimame kadre Benas, apsirengęs savo mėgstamu juodu drabužiu, rankioja pajūrio medgalius. Vėliau jis juos ištapys. Jie virs paukščiais. Visą namo sieną nutūps Beno paroda „Paukščiai, kurie lesa jums akis“. O šamanas Benas, išsidažęs kūną žeme, šoks savo parodos papėdėje.

Nė vienu žodžiu filme nebus paaiškinta, kokiame mieste šitas menininkas gyvena. Su kuo gyvena, ką valgo, koks jo gyvenimo būdas. Ar ką jis galvoja apie visokius meniškus ir kitokius dalykus. Bet atrodo, kad daug žinai ir supranti apie jo nepriklausomą dvasią. Štai eina Benas per žiburiuojantį naktinį miestą ir kažkuo jis panašus į Mauglį. Gal kad visas tas tviskesys jo neliečia. Jis žaidžia savus žaidimus, neįsijungdamas į tvarkingą suaugusių ir civilizuotų žmonių žaidimą.

Žiūrovai šį filmą galės pamatyti kovo 21 d. sostinės kino teatre "Skalvija" ir kovo 27 d. "Pasakoje". Tai vienas festivalio "Kino pavasaris" filmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.