Maestro E. Kaniavai mokiniai linkėjo dainuoti ir būti su jais ilgai

Nuo prologo iš Ruggero Leoncavallo operos „Pajacai“ iki Elvis'o Presley

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2012, 6:12 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:08 AM

Beveik pusę amžiaus scenoje karaliavęs dainininkas, sukūręs pagrindines baritono partijas dešimtyse operos spektaklių, minėdamas savo 75-metį vėl žengė į teatrą, kuriame jam pažįstama kone kiekviena pėda.

Po 2008-ųjų „Rigoleto“ operose jis daugiau nebedainuoja, nors turėjo įvairių pasiūlymų. Ir šįkart nesiryžo jubiliejaus minėti operos spektakliu: „Metai daro savo. Galima juos kai kada primiršti, bet per ilgai užsibūti scenoje pavojinga - nesinori įkyrėti publikai. Su operos žanru mano gyvenime baigta.“

Prie koncertinio smokingo priderinęs už kūrybinę veiklą gautą valstybinį apdovanojimą - Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžių - dainininkas savo sukakties proga supažindino publiką su buvusiais ir dabartiniais savo studentais, kartu su jais padainavo.

O tarp mokinių, kuriuos su savo žmona aktore Barbora Abramavičiūte-Kaniaviene, tapusia koncerto vedėja, jiedu vadina savo vaikais, - muzikiniuose teatruose ir popscenoje dainuojantis Deividas Norvilas-Deivis, projekte „Triumfo arka“ išgarsėjęs Mindaugas Rojus, Klaipėdos muzikinio teatro solistė Loreta Ramelienė, jauniausia jubiliejinio vakaro atžala Rūta Venckutė.

Net kultūros viceministras Deividas Staponkus valdininko kostiumą iškeitė į koncertinę aprangą, kad kartu su savo mokytoju padainuotų baritonų duetą iš Gioachino Rossini operos „Vedybų vekselis“.

Pirmojoje koncerto dalyje solistai atakavo sunkiąja artilerija - šekspyriškų aistrų kupiną Makbeto ir ledi Makbet duetą E.Kaniava atliko su L.Rameliene, vieną mieliausių jam Porgio partiją iš George'o Gershwino operos „Porgis ir Besė“ - su R.Venckute.

D.Norvilas įsikūnijo į Hercogą iš Giuseppe Verdi „Rigoleto“, M.Rojus - į Rodrigą iš G.Verdi „Don Karlo“, R. Venckutė - į Undinę iš to paties pavadinimo Antonino Dvorako operos, L. Ramelienė - į Gražiną iš Jurgio Karnavičiaus „Gražinos“.

Jaunoji R. Venckutė publikos akiratį praplėtė itin retai Lietuvoje skambančia arija iš Giacomo Puccini operos „Kregždutė“. „Malda“, sukurta Nadiro romanso iš Georges'o Bizet operos „Perlų žvejai“ motyvais ir klausytojams labiau žinoma „Tu, kuris aukštai...“ pavadinimu, pradėjęs kartu su Deiviu antrąją koncerto dalį E.Kaniava priminė - jis neužsidaro operos dramblio kaulo bokšte, visa, kas skamba, jam nesvetima.

„Manau, kad dainininkas turi dainuoti viską, pažinti įvairiausius vokalinės muzikos žanrus. Kai manęs klausia, kas man yra opera, atsakau, jog opera yra mano didžioji meilė.

O kas man yra operetė? Na, operetė - mano mylimoji. O estrada, dabar vadinama popsu, padeda man surasti klausytoją, kuris galbūt niekad neateis į teatrą, operos spektaklį.

Tai labai didelė įvairaus amžiaus auditorija. Ir dabar su didžiausiu džiaugsmu dalyvauju koncertuose, kai mane pakviečia. Juose atlieku populiarią įvairių laikų muziką, primirštas lietuvių autorių dainas puikiais poetiniais tekstais. Aš - už muzikos profesionalumą, kad ir kokia ji būtų - klasikinė ar lengvoji“, - koncerto išvakarėse duodamas interviu kalbėjo E. Kaniava.

Ištraukos iš Isako Dunajevskio, Franzo Leharo, Imre Kalmano operečių, patirties ir jaunystės derinys žaviojoje Figaro kavatinoje iš G. Rossini „Sevilijos kirpėjo“, padainuotoje su M. Rojumi, „Love me tender, love me sweet“ ir koncertą vainikuojanti neapolietiška „Linksmojo kareivio“ dainelė publikai dar kartą įrodė - kai profesionaliai žiūrima į tarsi ir nerimtus žanrus, jų ribos nusitrina ir lieka tik muzika.

„Maestro, maestro, mes linkim jums laimės, dainuokit, dainuokit ir būkit su mumis ilgai“ - pagal „Linksmojo kareivio“ melodiją traukė E. Kaniavos mokiniai baigdami koncertą.

Šiuos linkėjimus tarsi pratęsė E.Kaniavai įteiktas garbingiausias Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos apdovanojimas Aukso žvaigždė, kurioje įrašyti žodžiai: „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.