Ministras Š. Birutis: „Kultūros objektai negali būti tvarkomi dešimtmečius“

Kultūros ministro Šarūno Biručio teigimu, kultūrai reikia daugiau lėšų, o turimos turi būti

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2013, 12:42 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:28 PM

Ministro nuomone, vertėtų atkreipti dėmesį į efektyvesnį lėšų naudojimą kultūros objektams, nes neretai viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančios įmonės pateikia per dideles darbų sąmatas ir išleidžiama daug daugiau mokesčių mokėtojų pinigų, nei reikėtų, jei ir darbus atliekančios įmonės elgtųsi sąžiningai.

„Pasižiūrėję į atliekamus darbus šalies objektuose matome, kad viskas teisėta, bet ne viskas ir ne visada teisinga. Jeigu kiekvienas objekto vadovas tvarkytų kultūros objektus taip, kaip savo namus, tuomet turėtume kur kas geresnius rezultatus ir mažesnes išlaidas“, - sako Š. Birutis.

Ministras reikalaus asmeninės atsakomybės ir griežtai prižiūrės, ar valstybės pinigai leidžiami atsakingai. Š. Biručio nuomone, kultūros objektai taip pat negali būti tvarkomi dešimtmečius, todėl kiekvienas objektas turi turėti aiškų „krepšelį“ ir terminus.

„Kultūros objektai negali būti tvarkomi dešimtmečius, nes taip ilgai tvarkydami pastatus galime nebetekti kultūros profesionalų ir nauja kultūros mėgėjų karta neturės galimybės augti“, - sako kultūros ministras.

Kalbėdamas apie lėšų skyrimo racionalumą ministras pabrėžė, kad teatrai, siekiantys veikti atnaujintose patalpose, turi apsvarstyti visus galimus variantus ir ieškoti priimtiniausio tiek teatrui, tiek žiūrovams varianto.

Praėjusią savaitę apsilankęs Palangoje ir Klaipėdoje kultūros ministras sako, kad Lietuvoje kultūrai buvo skiriama per mažai dėmesio ir lėšų, todėl kultūros objektai šiandien susiduria su finansiniais sunkumais.

„Apsilankęs tvarkomame Palangos kurhauze, Klaipėdos dramos teatre, remonto reikalaujančiame Muzikiniame teatre dar kartą įsitikinau, kad padėtis iš tiesų sudėtinga, nes valstybės lėšų visai Lietuvai neužtenka. Todėl jau šiandien būtina kalbėti apie 2014-2020 m. Europos Sąjungos lėšas tiesiogiai kultūrai, kurios padėtų atsirasti ne tik naujiems teatrams, bet ir kitiems kultūros centrams visoje Lietuvoje. ES lėšos turėtų būti gaunamos ne per švietimą ar ūkį, kai kultūros projektai „pritempiami“, kad atitiktų kitų sričių sąlygas“, - sako kultūros ministras.

Ministro nuomone, dabar būtina kalbėti ne tik apie racionalų lėšų naudojimą, bet ir apie jų aktyvias paieškas - Europos paramos lėšų skyrimą tiesiogiai kultūrai bei naujas kultūros mecenavimo tradicijas šalyje. Lietuvai taip pat reikalingas Kultūros mecenavimo įstatymas, kuris skatintų privataus verslo investicijas į kultūrą.

„Visame pasaulyje veikia įvairūs kultūros mecenavimo modeliai, per kuriuos kultūra gauna lėšų iš verslo. Todėl ir mums vertėtų peržiūrėti mokesčių ir teisės sistemas, kad verslininkams kultūros rėmimas būtų patrauklus“, - sako Š. Birutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.