Kristupo vasaros festivalyje – humoro purslai

Profesoriaus Donato Katkaus išraiškingos minos atstoja bet kokią vaidybą

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jul 12, 2012, 3:25 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:21 AM

Čia įvyko šio trumpo nuotaikingo kūrinėlio premjera Lietuvoje. Operytę pastatė D. Katkaus diriguojamas Vilniaus savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras su dviem solistais - Liudu Mikalausku (Trakolo) ir Jurgita Lopetaite (Livjeta). Operos režisieriaus amplua debiutavo aktorius Marius Jampolskis.

Humoro jausmu garsėjantis aktorius, rodės, be vargo perteikė kolegoms žaismės pojūtį - spektaklis priminė azartišką dainininkų šėlionę. Opera „Livjeta ir Trakolo“ kaip tik ir sukurta kaip intarpas („intermezzo“) linksminti publikai per rimtųjų operų pertraukas.

Tik šį kartą žiūrovai leipo iš juoko stebėdami ir šalutinį spektaklio personažą - dirigentą D. Katkų, kuriam M. Jampolskis suteikė visišką improvizavimo laisvę. Dažniausiai stovėjęs veidu į publiką maestro reagavo į operos peripetijas tai suglumusia, tai džiaugsminga, graudžia ir nustebusia minomis.

Šmaikščios situacijos, smagi G. B. Pergolesi muzika, kokybiškas, ekspresyvus solistų dainavimas ir įkvėpta vaidyba garantavo vakaro dalyviams geros nuotaikos dozę.

Imtis „Livjetos ir Trakolo“ Kristupo vasaros festivaliui pasiūlė L.Mikalauskas, pats rengiantis vasaros festivalį Tauragėje. „Ieškojome patrauklaus scenos kūrinio, kurį galėtume parodyti ne tik didmiesčių, bet ir mažų miestelių publikai“, - aiškino premjeros idėją artistas.

G. B. Pergolesi komiška opera Kristupo vasaros festivalyje pradėjo savo, tikimasi, ilgą kelionių maršrutą. Rugpjūčio 17 dieną „Livjeta ir Trakolo“ bus parodyta 2-ajame Tauragės vokalinės muzikos festivalyje, vėliau ir kituose miestuose.

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras šia premjera užbaigė pasirodymus šių metų Kristupo vasaros festivalyje. Visi jie - nuo sarsuelų vakaro Vilniaus universiteto botanikos sode iki operų muzikai skirtos popietės su Merūnu Vitulskiu Šešuolėlių dvare - sutraukė milžinišką auditoriją.

Didžiulio publikos susidomėjimo sulaukė ir D. Katkaus vadovaujamo Vilniaus savivaldybės kolektyvo prieš kelias dienas Kazachijoje pasibaigusios gastrolės, surengtos šios šalies ir Lietuvos diplomatinių santykių 20-mečio proga.

„Sostinės publika mus sutiko neįtikėtinai šiltai - tiesiog nešiojo ant rankų. Jautėme nuolatinį televizijos ir radijo korespondentų dėmesį, - dalijosi kelionės įspūdžiais D. Katkus. - Pastaraisiais mėnesiais gyvenome labai intensyviai. Dabar - ilsėsimės“.

Grįžęs iš atostogų kolektyvas imsis naujų etapinių darbų. Jo laukia Broniaus Kutavičiaus 80-mečiui numatyta oratorijų ciklo „Metų laikai“ pagal Kristijoną Donelaitį premjera, kurią režisuos Oskaras Koršunovas. Tuoj po to - maestro D. Katkaus 70-mečio renginiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.