Iš trumpametražių filmų mugės - su geromis žiniomis

Tikėtina, kad artimiausiais metais lietuviški trumpi filmai pateks į tarptautinius kino festivalius Japonijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Meksikoje, Tailande, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Slovėnijoje, Naujojoje Zelandijoje, Kinijoje. Puoselėti tokias viltis leidžia susidomėjimas lietuvių filmais Klermono-Ferano trumpametražių filmų festivalio mugėje. Čia į juos atkreipė dėmesį daugiau nei 70 tarptautinių kino renginių organizatorių, platintojų, televizijų atstovų. Jau aišku, kad šiemet arba kitąmet speciali lietuviškų filmų programa bus pristatoma Bresto (Prancūzija), svarbiausiuose Bulgarijos ir Portugalijos tarptautiniuose trumpametražių filmų festivaliuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2013, 5:01 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:02 AM

Su tokiais džiugiais rezultatais sugrįžo Lietuvos kino atstovai iš vasario 4-8 dienomis Prancūzijoje vykusio trumpametražių filmų festivalio mugės. Ten pirmą kartą lietuvių kinas buvo pristatomas nacionaliniame stende.

Pasak Rimantės Daugėlaitės, trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian shorts“ vadovės, Lietuva Klermono-Ferano festivalyje buvo naujokė, pirmoji iš Baltijos šalių pristačiusi savo filmus, todėl neliko nepastebėta.

„Festivalio mugės rengėjai ypač džiaugėsi, kad tapome trumpametražių filmų pasaulinės bendruomenės dalimi. Mūsų stendą gausiai lankė kino profesionalai, su debiutu festivalyje pasveikino ir Klermono-Ferano miesto meras. Tai puiki reklama visai mūsų šalies kino pramonei“, - sakė R. Daugėlaitė.

Lietuvos stendą aplankę kino festivalių rengėjai, televizijų atstovai ir platintojai ne tik domėjosi Lietuvoje kuriamais filmais ar jų stilistika, tačiau ir bendradarbiavimo galimybėmis. Lietuviai susitiko su didžiųjų Europos televizijų ARTE (Vokietija), Canal+ (Prancūzija), TV3 Catalunya (Ispanija) atstovais.

„Neabejoju, kad lietuvių trumpi filmai vis plačiau ir plačiau pasklis po pasaulį. Klermono-Ferano mugėje surengtas penkių ryškiausių lietuvių filmų seansas buvo sėkmingas. Vadinasi, kino žmonėms esame įdomi šalis, kurianti patrauklų kiną. Itin daug teigiamų atsiliepimų sulaukė festivalio konkursinėje programoje rodyta Oksanos Burajos juosta „Liza, namo!“. Jai prognozuojama ilga kelionė po tarptautinius festivalius“, - džiaugėsi „Lithuanian shorts“ projektų koordinatorė Marija Razgutė.

Per mugę buvo išdalyta keli šimtai „Lithuanian shorts“ katalogų su pastarojo meto mūsų šalies kūrėjų darbais, DVD filmų rinktinių.

Šiemet „Lithuanian shorts“ komanda planuoja populiarinti lietuviškus trumpus filmus ir Kanų kino festivalio „Short Film Corner” programoje, aplankyti Oberhauzeno, Hamburgo, Tamperės trumpametražių filmų festivalius.

Apie „Lithuanian shorts“

“Lithuanian shorts” – tai 2012 m. gegužės mėnesį įkurta trumpametražių filmų agentūra, kuri rūpinasi Lietuvos trumpametražio kino sklaida užsienyje. „Lithuanian shorts“ iniciatyva jau veikia speciali internetinė platforma (lithuanianshorts.com), kurioje užsienio šalių festivalių rengėjai ir kiti besidomintys trumpo metro kinu gali surasti informacijos apie mūsų šalies kūrėjų darbus.

„Lithuanian Shorts” išleido ir trumpametražių filmų rinktinę – katalogą ir DVD, skirtą užsienio auditorijai. Šis leidinys leidžiamas kasmet, platinamas užsienio kino festivaliuose, mugėse, kino profesionalų kvalifikacijos kėlimo kursuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.