Režisierius M. Vildžiūnas: „Lietuvišką kiną nuobodžiu vadina tie, kurie nepakelia užpakalio nuo sofos“

„Nesamas laikas“ - pirmasis vaidybinis pilnametražis jauno režisieriaus ir aktoriaus Mykolo Vildžiūno kuriamas filmas. Šiuolaikinė drama pasakos apie nuolat skubantį trisdešimtmetį, kurį sustabdo tik ligoninės palata.

M. Vildžiūnas: "Kino kūrimas mūsų sąlygomis yra pragariškas užsiėmimas, ir kvaila galvoti, kad menininkai tuo užsiima vien dėl savęs".<br>R. Neverbickas
M. Vildžiūnas: "Kino kūrimas mūsų sąlygomis yra pragariškas užsiėmimas, ir kvaila galvoti, kad menininkai tuo užsiima vien dėl savęs".<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Sep 17, 2012, 6:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:41 PM

Ir aktorius, ir režisierius, ir scenaristas

Šiuo metu vienoje iš sostinės ligoninių filmuojamos juostos autorius portalui lrytas.lt pasakojo, kad filme bus galima įžvelgti ir autobiografiškumo paralelių.

„Pagrindinis veikėjas Tadas gyvena kaip ir daugelis iš mūsų – nuolat skuba. Gyvenimas jį pristabdo. Tadui tenka sustoti ir rūpintis sveikata ligoninės palatoje prieš tai aplankius operacinę. Apie tai, kad retsykiais reikėtų sustoti ir pagalvoti, kur bėgame, ir bus juosta „Nesamas laikas“, – sakė M. Vildžiūnas.

Pernai vasarą praleidęs juostos „Tadas Blinda. Pradžia“ filmavimo aikštelėje, šiemet M. Vildžiūnas visiškai pasinėrė į pirmojo savo vaidybinio filmo kūrybą, kuriame jis – ne tik režisierius, bet ir scenaristas bei aktorius.

„Visos su kinu susijusios profesijos man yra artimos, todėl derinti jas tikrai nesunku. Būdamas aktoriumi, žinau, ką reiškia būti valdomam, o režisieriaus amatas atvirkščiai – moko suvaldyti. Naujausioje juostoje dar nevaidinau, bet manau, būtinai pasirodysiu bent nykiu praeiviu bendrame plane“, – juokavo menininkas.

Nepažįstame savo kino?

Kad lietuviškas kinas nuobodus ir labiau reikalingas patiems kūrėjams nei žiūrovams, girdime dažnai.

„Taip sako tie, kurie nepakelia užpakalio nuo sofos ir net neateina į kiną. Tikraisiais kino žiūrovais jų net nevadinu“, – sakė jaunasis režisierius.

„Esu tikras, kad ir apie naujausią filmą bus sakoma, kad tai – vienas iš daugelio lietuviškų filmų, kur pusvalandį lango stiklu teka vandens lašas. Bet jei paklausčiau – kokiame filme šį kadrą matėte? Vargiai atsakytumėt – savo kino lietuviai nepažįsta ir jo tradicijų nežino, todėl vadovaujasi klišėmis“, – teigė menininkas.

„Kino kūrimas mūsų sąlygomis yra pragariškas užsiėmimas, ir kvaila galvoti, kad menininkai tuo užsiima vien dėl savęs, – tęsė M. Vildžiūnas. – Mes norime sukurti įdomų filmą. Norime, kad jį pamatytų ir kuo daugiau skirtingų žmonių. Nesiskundžiame, kad statome filmą praktiškai be biudžeto –  tiesiog darome“, – baigė režisierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.