Vilniaus dokumentinių filmų festivalis atvers tikrovės akis

Kino teatruose „Skalvija” ir „Pasaka” ateinančią savaitę bus tęsiamas praėjusį ketvirtadienį prasidėjęs Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis.

Nigelas – vienas J.Bluemelio dokumentinio filmo „66 mėnesiai” herojų.<br>Festivalio nuotr.
Nigelas – vienas J.Bluemelio dokumentinio filmo „66 mėnesiai” herojų.<br>Festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė („Laikinoji sostinė")

Sep 22, 2012, 9:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:32 PM

Šeštadienį 11 val. „Skalvijoje” įvyko susitikimas su vienu įdomiausių pasaulio dokumentininkų Viktoru Kosakovskiu, kurio septynių filmų retrospektyva rodoma festivalyje.

Šeštadienio vakarą, 19 val., sostinėje viešintis V. Kosakovskis pristatė savo naujausią, ketverius metus kurtą filmą „Tegyvuoja antipodai!”.

Sekmadienį 17 val. bus kartojamas Čilės režisieriaus Carloso Kleino filmas „Kur skraido kondorai” – apie tai, kaip V. Kosakovskis suko savo epinį kūrinį aštuoniuose planetos taškuose, esančiuose vienas priešais kitą.

Dokumentikos gerbėjai turėtų nepraleisti ir rytoj 21.10 val. rodomų V.Kosakovskio „Belovų” – užburiančio, tragiško, šiurkštaus ir kartu švelnaus Rusijos kaimo šeimos portreto.

Antradienį 19.20 val. – filmas „Tiše!”, V. Kosakovskio nufilmuotas pro savo buto Sankt Peterburge langą. Tai jau pačios Rusijos portretas, kurį išvysti tiesiog būtina.

Filme „Šventa” režisierius įamžino jaunėlį sūnų, kuris pirmą kartą mato save veidrodyje (rugsėjo 26 ir 28 d.).

V. Kosakovskio pirmąjį filmą „Losevas”, pasakojantį apie rusų filosofo paskutines gyvenimo dienas, bus galima pamatyti kitą šeštadienį 15 val.

Šis 1989 metais sukurtas filmas iškart išgarsino tuomet 25 metų režisierių.

Rėmėsi asmenine patirtimi

Festivalis pakvietė ir daugiau filmų autorių.

Šeštadienė 17 val. savo filmą „Pažadas” (Vokietija) pristatė šeima – režisierius Levinas Peteris ir prodiuserė Elsa Kremser. Šią juostą apie santuokos įteisinimą jie sukūrė remdamiesi asmenine patirtimi.

Levinas vedė būdamas 20 metų. Tačiau tik po ketverių metų išsiskyręs jis rimtai susimąstė, ką santuoka iš tiesų reiškia, kaip ji veikia mylimųjų santykius ir jausmus.

Filme susipina skirtingų porų santuokos istorijos, skleidžiasi viltys ir svajonės, baimė ir priklausomybė, ištikimybė ir pasitikėjimas.

Tiria socialinį dugną

Kitą ketvirtadienį 19 val. 20 min. „Skalvijoje” viešės ir savo filmą „66 mėnesiai” pristatys svečiai iš Didžiosios Britanijos – režisierius Jamesas Bluemelis ir prodiuseris Gordonas Wilsonas. Jų filmo herojai Nigelas ir Robbie – iš vadinamojo socialinio dugno.

Įdomus faktas, kad filmą prodiusavęs G.Wilsonas pats iš ten pat. Buvęs benamis baigė kursus ir tapo kino prodiuseriu, padedančiu režisieriams susikalbėti su visuomenės atstumtaisiais.

Į alkoholizmą linkęs epilepsija sergantis Nigelas – vienas jų. Apleistas globėjų, 66 mėnesiams jis pateko į nesvetingą aplinką, kur jam liko atsiremti į aštuntąją dešimtį einantį alkoholiką Robį.

Mylėdami, bet ir skaudindami vienas kitą, jie gyvena nepritekliuje „svajingųjų bokštų” mieste Oksforde.

Po 66 mėnesių Nigelas pagaliau patenka į globos namus. Gyvenimas už saugių sienų filme gretinamas su skaudžia patirtimi ir prisiminimais iš gyvenimo „anapus” – laukiniame pasaulyje.

Bitnikai ekrane ir knygose

Rytoj festivalyje prasidės bitnikams skirta programa. Maištautojai, nepritapėliai, tabu laužytojai, autostopininkai, vėjavaikiai – čia tik dalis apibūdinimų, kurių sulaukė kultinė bitnikų karta.

Festivalio programa „Bitnikai kelyje” pristatys legendinės rašytojų trijulės – Jacko Kerouaco, Williamo S.Burroughso, Alleno Ginsbergo – portretus.

Programą „Skalvijoje” atvers Chucko Workmano pasakojimas „Ištakos: bitnikų ir palūžusios kartos istorija” (1999 m.). Čia garsioji trijulė dar kartą pakartos bendrą kelionę.

Į festivalį įsitrauks ir bitnikų kūrybai neabejingos „Baltų lankų” bei „Kitų knygų” leidyklos.

Rytoj „Skalvijoje” jos prekiaus J. Keruacko, P. Bowleso, W. S. Burroughso ir kitų autorių knygomis. Jas bus galima įsigyti leidyklos kaina.

Bilietai į „Skalvijoje” ir „Pasakoje” vykstančio festivalio seansus kainuoja 8–12 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.