O. Koršunovas: „Katedrą praeiname kasdien, bet ji nieko nebereiškia“

„Katedra šiandien yra pamiršta, – sako režisierius Oskaras Koršunovas, jau mažiau nei už dešimties dienų pristatantis naujausią savo darbą - Justino Marcinkevičiaus į sceną perkeltą dramą „Katedra“.

„Katedra šiandien yra pamiršta, – nauju spektakliu sako režisierius Oskaras Koršunovas,<br>D. Umbrasas
„Katedra šiandien yra pamiršta, – nauju spektakliu sako režisierius Oskaras Koršunovas,<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

2012-11-20 12:59, atnaujinta 2018-03-15 07:05

„Visi žinome tik kur ji stovi, o ar reiškia kažką daugiau?“ - klausė antradienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje O. Koršunovas.

Lapkričio 29 d. Nacionaliniame dramos teatre premjera taps beveik prieš dvejus metus mirusio poeto, vertėjo ir dramaturgo Justino Marcinkevičiaus sovietmečiu parašyta poetinė drama „Katedra“, kelianti ne tik laisvos Lietuvos idėjas, bet ir amžinas neapykantos, meilės, menininko maišto temas.

Režisierius sako, kad kūrinys „deja“ aktualus ir šiandien: „L. Stuoka-Gucevičius, statydamas Katedrą, iškėlė demokratijos, laisvo žmogaus klausimus, kurių šiandien vengiam“. O. Koršunovas apgailestavo, kad „kaip neturėjome katedros kūrinio parašymo metu, taip neturime ir šiandien“. Anot jo, kasdien praeiti pro nieko nereiškiantį pastatą negana.

Ypatingu dėmesiu žmogui pirmiausia kaip kūno ir kraujo dermei pasižymintis O. Koršunovas, panašu, išliks ištikimas savo braižui ir naujausiame spektaklyje. „Kai kurios temos man visada išlieka keliančios daug klausimų, iš kurių vienas svarbiausių yra kūrėjo problema“, – konferencijoje dėstė režisierius, prisipažinęs, kad „Katedroje“ tapatinasi su Lauryno personažu, degančiu Katedros atstatymu.

Šiuolaikinių pjesių pastatymais garsėjantis režisierius, nors šįkart imasi romantinėmis idėjomis dvelkiančios dramos, daug istoriškumo nežada - spektaklyje praeitis jungta su dabartimi.

Seno teatro įspūdžio ir istorijos nuobodulio pripažino bijojęs ne tik režisierius, bet ir pagrindinį vaidmenį atliekantis Marius Repšys. O. Koršunovo režisuotame „Išvaryme“ sužibėjęs jaunasis aktorius sako, kad praėjusio etapo žymių visiškai išvengti nepavyko. „Man regis, „Išvarymo“ aktoriai į spektaklį atsinešė ir naujų temų“, - sakė Vandalo vaidmeniu išgarsėjęs aktorius.

Paprastą jauną kaimietį, išvykusį į Europą, ten gavusį puikų išsilavinimą ir pamačiusį pasaulį bei kupiną idealizmo sugrįžusį į tėvynę su viltimi prikelti gimtąjį miestą vaidinantis M. Repšys užsiminė ir apie šių dienų „laurynus“, laimės ieškančius svetur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.