Spektaklis „Ribos“ antrą sezoną naikina ribas

Jauniems, išgyvenantiems nuolatinį konfliktą su visu pasauliu, skausmingai suvokiantiems daugybę ribų ir apribojimų skirtas Menų spaustuvės spektaklis „Ribos“ jau antrąjį sezoną drąsiai neria į nelengvą problematiką ir kviečia pamatyti scenoje tai, ko galbūt paskui nebesinorės kartoti gyvenime.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2012, 3:44 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:43 PM

Jaunųjų scenos menininkų programai „Atvira erdvė“ pernai sukurtas jauno dramaturgo Juliaus Paškevičiaus ir jo bendražygių – režisieriaus Tado Montrimo, aktoriaus Dainiaus Jankausko ir vyresnės kartos atstovo Valerijaus Jevsejevo spektaklis pirmą kartą šį sezoną vaidinamas rugsėjo 14 ir 15 dienomis 17 val.

„Ribas“ jau matė ne vien sostinės publika – balandžio pabaigoje pastatymas dalyvavo septintajame tarptautiniame studentų teatrų festivalyje „Po saule“ Šiauliuose, kur buvo paskelbtas festivalio spektakliu. Darkart Šiaulių žiūrovai turėjo progos pamatyti „Ribas“ praėjusią savaitę, tarptautinio jaunimo teatrų festivalio „Baltoji varnelė“ programoje.

Spalio mėnesį „Ribos“ keliaus į Sankt Peterburgą, kur dalyvaus tarptautiniame festivalyje „Baltijskij Dom“.

Pasak režisieriaus Tado Montrimo, „Ribos“ eina vis gilyn. „Pastebėjau, kad aktoriai patys save nustebina, nes vaidindami šiame spektaklyje peržengia savo įsivaizduojamas profesines ribas“, - teigė režisierius.

T. Montrimas džiaugiasi, kad po spektaklio vykstančiuose aptarimuose neretai tenka pajusti jaunų žiūrovų dėkingumą: „Savo klasę atvedęs jaunas mokytojas prisipažino, kad paaugliams skirtų spektaklių praktiškai nėra. O po spektaklio Šiauliuose vienas vaikinas prisipažino, kad „Ribos“ jam padėjo susitaikyti su mama“, - pasakojo spektaklio režisierius.

„Ribų“ scenovaizdį sukūrė dailininkė Laura Luišaitytė ir video menininkas Andrius Paškevičius.

Julius Paškevičiaus pjesės herojus – jaunas žmogus, bandantis keisti nusistovėjusias, pasenusias gyvenimo taisykles. „Kas nustatinėja taisykles?

Kas garantuoja jų patikimumą? Kodėl esu priverstas nuo kažko slėptis? Kažko bijoti? Tylėti?

Kodėl su kažkuo turiu susitaikyti? Pavargau. Noriu būti teisingas. Visų pirma – pats prieš save. Žinau – yra įstatymai, yra etinės, moralinės normos. Bet tvarkos ten nėra. Privalau ją susirasti pats. Bet kokia kaina“.

Šie maksimalistiniai „karščiuojančio“ jaunuolio siekiai pradžioje įkvėpė novelę, vėliau virto pjese, kuri vystėsi ir transformavosi nuo „Atviros erdvės“ atrankos iki premjeros. „Ribų“ dramaturginė kuratorė buvo šiuo metu Australijoje gyvenanti rašytoja ir aktorė Sandra Bernotaitė, kurios pastabos padėjo Juliui Paškevičiui suteikti pjesei aiškesnę ir veiksmingesnę dramaturginę formą.

Spektaklio autoriai mano, kad „Ribos“ yra skirtos visų pirma jaunam žiūrovui, kurio emocinė „temperatūra“ atitinka pagrindinio spektaklio herojaus įkarštį.

„Manome, kad mūsų žiūrovų, kurie išgyvena augimą ir santykių su pasaulio aiškinimo kančias, nereikia vien raminti, glostyti jiems galvučių... Galbūt svarbiau pamatyti, kaip kitas nusvyla, kaip jam skauda ir kokios gali būti ribų peržengimo pasekmės“, - svarsto Tadas Montrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.