Į Klaipėdą atkeliavo seniausias išlikęs dokumentas su miesto antspaudu

Artėjančio 760-ojo jubiliejaus proga klaipėdiečiai galės išvysti brangiai įkainotą vertybę – penkioliktojo amžiaus raštą, kuris pažymėtas senuoju Klaipėdos antspaudu. Tai pagrindinis rugpjūčio 1-ąją Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atidaromos parodos eksponatas, ypatingos sukakties proga uostamiesčiui paskolintas iš Vokietijos Liubeko miesto archyvo. Daugiau kaip pusės tūkstančio metų senumo raštas saugomas laikantis itin griežtų reikalavimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 26, 2012, 5:43 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:01 PM

„Iš pradžių nelabai žinojome, kaip su juo elgtis“, - prisipažino Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys. Nuo Viduramžių iki šių dienų išlikęs popierinis dokumentas labai trapus, jis bus eksponuojamas hermetiškoje dėžėje, kurioje palaikoma tinkama temperatūra ir drėgmės lygis. Taip siekiama apsaugoti vertybę nuo žalingo aplinkos poveikio. Drėgmę ir temperatūrą muziejininkai įsipareigojo matuoti kasdien. Tai viena iš sąlygų, kurias turi išpildyti klaipėdiečiai.

Šis eksponatas – tai 1446 metų lapkritį parašytas ir užantspauduotas laiškas, keliavęs iš Klaipėdos į Liubeką. Jame Liubeko burmistrui pranešama, kad jūroje ties Klaipėda dėl audros smarkiai apgadintas liubekiečių laivas. Dalis krovinio per audrą nugarmėjo į jūros dugną, o laivas nebegalėjo tęsti kelionės. Kur laivas plaukė ir kokį krovinį gabeno, laiške neužsimenama.

Tai seniausias išlikęs dokumentas su originaliu Klaipėdos miesto antspaudu. Tekstas parašytas Vidurio žemutinės Vokietijos kalba. Derybos dėl galimybės laikinai pasiskolinti dokumentą, su kolegomis vokiečiais pradėtos beveik prieš metus. Brangaus eksponato kelionei klaipėdiečiai iš Valdovų rūmų muziejininkų pasiskolino specialų automobilį, skirtą kultūros vertybėms transportuoti. Eksponatas į Klaipėdą atkeliavo keltu. Jo pargabenimas ir draudimas kainavo daugiau kaip 9 tūkst. litų. Senas dokumentas apdraustas 15 tūkst. eurų sumai. Tam, kad laiškas miesto gimtadienio proga atkeliautų į Klaipėdą, pritarė savivaldybės Taryba, o lėšų skyrė uosto kompanijos.

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba šiuos metus paskelbė Klaipėdos miesto herbo ir vėliavos metais. Gimtadienio renginių programoje itin daug dėmesio skiriama svarbiausiems miesto simboliams – antspaudui, herbui ir vėliavai, jų istorijai ir raidai. Paroda, kurios metus bus galima išvysti ir seniausią dokumentą su antspaudu, atidaroma rugpjūčio 1 dieną 15 valandą Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje. Ji veiks iki rugsėjo pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.